web analytics
 
 
03.02.2017 Превента България

Как да почистим матрака и да се отървем от акарите

как да почистим матрака и да се отървем от акарите

акари

 

Акарите са невидими за просто човешко око наши спътници. Не могат да бъдат видяни без микроскоп. Техните размери са дребни, но това не означава, че са безобидни. Нещо повече – може да се окаже, че акарите, бидейки толкова близо до всеки от нас, са в състояние да нанесат във всеки един момент сериозен удар по здравето ни.

Тези микроскопични организми се заселват в дома ни, тъй като най-често намират идеални условия за своето съществувание. Това става най-често в тъмните ъгълчета на жилището ни. Местата на тяхното обитаване са разнообразни: матраци, дюшеци, лавици, стари възглавници, покривала и мека мебел, килими…навсякъде, където се събира прах.

Как да се избавим от тези коварни вредители, как въобще да опознаем „врага“ си „лице в лице“?

 

Първо нека кажем как изглежда домашният акар?

Като бъде разгледан под увеличение, акарът изглежда достатъчно застрашителен – остри къси крачка, голямо туловище, вместо глава има нещо като клещи. Спадат към паякообразни членестоноги. Дори грижовните домакини-чистници трудно могат да се избавят изцяло от акарите вкъщи. Причината е, че трудно е да се преборим с невидим враг.

Акарите, живеещи в домашни условия в матраци и други спални принадлежности, са толкова дребни, че не могат да бъдат видяни без увеличение, а това създва илюзията, че не сме в контакт с нещо, което „не съществува“. Размерът на най-големия екземпляр е не повече от 0.5 мм, а по-дребните са с дължина не повече от 0.1 мм.

За своя жизнен цикъл (максимум от 80 дни) домашните акари могат сериозно да се размножат, до колкото една самка снася средно по 50 яйца. Числеността им нараства в края на лятото. По данни от епидемиолозите днес съществуват около 150 разновидности на тези животинки, за които прахта е основна среда за обитаване.
Тези микроорганизми предизвикват у хората алергична реакция.

 

Какво харесват и как живеят акарите?

Борбата с домашните акари започва с разбиране на особеностите на тяхното съществуване и техните естествени предпочитания. Те обичат влажни и топли места. Името си Dermatophagoides са получили заради предпочитанията в храната – те си хапват остатъци от човешка кожа. Затова и най-подходящото им място за развитие е жилището на човека, даже нещо повече – светая светих на човешкия дом – леглото. Температурата в жилищата средно е между 18 и 25 градуса и в тези приятни за акарите условия те винаги си намират храна. Попаднали върху матраци и дюшеци, в дамаската на мебелите…тези микроскопични организми веднага започват да се плодят.

Домашният акар обича прашни и мръсни места, където има много остатъци от храна и където влажността е повишена. По мнението на учените в грам прах може да се съдържат около 10000 такива екземпляра. Това огромно скупчване на живи твари неизбежно може да доведе до проява у човека, който влиза в контакт с тях, на ред заболявания и алергични реакции. Поради това е нужно да се знае как да се борим с акарите вкъщи.

 

С какво точно е опасен домашният акар?

алергия от акариВеднага трябва да се каже, че не е нужно да са страхуваме от ухапвания от акари – това не се усеща, тъй като те поемат отпадналите повърхностни частици вече мъртва кожа. Обаче основният проблем може да станат техните екскременти, в които се съдържат ферменти, предизвикващи алергична реакция.

В зоната на риска се намират особено малки деца и хора с повишено ниво на чувствителност към такива дразнители. Към основните болести, които могат да възникнат при контакта с акари, се отнасят: конюнктивит, астма, дерматит, възпаление на лигавиците, алергия.

За да се избегнат усложнения от такова естество, трябва регулярно да се почиства дома, да се изхвърлят стари вещи, да се изтупват настилките, почистват мебелите. Едно от най-популярните места за живеене на акарите са възглавниците. Те периодично трябва да се сменят. Не забравяйте и за редовно пране на дрехи, спално бельо и то при температура не по-ниска от 60 градуса.

Хората, които са склонни към алергии или страдат от тях, трябва редовно да се преглеждат при специалист, който на време да назначи лечение в случай на реакция, предизвикана от праховия акар.

 

Как да се избавим от тази напаст?

Първо да кажем, че изцяло да се осоводим от акарите е невъзможно, защото не можем да съществуваме в абсолютно стерилна среда вкъщи. Целта е да ги сведем до минимум и да не допусне тяхното прекомерно размножение.

Най-важното правило е: непременно почиствайте жилището си. За начало нека си припомним основните правила за качествено почистване, за да се избегнат евентуални здравословни проблеми.
Чистим навсякъде и с усърдие. Дребните частици замърсявания се натрупват по ъглите, където точно живеят акарите.

Изпирайте постелното бельо, след което непременно го изсушете на чист въздух. За съхраняване на чистото бельо използвайте само сухи места.

Всички первази трябва да се протриват със солена смес от 10 литра вода, в която са разтворени 10 лъжици сол.

Премахнете прахта от книжните лавици, от битовата техника, рамки и сувенири по шкафовете.

За почистване използвайте прахосмукачка с воден филтър – той ще ви помогне по-щателно да изчистите прахта и другите замърсени повърхности.

Освен обичайните правила за домашно почистване има и други способи, позволяващи да се борим с тези микроорганизми.

как да почистим матрака и да се отървем от акаритеМахнете старите възглавници и ги заменете с нови. Същото направете и със старите матраци и дюшеци. Те са пълни с тях. Откажете се от използване вкъщи на килими с дълги влакна. Не съхранявайте у дома голямо количество пухкави детски играчки, защото и те стават техни убежища. Ако имате малко дете, редовно изпирайте тези играчки с гореща вода или ги замразявайте за 24 часа. След това не пропускайте да ги изсушите на въздух.

Не забравяйте да проветрявате стаите и да използвате очистители на въздуха, намаляващи алергените в него. Най-добре да се използва въздухоочистители с ултравиолетова лампа, чиято светлина прогонва вредителите.Това оборудване трябва да е разчетено според размерите на стаята, за да може ефективно да се справи с тези микрочастици във въздуха.

Доказано е, че вече може да се изработи имунитет срещу тези същества. Това е характерно най-вече за децата, живеещи в селска среда. Сблъсквайки се от ранна възраст с акарите, селските деца по-малко се влияят от тяхното негативно въздействие, отколкото техните градски връстници.

 

Една рецепта как да почистим матрака

Смесете ½ ч. Сода за хляб и няколко капки етерично масло от лавандула в буркан. Разклатете добре, за да се смесят. През сито поръсете внимателно върху матрака. Изчакайте един час и после оберете сместа с прахосмукачка. Содата за хляб поглъща прахта, влагата и миризмите. А лавандуловото етерично масло има антимикробен ефект и спомага за контрола над акарите. Възглавниците могат да бъдат обработени по същия начин.

Както казахме, да се избавим изцяло от тези наши домашни съквартиранти е невъзможно, но с редовните мерки за почистване, обеззаразяване и изсушаване на въздуха, силно можем да направим средата непривлекателна за тях и да се намали тяхната популация.

 

 

Google рейтинг
4.8
На база на 399 отзива
js_loader
Call Now Button