web analytics
 
 

Борба с мравки

Мравките са семейство насекоми с пълно превръщане от разред Ципокрили. В световен мащаб са известни около 14 000 вида, а в България – 108 вида. Живеят в гнезда и колонии – мравуняци – от 10 индивида до няколко стотици милиона.

Инвазията от мравки във Вашия дом е доста неприятна и ако вече сте се опитвали да решите проблема с тях, най-вероятно не сте успели напълно ефективно. Препаратите от търговската мрежа не могат да решат напълно проблема с тях.

Ние използваме техния инстинкт за оцеляване като предимство в наша полза за успешното унищожаване на колонията. Професионалните препарати за борба с мравки са всъщност атрактивни примамки, които мравките взимат и с тях хранят ларвите и царицата дълбоко в гнездата си. С умирането на царицата, умира цялата колония и проблемът бива разрешен.

Вземете 30 лв. отстъпка!
При обработка на тревни площи за повече от един вредител, вземете 30 лв. отстъпка от общата цена.
Други вредители в двора: Кърлежи / Комари / Бълхи / Миризливки / Гризачи

до 100 м2

3-стайни
65 лв. с включен ДДС
 • обект с площ до 100 м2
 • без карантинен период

до 150 м2

4-стайни, 5-стайни
75 лв. с включен ДДС
 • обект с площ до 150 м2
 • без карантинен период

до 200 м2

5+ стайни
85 лв. с включен ДДС
 • обект с площ до 200 м2
 • без карантинен период

Ние сме най-препоръчваната
фирма за борба с мравки.

Това са само част от отзивите на наши клиенти. Вижте повече в секция “Отзиви”

Neli Atanasova
Neli Atanasova
Много съм доволна от предоставената услуга.Беше бързо, качествено и най-вече имаше ефект.Страхотни са и като обслужване и организация.
Veselin Todorov
Veselin Todorov
Доволен съм от услугите, които предлагат! Добро и бързо обслужване.
Sasha Petrova
Sasha Petrova
От 8 години ползваме услугите на фирма Превента.Благодарение на професионализма и перфектната работа на служителите нямаме вредители във входа.Благодарим Ви от сърце!Бъдете здрави и благословени!
Krispy
Krispy
Топ обслужване и човечност!
Ekaterina Djurova
Ekaterina Djurova
Много добри професионалисти. Бързо обслужване,а служителите са много отзивчиви
Valentin Zmiycharov
Valentin Zmiycharov
Отлична комуникация, много ефективно, препоръчвам.
Nina Gancheva
Nina Gancheva
Много съм доволна от предоставената услуга. Беше бързо, качествено и най-вече имаше ефективен резултат.
Nadia Ivanova
Nadia Ivanova
Много съм доволна от обслужването на фирмата. Спазват уговорените дни и часове за посещение, подсещат чрез телефонно обаждане за профилактика, винаги се обаждат за обратна връзка и ефект след обработка. Препоръчвам професионализма на Превента.
irena Zahed
irena Zahed
Повече от 10 години ползвам услугите на Превента за обезпаразитяване на двора от кърлежи.Спокойна съм когато децата играят навън.Компетенти,бързи и внимателни към грижата за клиента!Препоръчвам!
Maria Trifonova
Maria Trifonova
Страхотни са и като обслужване и като резултат и организация! Силно препоръчвам!
Nadia Ropleva
Nadia Ropleva
Точни, внимателни и коректни. Проблемът с мравките беше решен след първото напръскване. Използваме услугите всяка година, с цел превенция.
Милена Кръстева
Милена Кръстева
Използвам услугите на Превента от януари 2016 г. Човек с фобия от хлебарки съм. Превента са отзивчиви, експедитивни и перфектни в работата си. Пълна грижа за клиента. Успех, ще се радвам още години да мога да разчитам на вас!
js_loader

Свържете се с Превента

Ние ще Ви консултираме и ще намерим идеалното решение за Вашия проблем с вредителите.

Google рейтинг
4.8
На база на 409 отзива
js_loader

Телефони

0879 200 906
0879 200 907

Всеки ден

08:30 – 18:00

Изпратете ни email на

info@preventa.bg

Мравките - досаден проблем с лесно решение

Мравките са социални насекоми от разред Ципокрили и са роднини на осите и пчелите. Те образуват колонии със сложна организация, които могат да включват милиони индивиди. Въпреки големият си брой, колониите действат единно за общото благоденствие. Мравките в колонията се разделят на няколко касти – работници, войници и безкрили женски, известни като кралици.

