web analytics
 
 
12.06.2024 Превента България!

Как да се отървем от дървениците: пълно ръководство

Всичко, което трябва да знаете за дървениците и унищожаването им

Дървениците, тези малки, но изключително устойчиви кръвопийци, тормозят човечеството от векове. Трудно е да ги забележим, а още по-трудно – да се отървем от тях. Но ако имаме необходимите познания и систематичен, добре организиран подход, бихме могли ефективно да се справим с нашествие от дървеници в дома си.

В тази статия ще разгледаме всички аспекти на борбата с дървениците – от разпознаването на първите признаци на нашествие до използването на различни методи за унищожаването им, както и предимствата на използването на професионални ДДД услуги. Независимо какъв е вашият случай, това ръководство ще ви предостави необходимите знания и много полезни съвети, за да върнете спокойствието и чистотата във вашия дом.

Съвсем накратко: какво трябва да знаем за дървениците?

Съществуват над 90 вида дървеници, но най-разпространеният сред тях е именно този, адаптирал се към човешките местообитания – Cimex lectularius. Познат е още като „креватна дървеница“, защото представителите на вида най-често хапят нощем и живеят в или около леглата и спалните на хората. През деня тези дребни насекоми се крият в убежищата си и трудно могат да бъдат забелязани – подобно на хлебарките. За разлика от последните обаче, дървениците не пренасят болести.

Ако трябва да ги сравним с комарите – ухапванията им са доста подобни – дървениците не летят, но за сметка на това хапят както женските, така и мъжките, и дори нимфите им (подрастващи полове незрели екземпляри, минаващи през 5 фази).

Как да се отървем от дървениците: стъпка по стъпка

1. Идентифициране на (ухапванията от) дървениците и евентуално убежищата им

Първата стъпка за отърваване от дървениците е успешното им идентифициране. Често нашествията от тези паразити остават неразкрити продължително време – именно защото е трудно да бъдат забелязани, още повече посред бял ден. Дървениците са изключително дребни (размерът на възрастните варира от 5 до 10 мм) безкрили насекоми с червеникаво-кафяви овални, сплескани тела, което им позволява да се промъкват и крият в много тесни процепи и пукнатини.

Дори да не ги виждате обаче, присъствието на тези паразити в дома ви е осезаемо – най вече заради сърбящите им ухапвания. Но има и други следи от тях. И така, ето пълният списък на признаците за нашествие от дървеници:

– Червени, подути и сърбящи ухапвания по кожата, най-често на групи или в линия. Повече за ухапванията от тези насекоми и как да ги лекувате може да прочетете ТУК.

– Мънички петна от кръв по спалното бельо – получават се, ако неволно смачкате дървеница или самата тя повърне;

– Малки тъмни точици по спалното бельо и на други места – това са изпражненията на дървениците

– Малки черупки, около 1мм, които остават след линеенето (смяна на черупката при растежа) на нимфите на дървениците – подрастващите полово незрели екземпляри;

– Микроскопични яйца с форма на оризово зърно – обикновено ги снасят върху дървените части на леглото или по други мебели около него;

– Мъртви или живи дървеници или техни нимфи;

– Специфична сладникава миризма подобна на тази на кориандър или развалени плодове в спалните (при сериозни нашествия).

Ако се чудите къде да търсите тези следи, най-често такива могат да бъдат намерени в леглата – спално бельо, матраци, подматрачни рамки, основите, всичко. Също така по дивани и столове, нощни шкафчета, гардероби и други мебели, пердета и завеси, первази и електрически контакти, пукнатини в пода или стените, дрехи, книги, списания или други хартиени изделия.

Ако имате ухапвания и откриете и други следи от дървеници, трябва незабавно да вземете мерки, защото тези насекоми се размножават и разпространяват сравнително бързо.

2. Подготовка на помещенията

След като сте установили, че буболечките, които ви създават проблеми, са дървеници, вероятно ви се иска да ги унищожите веднага с първия спрей, който видите в супермаркета. За съжаление най-често не е толкова лесно.

Преди да се заемете със същинската дезинсекция на помещенията, трябва да свършите няколко други неща:

– да почистите и подредите

– да изперете всичко, което подлежи на изпиране при висока температура

– да обезопасите някои по-дребни предмети

Почистването е важна първа стъпка, защото ще ви помогне да идентифицирате повечето от убежищата на дървениците, а и ако намерите самите насекоми или яйца от тях, ще имате възможност да ги отстраните чисто механично – с прахосмукачка и твърда четка например.

Обърнете специално внимание на матраците, особено в разни гънки край шевовете или под протектори – най-често паразитите, а и яйцата им се крият именно там.

Хубаво е да изперете всичките дрехи, спално бельо, одеала и т.н. на висока температура, за да сте сигурни, че ще унищожите както дървеници, които може да има по тях, така и яйцата им. Разбира се, вероятно няма да стане наведнъж, затова можете първоначално просто да оставите прането в плътно запечатани пликове.

