web analytics
 
 
24.03.2024 Превента България

Откъде идват дървениците? (втора част)

Откъде идват дървениците?

Едно от най-неприятните насекоми за всеки пътуващ човек е дървеницата.

Особено отчайваща е ситуацията в САЩ. Според научните изследвания в Америка, просто няма отърване от тях. Сведения за нашествие на дървеници са получени от всички 50 щата, предупреждава в своя публикация Държавният университет на Орегон.

Европа също не е пожалена от насекомите. Нашествие на дървеници е отчетено и в Париж. Това накара заместник-кмета на френската столица, Еманюел Грегоар, да публикува съобщение в Туитър:

„Никой не е в безопасност. Ние сме изправени пред нашествие от дървеници. Необходими са координирани мерки, които да бъдат с обедините усилия на здравните власти, общностите и всички съответни заинтересовани страни за предотвратяване на риска и ефективното противодействие.“

България също не бе пощадена от дървениците. Все повече зачестяват случаите на ухапвания от тези кръвосмучещи насекоми в различни градове на страната ни. Особено „желани“ от дървениците са хотелите и местата за почивка, разположени в курортните градове и големи населени места.

Откъде обаче идват тези нежелани гости в дома ни, ще научите в следващите редове.

Какво представляват?

Кръвосмучещата буболечка е позната с латинското си наименование Cimex lectularius и е разпространена по целия свят. Другото название на насекомото е креватна дървеница. Може да се срещне във всеки регион и страна, в това число и България. Може би единственото място, където не е разпространена, е Антарктида.

Дървениците са малки, червеникаво-кафяви кръвосмучещи, безкрили насекоми., като дължината им е приблизително 4.5 мм. Те имат овално и плоско тяло, чиито размери достига големината на ябълково семе. През деня се крият в дупките и цепнатините на мебелите, под леглата, матраците и завесите.

Ухапванията от дървеници обикновено изчезват без лечение за седмица или две. Въпреки своята миниатюрна форма, кръвосмучещите инсекти са голяма напаст. Те са постоянни гости на хотели и места, в които отсядат хората.

Колкото и невероятно да звучи на повечето от нас, данни за дървениците има от незапомнени времена. По принцип тяхното любимо място са топлите и влажни региони. Дървениците не са любители на студа.

Важно е да се отбележи, че кръвосмучещите насекоми се влияят изключително много от амплитудите в температурата. Ако се наблюдават резки промени във времето, това застрашава техния хабитат. За живота и поколението на дървениците е важно температурите да не са твърде ниски. Поколението на тези насекоми се излюпва, развива и размножава, при стойности от поне 14-15 °C.

Откъде произхождат?

Дървениците се превръщат в голям проблем през последните години. Дори и реномирани световни хотелски вериги изпитват трудности с унищожаването на кръвосмучещите насекоми. Непрекъснато зачестяват появите на дървеници из различните региони по света, в това число и България.

Въпреки това до скоро липсваха сериозни изследвания, свързани с техния начин на живот и разпространение. Донякъде причината се дължи на лошата реклама, които хотелите си правят, когато признаят, че са нападнати от дървеници. Все пак с проучването на техния произход и хабитат се заемат американски учени. В Европа също са направени доста проучвания, които имат за задача да предначертаят мерки за справяне с проблеми.

Едно от тях е публикувано през миналата година в реномирано издание на университета в Базел. В него се казва, че ухапванията от кръвосмучещите водят до по-леки или по-тежки алергични реакции. Авторът на изследването заявява:

„Досега, за съжаление, не е открит начин за контролиране на тези ектопаразити, въпреки големите усилия на органите за обществено здравеопазване. Диагностицирането на ухапвания от дървеници и техните последствия е от полза за адаптирането на лекарства и протоколи за лечение, препоръчани от медицинските специалисти.“

Дори съвсем наскоро един от евродепутатите повдигна въпроса в ЕС. Той заявява, че Старият континент е изправен пред епидемия от дървеници. Здравните служби в Париж и другите големи европейски градове са претоварени. Говорителят на френския синдикален съвет за борба с вредителите заяви: „ситуацията става от лоша все по-лоша“.

Експерт по паразитите от Университетската болница в Ница потвърди, че „от края на 90-те години на миналия век е имало непрекъснато нарастващо разпространение на дървеници в големите градове“ и че „достигаме ниво, което нашето поколение не е виждало досега.“

Как изглеждат дървеници?

Проблемът продължава да тормози Съединените щати от много години и се разпространява във всички останали страни по света. Тъй като дървениците се размножават толкова бързо, те са много трудни за унищожаване, което изисква скъпа намеса от професионални контролери на вредители. Това би струвало между 350 и 500 евро.

Като се има предвид, че нашествието на дървеници в европейски мащаб до голяма степен се причинява от честото пътуване на хората, ухапванията на насекомите причиняват сърбеж, безсъние, депресия и потенциално сериозни инфекции. Депутатът от ЕС заявява, че това е реален проблем за общественото здраве, който не се взема под внимание от публичните органи. Той настоява Комисията по здравеопазване на европейския парламент да се заеме с този проблем.

