web analytics
 
 
01.06.2016 Превента България

Симптоми и знаци за наличие на дървеници

знаци за наличие на дървеници

дървенициКогато забележите неканени гости инсекти в дома си, вариантите са много. Най-често срещаните комари и мухи се познават от всеки, идентифицират се лесно, пък и не е нужно кой знае какво изследване по въпроса. Те са достатъчно големи и всеки знае как изглеждат. Но видове инсекти има много и може би във вашия дом са се настанили други нежелани гадинки. Особено когато говорим за малки по размер същества, тогава разпознаването им е по-трудно.

Може би все пак имате ориентация какъв вид неканен гост си имате. Имате съмнение, че в дома Ви има дървеници, но не сте сигурни. Или пък по тялото си намирате следи от ухапвания, които не приличат на стандартните ухапвания от комари. Дали пък това не са ухапвания от дървеници?

Дървениците трудно се откриват с невъоръжено око, просто защото са много малки. Освен това, те не се разхождат свободно по цял ден и не кръстосват помещенията през деня. През по-голямата част от времето те се крият и излизат, за да се хранят през нощта. За храна им служи човешка кръв, поради което при наличие на дървеници в дома, ще разберете това най-напред по ухапванията по тялото си и сърбежите, които те причиняват.

Все пак е добре да знаете как изглеждат тези същества. Не е невъзможно да ги видите, но е нужно повече внимание и вглеждане. Те са с овална форма и са плоски. Размерите им достигат до 6-7 мм. Оцветяването при дървениците варира според вида им, но най-често те са кафяви или бежови. Срещат се и бели, както и такива с различни оттенъци на оранжево.

Поради малкия си размер дървениците трудно се отличават, особено в дома, където често се сливат с обкръжаващата ги среда. Още по-трудно е идентифицирането им, заради това, че се крият. Обиталищата и скривалищата им обикновено са дупки, цепнатини, пукнатини. Най-често в дърво и дървен материал, но дървениците могат да се крият и в дупки в текстилни материали, дори в дупки в стената, от пирон, например.

знаци за наличие на дървеници

Любимите им места са леглата, матраците, подматрачните рамки, различни мебели от дърво, но могат да се приютят и в други малки и закрити пространства на дупки и пролуки. Предпочитат обиталището им да е на тъмно, сухо и топло място. Не харесват влагата, така че трудно ще откриете дървеници в банята или кухнята си. Също така имат предпочитания и към температурите. Не обичат студените места. Най-благоприятно за тях и тяхното развитие е температурата да е между 18˚и 35˚. Най-активни са през нощта. Изключение е да ги откриете през деня вън от тяхното скривалище. Такова изключение е възможно, само когато са много гладни и търсят жертва, от която да се нахранят.

Сега ще Ви дадем насоки, според които да се ориентирате, дали наистина става дума за дървеници в дома и леглото Ви или на гости имате друг инсект. Ето няколко сигурни белега за наличие на дървеници:

ухапване от дървеници Първият сигнал или червената лампа за наличие на дървеници е ухапването. Обикновено дървениците се хранят с човешка кръв нощем, така че ако на сутринта се събуждате с нетипични малки червени петна, които Ви сърбят, то това е един от знаците, че може би си имате нежелани гости – дървеници. Ухапванията са най-вече по крайниците – ръце, крака, но и по шията и лицето. При следите от ухапвания от дървеници често липсва червена точица по средата, която е характерна за ухапвания от други видове инсекти. Ухапванията причиняват силен неприятен сърбеж. Понякога се наблюдават и малки пъпчици на мястото на ухапването.

● Втори сигнал за наличието на дървеници в дома Ви е наличието на малки червени точици или петна по спалното бельо. Това всъщност са следи от кръв. Получават се в случаите, когато неволно по време на сън смачкате някоя дървеница, докато смуче кръв от Вас или ако самата дървеница върне част от изсмуканата кръв. Освен червените петънца, можете да срещнете и кафеникави. Те се получават, когато след ядене дървениците изпуснат екскременти във вид на течност, която засъхва по спалното бельо.

● Третият сигнал за наличие на дървеници можете да откриете вън от леглото и спалното бельо. Ако имате дървеници в дома си, може да срещнете съвсем мънички кухи обвивки от насекоми. Това са следи от развитието на дървениците. Преди да достигнат върха на развието си като възрастни инсекти, те сменят кожата си пет пъти. Кухите обвивки, които се откриват са всъщност следи от смяната на кожата на дървениците. Тези обвивки са полупрозрачни, малки и много леки.

● Четвърти сигнал за наличие на дървеници е промяна в повърхността на рамката на леглото и подматрачната рамка. На места те са лепкави, а при по-внимателно вглеждане лепкавите места изглеждат като посипани с песъчинки. Всъщност това са яйцата на дървениците. Най-често дървениците снасят яйцата си по дървените части на леглото и подматрачната рамка, но е възможно да откриете яйцата им и по нощното шкафче, столове, скринове, особено ако са в близост до леглото.

Сигурен знак, че инсектите, с които си имате работа не са дървениците, е летенето им. Дървениците не могат да летят. Така че, ако в дома си имате някакви летящи инсекти, те със сигурност не са дървеници. Дървениците могат да лазят и само това. Не могат да скачат, нито да летят.

Може да видите знаци и симптоми за наличието на дървеници и във видеото по-долу.

 

, , ,
Google рейтинг
4.8
На база на 409 отзива
js_loader
Call Now Button