web analytics
 
 
17.06.2015 Превента България

Всичко, което не знаете за осите

изтеглен файлС идването на пролетта и на слънчевото време, сред едва цъфналите цветчета лакомо започват да обикалят осите. В този момент с или без алергия към тях, е хубаво да знаете, че:

1. Осите имат продълговато тяло, което е вталено в средата, имат 6 крачета и окраската им е в жълто-черни райета със защитна и предупредителна функция.

2. Осите притежават остро жило, което е гладко и лесно прониква в кожата, но и лесно се измъква от там. По тази причина те могат да жилят много пъти, като всеки път впръскват определено количество отрова.

3. Обичат да живеят до хората, самите те живеят в колонии и са разделени на касти. Във всяка каста има женски оси, мъжки оси, работнички и царица.

4. Жилят единствено женските оси.

5. Мъжките оси имат функция да оплождат новите царици.

6. Разсърдените оси често нападат хората, които страдат от алергии. Как ги разпознават, все още не се знае.

7. Има оси, които водят по-уединен живот като осите–дърводелци, които правят дупчици в дървесината, както и пътните и роящи се оси, които дълбаят в почвата. Има и други, които живеят в големи семейства и създават специални гнезда. Горските оси строят къщичките си в клоните на дърветата и храстите, а видовете на средната оса се срещат в бараките, стрехите и под чардаците. Виждаме ги по узрелите плодове и около масата ни за хранене. Те най- често нападат хората.

8. Гнездата на осите са изградени от пити, които са хоризонтално подредени. Имат килийки, които са построени само от едната страна на питата. Тези пити не са восъчни, а са от материя, която е целулозосъдържаща и тя прилича на сива хартия. Гнездата са обвити отвън със същата материя. Гнездата им се намират в хралупи на дърветата, в земята, под капаците на празните кошери и под покривите на къщите.

9. Осите винаги избират прикрито място за гнездата си. С тази дейност се залавя царицата-самка, която след като е презимувала много внимателно залепва гнездото килийка след килийка. През това време снася яйца и изхранва личинките. Малките растат и по-късно се раждат млади оси работнички. След като те се появят, самката спира да излиза от гнездото си, за да открива храна. Вече работничките я изхранват, както и личинките й разширяват гнездото си. В този етап само самката може да създаде потомство. Температурата в гнездото е 30 градуса. Ако всичко се развива добре, през есента колонията достига до стотици индивида. Тогава от всяка килийка се появяват самки и самци, но за зимата остават само самките, които са оплодени. Работничките и самците търтеи умират. Бъдещите царици обитават потайни места и като настъпи пролетното време стават основоположници на новите колонии.

10. Осите се изхранват със сладък сок. От нашите храни обичат сладки, нектари и газирани. Възрастните похапват и насекоми, като по този начин трупат храна за ларвите-хищници.

11. От гледна точка на природата, осите са много полезни, защото опрашват растенията и унищожават насекомите вредители.

12. Но за човешкото здраве, ужилванията са много опасни.

13. Ако около вас има оси, по-добре е да ги премахнете. Но го правете само и единствено на притъмняване, когато осите се прибират да спят. Така ще избегнете ужилванията.

Как да действате?

Вземете си здрав и голям плик. Напръскайте го с препарат за летящи насекоми и след това бързо покрийте гнездото. После го завържете много плътно и го оставете по този начин за едно денонощие. После изхвърлете гнездото с мъртвите оси.

оси14. Лекарите смятат, че ако имате силна реакция след първото ви ужилване от оса, това не означава, че ще сте алергичен за цял живот към тях. Шансовете ви са наполовина. Някои от хората ще имат нормална реакция, като при тях просто мястото на ухапването ще се зачерви, ще се подуе, ще ви посърби и накрая ще премине. При други, реакцията им ще си остане много бурна.

15. От осите можете да се предпазите и сами, ако спазвате елементарни правила за безопасност:

– Като сте на разходка, не се доближавайте до стари и изкорубени дървета, както и не ходете боси по тревата.

– Потта, мокрото тяло и парфюма привличат много осите.

16. Осите се привличат най-много от плодове и сладки напитки, както и от дрехи с много ярки цветове.

17. Ако към Вас се приближи оса, не реагирайте бурно, не правете резки движения, защото така само може да активирате агресията им.

18. Ако сте алергични към ухапвания от оси, последиците са повръщане, отоци, подутини, разстройство, копривна треска, пристъпи на задушаване. Може да се стигне и до анафилактичен шок, който може да се окаже фатален, ако няма адекватна лекарска намеса.

19. Ако сте ужилен от оси, може да се лекувате със студени компреси със студена вода и лед, с алкохол и с амоняк. Ако можете, веднага измийте мястото с ледена вода и го наложете с препарат за намазване, по възможност антихистаминов. Болката трябва да премине бързо. Ако Ви ужилят оси по лицето, шията, устата или в меките тъкани и Ви се появи голямо набъбване, гадене или световъртеж, незабавно повикайте лекар.

20. Ако не сте алергичен, но Ви ужили оса, върху мястото сложете навлажнена пръст. Сменяйте я през десетина минути, докато отокът изчезне и болката намалее.

21. Те не пренасят болести и зарази и се възприемат като полезни насекоми.

22. Осите общуват помежду си чрез феромони. Ако се нападне гнездото им, чрез тези феромони те си предават сигнал за надвиснала опасност. Така се мобилизират и могат да нападнат агресора за 15 секунди.

Ние Ви предлагаме като услуга дезинсекция на оси, която представлява директно пръскане срещу осите и премахването на осарниците.

 

 

, , , ,
Google рейтинг
4.8
На база на 399 отзива
js_loader
Call Now Button