Учените установяват, че в Европа насекомите се разделят на два рода.

Семейството Cimicidae е разделено на шест подсемейства с 23 рода и има 91 описани вида.

То е свързано с Anthocoridae. Второто е хищно семейство което включва видове, които се хранят с насекоми и акари, като понякога хапят хора и други топлокръвни гръбначни. Сродно семейство е Polyctenidae. В него влизат видове, които са ектопаразитни (паразит, като дървеницата например, който живее извън гостоприемника си) по прилепите. Подобно на някои видове, екземплярите от Cimicidae също често се наричат прилепни буболечки.

Последното семейство включва 12 рода с различни видове. Те са свързани с прилепи. Има и девет рода с видове, които обитават места, където гнездят птици. Освен това някои разновидности на Cimex се срещат по прилепите. Други са намерени по птиците. Три вида се считат за ектопаразити на хората. Един от тях е Leptocimex boueti, член на подсемейство Cacodminae. Той се среща при прилепи и хора в Западна Африка.

В България доста често може да се видят два от видовете – Cimicidae и Anthocoridae. Особено опасен е първият, който всъщност е свързан и с добре познатата ни креватна дървеница. И двата вида хапят, но насекомите от Cimicidae обитават човешките домове, хотели, места за почивка и др., като смучат кръв през нощта от своите гостоприемници.

Anthocoridae

Другите две са членове на подсемейство Cimicinae, които са ни добре познатите дървеници. Вече се спомена за тропическата разновидност, означена с името Cimex hemipterus. Тя се храни с кръвта на хора и пилета в тропиците. Разпространена е в Европа и САЩ. Преди няколко години за първи път бе регистриран случай с дървеници във Флорида, след като се смяташе, че те са изчезнали за десетилетия. Сериозни проблеми в южния американски щат с насекомите е имало в началото на 20 в. След това започват да се използват химикали, които намаляват тяхната популация. Все пак през 1972 г. ДДТ е официално забранен в САЩ.

Всички научни изследвания сочат, че в основата на произхода на тези насекоми са прилепите. Именно летящите бозайници могат да се считат за предци на днешните кръвосмучещи дървеници, нападащи хотелите и домовете по света. Подобни изследвания са публикувани в реномирани научни издания на американски университети.

Креватните дървеници са съпътствали хората от хилядолетия. Сведения за наличието на насекомите може да се открият в литературата от Древен Египет. Съвременните археолози откриват фосили, за които се предполага, че са на дървеници. Според учените, останките са на възраст от близо 3500 години. Това означава, че дървениците почти винаги са били нежелан гостенин на хората, дори още преди Новата ера.

Разпространение и местообитание

Сигурно не знаете, че само една бременна дървеница е в състояние да „подпали“ цяла жилищна кооперация. Насекомото и нейното потомство преминават през няколко етапа на родствено развъждане, при което няма никакви вредни за тях ефекти. За да съществуват и се развиват, дървениците се нуждаят от вашата кръв. Някои ги наричат „вампирите“ от света на инсектите.

Ако сте се сблъсквали с тези кръвопийци, сигурно вече знаете, че са доста по-досадни и нахални от комарите. Дори и бълхите не могат да се мерят с креватните дървеници. Миниатюрните кръвопийци живеят тихо в дома ви, дебнейки в тишината на нощта, за да превърнат съня ви в кошмар.

Cacodminae

Противно на това, което може би си мислите, дървениците нямат предпочитания за помещението. За тях няма значение дали то е чисто. Докато имат достъп до източник на храна, те могат да живеят навсякъде. Така че твърденията, че дървениците са привлечени от мръсна среда или боклуци, са просто неоснователни.

Като се има предвид това, безпорядъкът по-скоро улеснява тези насекоми да се скрият, което може да подхранва погрешните схващания. Тяхната идеална среда трябва да е топла и влажна. Те виреят там, където има кръв. Имайки предвид всичко това, може би се чудите колко бързо се разпространяват дървениците. Ето го и отговорът на този въпрос.

Лесно ли се разпространяват дървениците?

Кръвопийците могат да се появят и заразят едно място толкова лесно и толкова бързо, че отделът по ентомология на университета в Кентъки е принуден да отбележи: „често изглежда сякаш те се появяват от нищото“.

Дървениците нямат крила, но се разпространяват бързо. Пъргави са и могат да се движат бързо, щом попаднат в дома ви. Обикновено отнасяте със себе си един или повече от тези нежелани гости, когато посещавате чуждо място, като хотел или дом, където вече има нашествие от кръвопийците.

„Веднъж влезли в новото си жилище, те могат да пълзят от стая в стая или от пода на тавана през пукнатини и отвори в помещението“, предупреждават изследователи от университета на Кентъки.

В средата на миналия век креватните дървеници почти са изчезнали от домовете и бизнес помещенията. Това се дължи, до голяма степен, на ефективното прилагане на пестициди. Но кръвопийците преживяват своя Ренесанс преди 15-ина години, когато отново започват да налазват хотелите и жилищата по целия свят.

