web analytics
 
 
19.02.2016 Превента България

Оси – вредители ли са?

оса

оса
Някои оси се превръщат в настойчиви и агресивни същества, когато около тях има човешка храна. Ако множество оси се съберат около Вас или бройката постепенно се увеличава, то проследете от къде идват. Твърде вероятно е да се намирате в близост до гнездо на оси. В такъв случай по-добре се отдалечете от него, защото осите са много и няма да откриете ефикасен метод да се преборите с тях. Единственото, което ще се случи като краен резултат от една такава борба е, че и Вие и осите ще се окажете нервни и нападателни, което няма да реши проблема, а тъкмо обратното – ще го задълбочи.

Оси - вредители ли са?   През пролетта и ранното лято осите представляват хищници, които улавят инсекти и паяци в техните гнезда. В края на лятото „кралицата – майка“ спира да снася яйца. Осите – работнички биват освободени от техните ежедневни задължения, свързани с изграждането на гнездото и отглеждането на малките новоизлюпени оси. Тогава е времето, в което могат да се погрижат за себе си и за набавянето на необходимата им енергия чрез храната. Ларвите на осите по особен начин също помагат за храненето на осите – работнички. Финото, мъничко телце на големите възрастни оси не им позволява да се хранят с големи и солидни плячки. Те просто не могат да се поберат в миниатюрния им стомах. Ларвите, от своя страна, произвеждат високо концентрирана и изключително питателна течност. Осите – работнички облизват тази течност от ларвите.

   След като ларвите се развият, осите – работнички се насочват към сладките храни и напитки, изобщо към всяко нещо, което има сладко в съдържанието си. Храненето на осите е по-специфично. Те, за разлика от пчелите, не притежават смучеща част. Поради това им се налага да се хранят чрез близане на храната, а не чрез засмукване. Това обяснява защо сладоледът, сладките напитки други подобни са по-апетитни за осите. Просто за тях това е храна, която могат да консумират по-лесно. В края на лятото, когато повечето плодове са узрели, а някои и презрели, осите се хранят и с ферментирали плодове. Тогава си имаме работа с „пияни“ оси, които са по-склонни да жилят. Очевидно са агресивни под въздействието на алкохол.

   Най-големият проблем, който могат да предизвикат осите за хората, е ожилването. При никакви други специфични обстоятелства то отминава за няколко дни и остава само неприятният спомен. Но проблемът може да бъде и много сериозен, ако ужиленият е алергичен. Има случай на много тежки алергични реакции, дори анафилактичен шок.

   Не всички оси са вредители. В света са познати повече от 30000 вида. Най-често хората се сблъскват с жълтите оси, които досадно кръжат около тях и ги жилят. Със сигурност не е приятно и в такава ситуация, едва ли някой би мислил за осите като за нещо различно от вредители. Но се оказва, че сред тези 30000 вида по-голямата част не са такива. Още повече, че помагат на хората в борбата им срещу инсекти, като се хранят с някои от тях.

вредители ли са осите?   Сред различните видове се срещат оси в разнообразни цветове – от добре познатите жълто и кафяво до синьо металик, червено и други. Обикновено осите с ярка окраска са с жило, но има и такива, които не жилят. Осите се разделят на два основни подвида – единаци и социални. „Социалните“ оси са едва около 1000 вида от всички видове. Всяка пролет „кралицата – майка“, която е оцеляла през зимата чрез хибернация, изгражда гнездо. В него тя снася яйцата на бъдещите оси. В края на лятото колонията има около 5000 члена, от които всички умират през зимата с изключение на новата „кралица – майка“. Повечето оси, дори и социалните, на се движат на рояци.

   Осите, които са привлечени от сладкото, всъщност се хранят и с паяци, и други инсекти. Те не складират храна. Обикновено правят гнездата си под стрехи и тавани, или дупки в стени. В природата гнездата им са в дървета и храсти. Те са най-честите виновници за ужилвания сред хората. Те са причината и за повечето случаи на алергичен шок в следствие ужилване от оса. Всяко година в света близо 500000 човека търсят медицинска помощ след ужилване и последвала алергична реакция.

гнездо оси вредители   Другият масово познат сред хората вид са т.нар. „хартиени“ оси. Наречени са така заради гнездата им, които приличат на оформени от хартия. Тези оси предпочитат нектари и други сладки течности. Хранят се и с гъсеници. Те живеят в сравнително малки колонии. Гнездата си правят от малки клонки на дървета и храсти, поради което в завършен вид приличат на хартиени. По природа не са агресивни, но нападат, когато се чувстват застрашени и когато гнездото им е обект на атака. Ужилването е болезнено и също крие риск от алергична реакция. Все пак те носят и своите положителни качества. Хранейки се с нектар от цветята, те помагат за опрашването, чиято тяхна функция не бива да се пренебрегва. По отношение на биологическите и селско-стопански ползи може да им се признае положителното влияние, което, разбира се, косвено се отразява и на хората. Но при пряк контакт с човек и ужилване, не може да им се припише полезност. Все пак те жилят, когато се чувстват застрашени, така че и ние хората трябва да внимаваме и да съобразяваме поведението си в ситуации на среща с оси.

   Осите – единаци, които представляват по-голямата част от осите, не формират колонии. Живеят самостоятелно и не правят гнезда. Снасят яйца, но ги оставят да оцеляват сами. Някои видове паразитират и снасят яйцата си върху други насекоми, най-често гъсеници и паяци. Ларвите им продължават да се развиват върху тялото на животното, върху което са снесени.

   По-голямата част от осите – единаци убиват и изяждат други инсекти, както и техните ларви. Те са изключително полезни, защото видове, принадлежащи на тази група, убиват цикади, сини и оранжеви тарантули. „Социалните“ оси използват своите жила само за отбрана, а единаците – за нападение и ловуване. По този начин те се оказват по-полезните оси, от гледна точка на хората. Съществуват практики, които използват нарочно осите в тази тяхна роля. Хората ги използват предимно в селското стопанство, като естествено средство за борба с инсекти и контрол върху популацията им. Осите не се използват системно за опрашване, защото не са достатъчно ефективни. Далеч по-добър вариант за това са пчелите. Причината се крие в това, че пчелите имат много повече косъмчета по телата си, в сравнение с осите. Това помага повече полени да се залепят за косъмчетата и да бъдат транспортирани към друго цвете. Осите също участват в опрашването, но в значително по-малка степен.

 

, , ,
Google рейтинг
4.8
На база на 420 отзива
js_loader
Call Now Button