web analytics
 
 
20.02.2015 Превента България

Всичко За Sarcoptes scabiei – крастните кърлежи

[dt_gap height=”10″ /]

Обща информация за крастните кърлежи

крастни кърлежиSarcoptes scabiei, по-известни като крастни кърлежи, са паразитиращи членестоноги, които се забиват в кожата и причиняват краста. Това са вид космополитни акари, което означава, че могат да бъдат намерени във всички части на света. Хората не са единствените бозайници, които могат да бъдат заразени. Други бозайници, които могат да бъдат засегнати са кучета, копитни животни, добитък, диви свине, коали и човекоподобни маймуни. Котките рядко биват засегнати от крастните кърлежи. Случва се заразяване между отделни приемници, но кърлежите не оцеляват дълго освен на приемниците, към които са се адаптирали.

[dt_gap height=”20″ /]

Откритието на крастните кърлежи през 1687 г. ги отличава като първата болест по хората с известна причина. Италианският биолог Диачинто Честони доказва през 18 век, че крастата е причинена от вид акар Sarcoptes scabiei, разновидност hominis. Болестта причинява силни и дразнещи кожни обриви, когато женската се забие в роговия слой на кожата и депозира яйца на мястото. Ларвите, които се излюпват от 3 до 10 дена се движат върху кожата, преминават в стадий нимфа и след това съзряват във възрастни индивиди. Възрастните представители живеят от 3 до 4 седмици в кожата на приемника.

[dt_gap height=”20″ /]

Клинична значимост

Действието на кърлежите докато се местят във вътрешността на кожата и върху кожата предизвиква силен сърбеж, който може да наподобява алергична реакция на външен вид. Закъснелия тип IV хиперчувствителна реакция към крастните кърлежи и техните яйца или фекалии възниква приблизително 30 дена след началото на инфестацията. Присъствието на яйцата предизвиква масивна алергична реакция, която на свой ред предизвиква по-силен сърбеж. Хора, които никога не са страдали от краста преди, развиват алергични реакции до 6 седмици след инфестацията. Индивиди, които са станали чувствителни поради предишна инфестация могат да развият симптомите в рамките на часове.

[dt_gap height=”20″ /]

Sarcoptes са род кожни паразити и част от по-голямо семейство акари, познати като крастни кърлежи. Имат връзка с друг вид акар, който инфектира кожата на домашните животни. Последиците от S. scabiei са най-добре познати, предизвикващи краста, или сърбеж. След като е оплодена, възрастната женска се забива в кожата (обикновено на ръцете или китките, но също така и други части на тялото могат да бъдат засегнати) и снася яйцата си.

[dt_gap height=”20″ /]

Забиването в кожата се осъществява посредством устния апарат и специални режещи повърхности разположени на предните крака. Яйцата се снасят по малко докато кърлежът се забива и след като те се снесат, шестокраките ларви излизат на повърхността на кожата и търсят космени фоликули, от които се хранят и се преобразяват (отървават се от старата си обвивка и растат). Докато се намират в космените фоликули, ларвите преминават във фаза на нимфа, с осем крака.

[dt_gap height=”20″ /]

Докато са във фаза нимфа, те се хранят и се преобразяват и ако са мъжки се превръщат във възрастен индивид. Ако са женски, предстои още една фаза, преди тази на възрастния индивид. Женските претърпяват повече преобразувания отколкото мъжките, така че им отнема по-дълго време – 17 дена в сравнение с 9-11 за мъжките – за да достигнат до етап на възрастен индивид. Тъй като женските имат повече време, през което да се хранят, те са двойно по-големи от мъжките. Мъжките обикновено не се забиват в кожата, а само се хранят и пълзят по нея.

[dt_gap height=”20″ /]

Въпреки че жизненият цикъл на крастните кърлежи продължава само две седмици, по индивидуалните пациенти рядко се намират повече от дузина кърлежа. Въпреки това, тази малка бройка може да предизвика агонизиращ сърбеж, особено през нощта, като се наблюдават сериозни последствия по кожата в резултат на чесането.

[dt_gap height=”20″ /]

Яйцата се снасят от женската със скорост от около 2 до 3 яйца на ден в продължение на приблизително 2 месеца. Смята се, че около 2% от британското население е инфектирано с крастни кърлежи, на които им отнема 25 минути до един час, за да се забият в кожата. Има поне 300 милиона случая на година свързани с оплаквания от крастни кърлежи. Мъже и жени от всички възрасти, особено в претъпкани и нехигиенични условия са в риск от зараза със Sarcoptes Scabiei.

[dt_gap height=”20″ /]

S. scabiei се намират в зони с чест контакт кожа-в-кожа, като например ръцете и китките, като те се пренасят чрез контакт с кожата на преносителите. Разпространението е много лесно. Инфестации от S. scabiei са често явление при прасетата. Те значително намаляват растежа и храненето, но обикновено измират за около 5 дена в типични фермерски условия. Въпреки това, нападнали дадена ферма веднъж, крастните кърлежи изискват предприемане на сериозни мерки, за да бъдат премахнати.

[dt_gap height=”20″ /]

Морфология

Възрастните крастни кърлежи са със сферична форма, без очи, с четири чифта крака (два чифта отпред и два чифта отзад). Разпознават се по техните овални тела, които са сплескани в корема и изпъкнали на гърба.  Не съществува разграничение между главата и корема и повърхността на кърлежа е покрита с гънки с къса четина. В края на предните крака има дълги, цилиндрични смукачи, а задните крака завършват с дълга четина. Мъжките имат смукачи на всички крака, освен на третия чифт, което ги отличава от женските. Женските са дълги между 0,3-0,45 мм. и широки между 0,25-0,35 мм., а мъжките са наполовина на тези размери.

[dt_gap height=”20″ /]

Жизнен цикъл

Крастните кърлежи, Sarcoptes scabiei, преминават през четири етапа на жизнен цикъл: яйце, ларва, нимфа и възрастен индивид.

scabies_tissue_BAM1При намиране на човешки приемник, възрастната женска се забива в най-външния слой на кожата, където тя снася две или три яйца на ден. Тези яйца с овална форма са с размери между 0,1-0,15 мм. и се излюпват в рамките на 3-4 дена. Една женска може да снесе до 30 яйца, след което умира. При излюпването си, шесткраките ларви мигрират до повърхността на кожата и след това се забиват в космените фоликули, и там се образуват мехурчета. След три до четири дена ларвите се преобразяват  и се превръщат в осмокраки нимфи. От тази си форма преминават в малко по-големи нимфи, преди крайното преобразяване във възрастни индивиди. След това, възрастните индивиди се чифтосват. Това се случва само веднъж и този единствен акт прави женската фертилна за остатъка от живота й (от един до два месеца). Щом намери подходяща локация, женската оформя характерната дупка във формата на буквата S и снася яйцата си там. Женската продължава да снася яйца до края на живота си.

[dt_gap height=”20″ /]

Диагноза

Диагнозата се прави чрез намирането на кърлежите или техните тунели. Инфектираната зона обикновено е чесана толкова много, че обичайния S-образен модел не си личи ясно. Тунелът може да се разкрие чрез мастило или тетрациклинов разтвор. Живите крастни кърлежи могат да бъдат идентифицирани под микроскоп.

 

 

 

 

Google рейтинг
4.8
На база на 399 отзива
js_loader
Call Now Button