Нашествията от кръвосмучещите гадинки са изключително трудни за предотвратяване и отстраняване. В наши дни близо 90% от дървениците са преживели мутация, правеща ги устойчиви на прилаганите инсектициди. Препаратите, използвани в борбата с тях, са известни още и като пиретроиди.

През последните години са направени редица проучвания, свързани с кръвопийците. Едно от тях, публикувано от американски учени, взима под внимание стотици дървеници, открити в домовете и местообитанията на прилепи. Изследователите са проучили данните от 13 страни в Европа.

Направен е анализ на ДНК-то на дървениците, който показва, че няма генна приемственост между човешките и прилепните дървеници. Това е доста изненадващо, като се има предвид присъствието на летящите бозайници в помещения и сгради, където живеят хората и могат да влязат в контакт с тях.

Един от видовете кръвосмучещи насекоми е доста специален. Става дума именно за креватната дървеница, известна с научното си наименование Cimex lectularius. Този вид е полезен за изучаване на генетичното разнообразие на кръвосмучещите насекоми. Впрочем екземплярите от Cimex lectularius са безкрили. Това означава, че са с по-ограничена подвижност.

Cimex lectularius

Последните научни публикации са категорични за произхода на тези насекоми. Преди хилядолетия, когато хората са се преместили от Африка в Евразия, дървеници вероятно са се приспособили към своето ново местообитание. Насекомите са открили, както прилепи, така и човешки гостоприемници в пещерите на новия континент. Поради тази причина научните трудове са категорични, че родословието на кръвосмучещите насекоми датира още от вековете, когато хората са живеели в пещери, споделяни с прилепите.

Днес това потекло се счита за значително по-разнообразно генетично от това на дървениците, които съжителстват с хората. В наши дни кръвосмучещите насекоми могат да се скрият навсякъде – дрехи, мебели, дупки по тавана или пода, настилки и др. Единственото условие за тяхното разпространение е да има постоянен достъп до храна. А в случая това сме ние – с нашата кръв.

За насекомите е важно помещението, което обитават, да е топло и влажно. Лесно си намират скривалище в матраци, притаяват се зад первазите или в пукнатини. През нощта, обаче, започва нашият кошмар. Тогава те изпълзяват и нападат безпощадно, хранейки се с нашата топла кръв.

Основната им цел са откритите части от нашето тяло. Съсредоточават се върху краката и ръцете. Този вид кръвосмучещи насекоми не са като бълхите, които могат да се заровят и в нашите дрехи.

Как се „заразявате“ с дървеници?

Пренасянето им в новия дом може да стане съвсем случайно. Дървениците не се „впиват“ в своя гостоприемник, в случая – вие. Те се крият в личните ви вещи – чанта, куфар, чанта за преносим компютър или дори дребен предмет. След това лесно се прехвърлят в дома ви, хотелската стая или бизнес помещението. Така превръщат живота ви в безкрайно страдание. Не е важно как са попаднали в стаята ви, както и няма значение дали тя е чиста. Добрата поддръжка на дома или хотела не оказват никакво влияние върху дървениците.

Кръвопийците бързо и ловко се преместват в новото си местообитание, където ги очаква много храна. Дървениците нямат предпочитания къде да се скрият или как да нападнат жертвите си в дома. Чистите места също стават обиталище на малките вампири. Веднъж стигнали до новото помещение, разпространението им става изключително бързо.

Все още се смята, че ухапванията от дървениците не причиняват болести. Но има хора, които са алергични, а това може да доведе до проблем. Със сигурност ухапванията от малките вампири причиняват отоци и обриви. Те могат да бъдат дразнещи и неприятни, не само като усещане. Да, повечето хора не считат ухапванията от дървеници за болестотворни. Представете си обаче случай, в който кръвосмучещите насекоми дойдат от места, където има зараза. Винаги съществува риск от пренасянето на болест, колкото и малък да е той. Ето защо е изключително важно да се предпазите от тяхното нашествие. А ако вече имате дървеници в дома си, потърсете специалисти, които да ви отърват от кръвосмучещата напаст.

хотел дървенициЗаразеното от дървеници помещение може да превърне ежедневието ви в ад. Запомнете, креватните дървеници са дошли заради вас. Вашата кръв е това, което търсят и няма да се спрат пред нищо, докато не я получат. Мисълта за присъствието на малките вампири е в състояние да преобърне живота ви с главата надолу, причинявайки ви психически дискомфорт.

Хората, превърнали се в жертви на дървениците, стават неспокойни и тревожни, започват да страдат и от безсъние. Стига се дори и прояви на депресия у някои от гостоприемниците на кръвопийците. За нас нощта е време, в което си почиваме, но именно тогава ставаме жертва на гладните дървеници.

В наши дни нашествията на малките вампири стават все по-често срещани. Затова е важно да ги задържите далеч от себе си и дома си. Ако вече сте жертва на дървениците, потърсете специалисти, които да унищожат кръвопийците, настанили се във вашето жилище или сграда. Ние от Превента сме на ваша страна в борбата с дървениците – потърсете ни, за да ви избавим от тези кръвопийци.

Google рейтинг
4.8
На база на 384 отзива
js_loader
Call Now Button