В следващите редове ще намерите полезна информация за мравките като:

 • Видове мравки
 • Причини за появата на мравки у дома
 • Вредата от мравките
 • Методи на обработка и справяне с проблема
 • Съвети за бъдеща превенция
 • Често задавани въпроси
Видове мравки

Има повече от 12 500 научно описани вида мравки от предполагаеми общо 22 000. Видовете мравки стават още по-разнообразни в тропическите региони. Само в България са познати 163 вида мравки, което е значително дори при нашата географската ширина.

Основни видове мравки в България:

 • Червени горски мравки (Formica rufa): Лесно се разпознават, достигат до 10 мм, известни са с изграждането на високи конусовидни мравуняци.
 • Черни градински мравки (Lasius niger): Доста по-малки, с размер около 5 мм, формират мравуняци в кореновите системи на растенията.
 • Червеногръди дървесни мравки (Camponotus herculeanus): Това са големите мравки достигащи до 20 мм, обитават стари пънове и дървени сгради.
 • Червена мирмика (Myrmica rubra): Те са сходни по размер с черните мравки, изграждат гнезда в почвата.
 • Фараонови мравки (Monomorium pharaonis): Малки домашни мравки, с по-блед цвят и черни очички, трудни за изтребване.
 • Средиземноморски мравки (Aphaenogaster subterranea): Светлокафяви мравки, обитаващи подземни гнезда.
Интересни факти за мравките
 • Една колония може да съдържа до 500 000 мравки, които могат бързо да се мобилизират при заплаха.
 • Работничките мравки могат да живеят до седем години. Кралицата може да достигне до 15 годишна възраст.
 • Мравките обикновено се събират на рояци веднъж годишно, обикновено през август. Тогава младите кралици напускат гнездото, за да създадат нови колонии.
Причини за появата на мравки у дома

Основната причина за появата на мравки у дома е, че те търсят храна и влага. Освен това мравките са привлечени от сладки вещества. Те могат да пътуват на значителни разстояния в търсене на сладкото изкушение. Това става следвайки феромонни пътеки, които мравки-разузнавачи са оставили предварително. Мравките стават истински проблем, когато се съсредоточат около източник на храна в домовете.

Какво прави мравките вредители?

Въпреки, че градинските мравки обикновено не се считат за носители на болести, не е желателно те да преминават през хранителните продукти. На никого не му е приятно да открие мравка в захарницата или при хляба. Особено като се има предвид, че не се знае от къде са преминали отвън и какво носят влакнестите им крачета.

Други причини, поради които е важно да предотвратите нахлуването на мравки в дома ви:

 • Мравките могат да повредят структурата на дома ви, като направят пътеки в електроинсталациите на стените или основите.
 • Наличието на мравки може да накара хлебарки или други вредители да дойдат в дома ви и следователно да увеличи риска от по-голямо нашествие.
 • Мравките могат да пренасят Ешерихия коли (E.coli) и Салмонела, което застрашава безопасността на храните и вашето здраве.
Методи на обработка и справяне с мравките вкъщи

Първо, за да сте сигурни какъв е мащаба на инфестацията, е важно да огледате признаците за наличие на мравките. Няма как да игнорирате досадното присъствие на мравките за дълго. Един от първите показатели за сериозна инфестация е появата на живи мравки, особено в големи количества в кухнята.

Друг показател за инфестация с тези вредители са пътеките от мравки. Тези пътеки са дълги нишки от живи мравки, които следват феромоните оставени от други мравки. Това е начинът, по които те откриват храна и влизат в дома ви.

Третият показател, който потвърждава инфестацията с мравки са гнездата. Мравуняците могат да са отвън, вкъщи или в непосредствена близост до дома ви. Изглеждат като малка дупка в земята оградена с пръстен от почва или прах. Някои видове мравки гнездят и в стените, на сенчести, тъмни и тихи места.

След като сте идентифицирали проблема е време да вземете решение как ще се преборите с него.