Същото можете да направите и с някои дребни предмети, които не искате да бъдат третирани с инсектицид, както и с всички храни при пръскане на кухни.

3. Избор на препарат против дървеници и прилагане съобразно инструкцията

Изборът на подходящ препарат против дървеници е важен за ефективното справяне с проблема. В търговската мрежа има множество продукти, като най-популярни несъмнено са инсектицидните спрейове – продават се под формата на концентрат или готов спрей. Най-често са комбинирани – за третиране не само на дървеници, но и на други пълзящи насекоми – и съдържат пиретроиди като тетраметрин, пироли като хлорфенапир, неоникотиноидни инсектициди като ацетамиприд или комбинация от тези и/или други активни съставки.

Уверете се, че продуктът е безопасен за употреба в жилищни помещения, особено ако имате деца и домашни любимци, и следвайте точно инструкциите за употреба.

На следващо място, трябва да знаете, че съществуват и естествени средства и продукти за борба с дървениците. Такова средство например е диатомичната пръст – това е естествен инсектицид, който разрушава външния слой на екзоскелетите (външните обвивки) на насекомите, вследствие на което те се дехидратират и в крайна сметка умират. Разбира се, действието на диатомита нито е толкова бързо, нито толкова ефективно колкото синтетичните инсектициди.

Но са разработени и продукти на растителна основа, които са доказано ефективни – например EcoVenger® или Bed Bug Patrol. Първият дори има остатъчно действие в продължение на две седмици. Тъй като са нетоксични и безопасни за деца и домашни любимци, тези спрейове могат да се ползват и за пръскане и на матраци, спално бельо, дрехи и т.н. – тоест, могат да ви спестят доста работа.

Друга интересна опция за унищожаване на дървениците, която не включва употребата на никакви химически вещества, е парочистачката или пароструйката. Тя убива както вредителите, така и яйцата им при контакт (при температури от над 60°C), и има потенциала да проникне почти навсякъде. Особено подходяща е за обработка на мека мебел, матраци, килими и други текстилни материали. Освен, че ще ги обезпаразити, и ще ги почисти и дезинфекцира. Разбира се, този метод също има своите недостатъци – пароструйката трябва да бъде приложена директно върху дървениците (яйцата им), за да ги унищожи, има краткотраен ефект, а освен това може да повреди някои повърхности и материали, които не са устойчиви на висока температура и влага.

Съществуват, разбира се, и други продукти за борба с дървениците – има инсектициди под формата на прах или димки, много видове капани, регулатори на растежа, електронни устройства и други. Препоръчва се да имате интегриран подход – т.е. да ползвате няколко различни средства срещу тези вредители. Това ще помогне за постигане на по-ефективен контрол и осигуряването на дълготрайна защита от дървениците.

NB! В борбата срещу дървениците е препоръчително третирането с инсектицид на помещението или помещенията да бъде повторено. Обикновено интервалът за повторно третиране е 7 до 14 дни след първоначалното.

Необходимостта от това е продиктувана от факта, че дървениците минават през няколко фази – яйце, нимфа, възрастен индивид – и яйцата обикновено са по-трудни за унищожаване. Яйцата на дървениците обикновено се излюпват в рамките на 7 до 10 дни и повторното третиране гарантира, че новоизлюпените паразити също ще бъдат елиминирани. Освен това при първото третиране е възможно да сте пропуснали някои участъци.

4. Мониторинг и превенция

След като сте третирали дома си срещу дървеници, важно е да продължите с редовен мониторинг и превантивни мерки, за да сте сигурни, че паразитите са напълно унищожени, а и за да предотвратите повторно нашествие. Ето няколко полезни съвета в тази насока:

– Правете редовни инспекции на местата, които вече посочихме като рискови;

– Поставете капани за дървеници на ключови места – под леглото например или около краката на мебелите;

– Ползвайте етерични масла, които отблъскват тези насекоми като лавандулово масло, евкалиптово масло и масло от мента например;

– Поддържането на чистота е ключово – почиствайте и перете редовно дрехите и спалното си бельо;

– Внимавайте при пътувания и придобиване на нови вещи да не привнесете, без да искате, някоя дървеница.

5. Професионална помощ

Ако всичко описано по-горе ви се струва много сложно или трудоемко, ако нямате време, ако опитвате многократно и не успявате да се справите с нашествието от дървеници в дома си, или просто ситуацията е излязла извън контрол, винаги може да се обърнете към професионалистите. Лицензираните фирми за борба с вредителите като Превента разполагат необходимите знания, опит и и оборудване за справяне с дървениците по бърз и ефективен начин и с доказано траен ефект. Повече за нашите услуги в борбата с дървениците, можете да откриете ТУК.

Вижте още от нашия блог

, ,
Google рейтинг
4.8
На база на 420 отзива
js_loader
Call Now Button