Ултразвуков уред против хлебарки

В борбата с най-упоритите вредители – хлебарките, своето място имат електронните устройства, наричани често репелент за инсекти. Това название е много точно, защото тези уреди обикновено не са в състояние самостоятелно да се справят с колониите хлебарки, завзели жилищното пространство на хората. Те най-често са част от общия план за борба с вредители, наред с други методи за унищожението им.

Read more

Вкаменелост на хлебарка на 49 милиона години

Всички знаем за старата поговорка: “Където има една хлебарка, там със сигурност има и повече!” Но кой би си помислил, че тази фраза е валидна и дори може да ни върне 49 милиона години назад в миналото? Наскоро учени откриха вкаменени следи от пет вида хлебарки в Западно Колорадо, които датират отпреди близо 50 милиона години! Благодарение на откритията си те успяха да разберат по-добре не само еволюционните пътища, но и праисторическите климатични условия. Прочетете нататък, за да се потопим по-дълбоко в тези невероятни открития.

Read more

Ултразвуков уред против хлебарки или Електромагнитен ?

Ултразвуковите и електромагнитните устройства за борба с хлебарките представляват най-съвременната, чиста и привлекателна възможност да се държат неприятните вредители далече от пространствата, населявани от хората. Коя от двете възможности е подходяща за конкретното място, което се нуждае от защита, какво трябва да знаем при избора на апарат за хлебарки?

В помощ на клиентите фирма Превента ДДДД ЕООД представя основните характеристики на двете устройства, предимствата и недостатъците на всяко от тях и критериите, които са важни при избора.

Read more

Хлебарки

Хлебарките са инсекти, с плоски тела, обикновено с два чифта крила, завити към гърба. Само някои видове могат да летят, но го правят рядко. По земя се придвижват изключително бързо. Цветовете варират от светло кафяв до черен. Обикновено са с размери от 2-3 мм, до внушителните 80 мм. Разпространени са по всички краища на света, като имат най-силно присъствие в тропиците. Обикновено се намират и в нашите домове, като най-разпространените видове са:

Read more

Хапят ли хлебарките?

Многообразието на хлебарките на земята е голямо. Има 4500 вида, от които само 30 са опасни. По данни на изследователите само 1% от общата популация може да нанесе поражения директно на човека.
Най-опасни за хората, поради ухапване са два вида: Periplaneta americanа и Periplaneta australasiae.

Read more

Любопитни въпроси за плъховете

Плъховете са често срещано страшно същество, но има много неща, които хората не знаят за тези очарователни животни. В тази публикация в блога ще разгледаме някои от най-интересните и любопитни въпроси за плъховете. От интелигентността им до изненадващо близките им отношения с хората – плъховете са по-сложни същества, отколкото много хора осъзнават. Надяваме се, че тази публикация в блога ще ви помогне да разсеете някои от митовете и дезинформацията за тези интересни животни!

Read more

Един необичайно огромен и красив молец – Hyalophora cecropia

Случвало ли ви се е да срещнете същество с толкова величествени размери, че сякаш не се подчинява на законите на природата? Точно това ви очаква, когато се сблъскате с Hyalophora cecropia, северноамериканския гигантски копринен молец! С размери до около 11 см ширина и около 15-18 см дължина, когато крилата му са разперени, това огромно насекомо съперничи на много други рекорди по големина, поставени от малки птици, като врабчета или колибрита. Освен това тези зашеметяващи насекоми могат да се похвалят с множество ослепителни цветове – от наситено кафяво и червено до яркооранжеви акценти, заобиколени от розови и жълти ресни. Всички тези характеристики се съчетават в хипнотизиращ модел, който със сигурност ще остави без дъх от възхищение всяка майка или дама!

От прашните страници на историята откриваме едно забележително същество, скрито пред очите ни – молецът. При 160 000 вида по света и 20 000 вида пеперуди за сравнение – молците често са пренебрегвани, когато става дума за красота. Но това, което мнозина не знаят, е, че те могат да бъдат също толкова ярки и очарователни! Да вземем за пример Hyalophora cecropia – невероятно нощно същество със собствена уникална история, която чака да се разгърне…

Read more

Любопитни факти за водното конче

Водните кончета са изключително красиви и грациозни същества, чийто образ често се използва в изкуството и поезията. Те са красиви и интригуващи, но са и свирепи хищници, които имат остри челюсти, почти 360-градусово зрение и могат да летят назад.