На първо време може да пробвате някои изпитани самоделни методи за борба – да поръсите сол или канела около мравуняците, да прекъснете достъпа им до храна и т.н. Тези методи рядко са успешни в борбата срещу мравките.

Следващата стъпка в борбата с мравките са препаратите за домашна употреба. Това включва спрейове, прах и инсектициди-примамки. Ефективността на препаратите продавани в търговките вериги е много по-ниска от тази на професионалните препарати против мравки.

Третата стъпка, която гарантира отстраняването на проблема, е професионалното третиране. Професионалното пръскане е препоръчително за бързо и ефективно премахване на мравките, особено при големи инфестации.

Ето няколко причини защо професионалната помощ е за предпочитане:

 • Определяне на точния вид мравки: Професионалистите могат да идентифицират точния вид мравки, като това е ключово за избора на най-ефективната стратегия за контрол.
 • Точно диагностициране: Специалистите разполагат с необходимото оборудване и опит за точно диагностициране на обхвата на проблема.
 • Резултати, които остават дълготрайно: Професионалните методи осигуряват не само бързо решение на проблема, но и предпазват в дългосрочен план.
 • Безопасност за вас и дома ви: Професионалните услуги гарантират използването на безопасни продукти, което е особено важно в домовете с деца и домашни любимци.
Как да избегнем бъдеща инфестация от мравки

Ако веднъж вече сте се отървали от мравките, няма да искате да ги поканите отново. Именно за това тези съвети ще са ви от полза, за да задържите вредители настрана:

 • Почиствайте незабавно всяка разсипана храна или разлята течност. Дори и най-малкото количество хранителни остатъци може да привлече мравки.
 • Поддържайте чисто в кухнята и под уредите, където могат да се натрупат трохи от храна.
 • Съхранявайте захарта, меда и хляба в затворени съдове или в хладилника, за да предотвратите достъпа на мравки до тях.
 • Изчиствайте остатъците от храна на домашни любимци веднага след като те приключат с храненето.
 • Запечатайте всички входни точки, като пукнатини около врати и прозорци, за да предотвратите влизането на мравки.
 • Поддържайте плътно затворени кофи за боклук, за да не привличате мравки с отпадъците.

Обърнете внимание: След като мравка открие източник на храна, тя оставя феромонна следа, която помага на останалите мравки от колонията да намерят храната. Дори да убиете една мравка, другите вече знаят пътя до източника на храната.

Често задавани въпроси

Ако веднъж вече сте се отървали от мравките, няма да искате да ги поканите отново. Именно за това тези съвети ще са ви от полза, за да задържите вредители настрана:

Защо имам мравки у дома?

Мравките търсят подслон от външните условия или източник на храна и вода, което ги кара да влизат в домовете.

Как да намеря гнездо на мравки?

Откриването на мравуняк може да бъде трудна задача, тъй като мравките могат да гнездят дълбоко в земята, на тъмни и тихи места, зад тежки мебели и уреди.

Безопасно ли е пръскането срещу мравки за домашните любимци?

Ние използваме инсектициди, които са ефективни срещу малки насекоми при ниски концентрации, безопасни за хора и домашни любимци.

Убива ли оцетът мравките?

Оцетът може да убие видимите мравки, но не е ефективен метод за пълното им премахване. За да се справите с инфестацията, трябва да третирате гнездото и местата, откъдето идват мравките.

Убива ли белината мравките?

Белината може да убие видимите мравки, но не е ефективен метод за пълното им премахване.

Убива ли канелата мравките?

Поръсването на канела около мравуняка може да действа като репелент, но няма да премахне инфестацията. Професионалист по контрол на мравки може да ви помогне да намерите гнездото им, входните точки и да изготви специализиран план за унищожаване на мравките.

Как да се отърва от мравки в кухнята?

Премахването на мравки в кухнята често изисква помощта и експертния опит на професионалистите ни. Те могат да идентифицират видът мравки и да се разработят персонализирано решение за контрол на вредителите.

Свържете се с Превента

Ние ще Ви консултираме и ще намерим идеалното решение за Вашия проблем с вредителите.

Google рейтинг
4.8
На база на 409 отзива
js_loader

Телефони

0879 200 906
0879 200 907

Всеки ден

08:30 – 18:00

Изпратете ни email на

info@preventa.bg

Google рейтинг
4.8
На база на 409 отзива
js_loader
Call Now Button