web analytics
 
 
21.02.2014 Превента България

Дървениците – един ад под матрака!

Настоящата статия цели да предостави информация относно особеностите, видовете, разпространението и навиците на тези инсекти. Съществуват различни видове дървеници и може би един от най-важните въпроси, на които търсите отговор, е дали са опасни за Вашето здраве.

Жизнен цикъл

Женската дървеница може да снася от 2 до 5 яйца всеки ден, до внушителната бройка от 500 през целия й живот. Жизненият цикъл от етап новоизлюпена дървеница до пълна зрялост отнема по-малко от месец. Заключението е, че дървениците се множат много бързо.

Зрялата дървеница живее обикновено между 8 и 12 месеца и може да се храни на редки интервали от време. В действителност те могат да оцелеят цяла година без въобще да се хранят. В някои случаи, този факт създава проблем при установяване наличието на дървеници в дома Ви, тъй като е възможно да имате такива, но да не знаете за тях.

Видове дървеници

Познати са над 70 вида дървеници, от които два вида са се приспособили към живот с хората – обикновената дървеница и тропическата дървеница.

Най-често разпространеният вид дървеници по целия свят, включително в България, е домашната дървеница – вида Cimex Lectularius, позната още като креватна дървеница. Тези инсекти се адаптират добре към човешката среда и типично се срещат в умерените климатични условия.
Някои други насекоми наподобяват дървениците по навици и външен вид, така че правилното им разпознаване е много важно за успешното им премахване.

Друг вид дървеници, Cimex Hemipterus, също се храни с човешка кръв, но предпочита тропическия климат.

Паразитните дървеници са разпространени в тропически и умерени климатични условия. Този вид дървеници предпочитат да се хранят от прилепи, въпреки че при липса на предпочитания източник могат да се хранят и от хора.

Основни характеристики на дървениците

Ако видите насекоми да летят или да скачат в леглото Ви, можете да сте сигурни, че това не са дървеници. Те нито скачат, нито летят, тъй като нямат крила. Въпреки това те също имат своите „заложби”. Те имат завидни възможности що се отнася до пълзенето и катеренето.

Дървениците имат плоска, овална форма. Въпреки, че новородените са изключително малки, те могат да бъдат видени с просто око. Зрялата дървеница може да достигне размери до 6-7 мм. В зависимост от вида на дървеницата, техните цветове варират. Някои от най-често срещаните цветове включват бяло, светло бежово, тъмно кафяво и оранжево.

Интересен факт е, че дървениците сменят обвивката си поне пет пъти преди да достигнат зрелост. Познава се кога точно са я сменили, понеже тогава са бели. Познава се също и кога са смукали кръв по тъмно червената или черна точка на тяхното тяло.

Различаването на дървениците може да бъде трудно, тъй като са с малки размери и се крият в малки пролуки и цепнатини. Въпреки това могат да бъдат намерени доказателства за нашествие на дървеници по следите им по матраците и спалното бельо. Оставят тъмно кафеви или черни точки върху заразените повърхности и имат специфична миризма (на гниещи малини). Предпочитат да се крият по тънки процепи и тъмни места, където остават скрити и защитени. Появяват се от скривалищата си на сухи повърхности и не обичат влагата. Благоприятните за тяхното развитие температури варират от 18 до 35º C. Обичат топлата домашна среда и се появяват обикновено през нощта, като пика на активността им е между 22:00 и 06:00 часа, но ако са прекаклено изгладнели могат да се появят и през деня.

Матраците и холовите мебели са любимото им местообитание. Освен това те могат да бъдат намерени около електрически контакти, близо до обиталища на гризачи, птици и прилепи. Могат да бъдат пренесени в незаразено жилище посредством дрехи, мебел или друг предмет като раница, куфар и т.н. Премахването на дървениците се извършва чрез употребата на специални за борба с дървениците препарати и точно определен метод на обработка. Обикновено са необходими поне 2, а в някои случаи до 4-5 обработки за напълно разрешваване на проблема.

Здравословни проблеми

Какво е въздействието на тези инсекти върху Вас и има ли риск за Вашето здраве?

Когато дървениците се хранят с кръвта Ви, те инжектират слюнката си, за да спрат кръвосъсирването. Слюнката също действа като упойка, която пречи да усетите ухапването и им позволява да се хранят бавно и напоително от Вас в продължение на повече от 10 минути. Обикновено в пиковите часове, можете да бъдете ухапани от над 20-30 дървеници.

Добрите новини са, че дървениците не пренасят тежки инфекциозни заболявания, за които да не съществува лечение в съвременна медицина. Техните ухапвания предизвикат сърбящи, червени белези. Най-вероятно е тези ухапвания да бъдат по горната част на тялото, по ръцете, раменете и врата. Освен сърбящите, червени белези, те могат да предизвикат леко парещо усещане. Възможно е подуването да премине в мехури, предизвикващи възпаление на кожата и обрив. От своя страна сърбежа може да предизвика инфектиране на кожата, което може да бъде опасно. Други неприятни последици от ухапване от дървеници включват алергични и психологически реакции. Затова е добре да бъдат взети навременни мерки за проблема с дървениците вкъщи.

Ухапвания от дървеници и симптоматика

Дървениците се хранят само и единствено с кръв. За да се превърнат в зрели дървеници, те трябва да се хранят поне веднъж дневно през етапите на развитие. Възрастните женски дървеници често се нуждаят от кръв, за да снасят яйца.

Дървениците пробождат човешката кожа с удължени хоботи, чрез които изсмукват кръвта. Ухапванията от дървеници отначало не са дразнещи и могат да останат незабелязани с часове и дори с дни.

Някои хора, ухапани от дървеници усещат сърбеж, имат подутини и отоци на деня след ухапването. Въпреки това, при други хора ухапванията може да не се проявят с дни или пък въобще.

Ухапванията от дървениците се проявяват в множество малки, червени белези причиняващи сърбежи. В крайни случаи, ухапванията могат да се подуят и да прераснат в мехури и възпаление на кожата.

Ако се появи обрив след ухапване от дървеница, избягвайте чесането на заразената област. Ако обривът не отминава или се инфектира, свържете се незабавно с лекар.

Google рейтинг
4.8
На база на 409 отзива
js_loader
Call Now Button