По форма и име, водното конче илюстрира красотата и летящата сила на тези насекоми. Появявайки се на сцената на живата природа преди 300 милиона години, водните кончета реално стават едни от първите насекоми, които обитават тази планета. Това е доста дълъг период от време, през който те неуморно усъвършенстват изкуството на летенето, ловът и факта да бъдат невероятни.

Ето девет такива факти, които ще променят начина, по който гледате на тези уникални, древни и невероятно разнообразни насекоми:

Read more

Да имаш за домашни любимци… насекоми

Отглеждането на насекоми като домашни любимци може да изглежда прищявка, каприз, но не се отличава  особено от обичайните питомци – котки, кучета и папагали. Даже може да се каже, че е по-сложно, защото изисква повече познания и специфична отдаденост. Ето някои от насекомите, които са обект на такава индивидуална човешка грижа.

Read more

Гълъбова опашка – насекомото, което прилича на колибри

Това много пъргаво и подвижно насекомо по външния си вид може да се сбърка с птичката колибри. Толкова бързо лети, че трудно може да бъде разгледано какво представлява, нужно е фото или видео. То лети и търси цветове и в момента, в който някой цвят му хареса, увисва над него и спуска своя „хобот“, за да си засмуче нектар. Латинското му наименование е Macroglossum stellatarum.

Крилата на гълъбовата опашка се простират от 3.8 до 5 см. Предните са обикновено със сив цвят и някакъв рисунък по тях, а задните – са ярки – оранжеви, очертани от тъмен контур. Има мощно туловище, тънки крила и много добре развити гръдни мускули. Тази телесна конструкция ѝ позволява да лети с огромна скорост и преодолява големи разстояния. Това, че лети много ѝ помага в периоди на миграция. Постоянно се мести от север на юг и обратно според сезона в търсене на любими цветя.

Гърдите и коремчето са широки и сплеснати. Черните ивици по корема подчертават отделните сегменти. В края на тялото има своеобразна „метличка“ от черни влакънца, наподобяваща птича опашка. Оттам навярно идва и нейното прозвище. Дължината на тялото е 2-2.5 см и има вретенообразна форма.

Read more

10 от най-бързите насекоми в света

За насекомите е известно, че са странни, сравнително малки по размер същества. Но практиката показва, че някои от тях могат да се движат, да пълзят, да бягат и да летят по-бързо от много други същества в света, включително и съпоставимо с хората.  Нека да видим класацията на някои от най-бързите насекоми в света, започвайки от по-бавните:

Read more

Интересни факти за насекомите пръчици

Насекомите са една от най-многобройните колонии на земята, отличаващи се с разнообразни функции в екосистемата. Учените ентомолози ги изучават с интерес, защото техният образ на живот и взаимодействие не са изследвани докрай.

Днес най-голямото насекомо се явява насекомото от вида „пръчица“ (Phasmatidae), а по-точно това е Phobaeticus chani. То стига до 50 см дължина и е забелязано в джунглите на Малайзия. Освен това те са редки екземпляри и могат да претендират за първенство и в това отношение. На остров Калимантан през 1989 г. е открит екземпляр от този вид с обща дължина 56.7 см, от която 35.7 е дължината на телцето. Но този „рекорд“ бе „подобрен“ в Китай, където е открита гигантска пръчица с дължина 62 см. Това става през 2014 година. Заслугата е на китайския ентомолог Чжао Ли. Интересното е, че потомството на този екземпляр подобрило рекорда и дорасло до 64 см дължина.

Read more

Любопитни факти за термитите

Термитите на пръв поглед наподобяват мравките. Всъщност, най-близките им роднини са хлебарките. Термитите живеят в топли страни, главно в тропически райони. Много видове от тези насекоми, в огромни количества, населяват вътрешните райони на Африка.

Read more

10 изненадващи факта за бълхите

Кръвосмучещите насекоми са от милиони години, но тяхното развитие като вид се е случило в паралел с развитието на онези същества, с които те са свързани. Тези дребни кръвопийци са добре проучени, нека отделим някои любопитни факти, свързани с техния живот в съжителство с бозайници и хора.

Read more

Камуфлажните хитрини на листарките

Насекомите са най-разнообразните обитатели на нашата планета. Досега учените са каталогизирали около 1,5 милиона вида организми на планетата, като насекомите съставляват около две трети от този брой. Изследванията сочат, че общият брой на видовете на Земята вероятно е по-близо до 9 милиона. Всяка година се откриват нови 7 до 8 хиляди вида насекоми. От разнообразната колекция на същества, класифицирани към Царство Животни на планетата Земя, около 90 процента от видовете се смятат за принадлежащи към Клас Насекоми. Причините за разнообразието и големия брой на насекомите включват:

Read more

Call Now Button