web analytics
 
 
09.08.2017 Превента България

14 начина как да се отървем от мравките

Мравките са често срещан проблем в много жилища, особено през лятото. В тази статия ще разгледаме 14 ефективни и изпитани начина да се отървете от мравките с естествени и подръчни средства: от домашно приготвени спрейове през прахообразни вещества и смеси, които ги отблъскват, до трикове, с които да ги държите далеч от дома си – или поне от кухненската маса.

Макар мравките по принцип да не хапят и да не пренасят опасни болести като други насекоми (хлебарките, бълхите или комарите например), те могат да бъдат много досадни, ако трайно се настанят във вашето жилище. На пазара има множество химически препарати за борба с тях, но въпреки това много хора предпочитат да използват по-безопасни и природосъобразни методи за справяне с тези насекоми. Домашните средства са не само лесно достъпни, но и често се оказват по-бюджетен вариант за борба с мравките. Освен това са много по-безопасни както за нас, така и за нашите домашни любимци и за околната среда.

Мравките като вредители: какво трябва да знаем

Преди да пристъпим към натуралните методи за справяне с мравките, е важно да разберем повече за тези малки нашественици. В този раздел ще разгледаме накратко някои базисни характеристики на тези насекоми, най-разпространените видове, които създават проблеми, и други аспекти, които ще ни помогнат за по-ефективното справяне с тях като вредители.

как да се справим с мравкитеМравките са социални насекоми, които подобно на пчелите живеят в добре организирани колонии със строга йерархия (мравуняци). За да осигурят храна, защита и размножаване за своята колония, те действат като един организъм.

Заедно с осите и печелите, мравките принадлежат към разред Ципокрили. Минават през 4 стадия на развитие: яйце, ларва, какавида и възрастен индивид. Най-често виждаме мравки-работнички – те вършат основната работа в един мравуняк – търсене и събиране на храна, грижи за потомството, изграждане и поддръжка на гнездото, както и защитата му, ако конкретният вид няма мравки-войници. Мъжките мравки (търтеите), имат крила и една единствена задача – да се чифтосват с новите кралици. След това обикновено умират. Самите кралици, от друга страна, обикновено са значително по-големи от мравките работнички и живеят по-дълго. Тяхната основна функция е да снасят яйца и го правят през целия си живот, като по време на чифтосване и те за кратко се сдобиват с криле. Ако имате проблем с летящи мравки вкъщи, прочетете подробната ни статия за тях ТУК.

Въпреки че мравките имат своята роля в екосистемата, когато проникнат или се установят в нашите домове, те се категоризират като вредители – защото могат да създадат проблеми основно в две насоки:

• унищожаване и повреждане на храна и хранителни продукти

Мравките често проникват в кухните и килерите, където нападат и замърсяват хранителните продукти и създават неудобство с непрестанното си пъплене.

• повреждане на имота (сградата)

Някои видове мравки, като дървесните например, могат да причинят сериозни щети. Те гнездят във влажна дървесина и могат сериозно да повредят дървени конструкции в дома ви като като греди и дограми например. Не ядат дървото, но прокопават тунели и галерии в него. С други думи, ако имат благоприятни условия като достатъчно влага и достъп до храна, тези мравки могат дори направят колония в основите на къща.

В България се срещат над 160 вида мравки, но тези, които най-често проникват в обитаваните от хора сгради и създават проблеми са:
– Черна градинска мравка (Lasius niger)
– Дървесна мравка (Camponotus spp.)
– Фараонова мравка (Monomorium pharaonis)

Безопасно и евтино: 14 доказано ефективни начина да се отървем от мравките вкъщи

Възможно ли е да се справим с мравките в дома си без химични препарати? Отговорът на този въпрос зависи от много неща като конкретните специфики на жилището, вида на мравките, доколко е сериозен проблемът с тях и други. Но ако ситуацията не изглежда сериозна, нищо не пречи да опитате. Тук сме подбрали 14 от най-добрите методи и домашни рецепти за унищожаване и отблъскване на мравки с натурални средства. Ето кои са те:

1. Напръскайте с вода и оцет

Вероятно сте забелязали как мравките винаги се движат по определени невидими “пътечки”. Всъщност, те използват аромати (феромони), за да ги маркират. А и както повечето насекоми, те общуват помежду си основно посредством тези феромони. За да неутрализирате феромоните и нарушите маркировката им, можете просто да напръскате повърхностите, където сте забелязали мравки, както и местата, от които проникват в дома ви, с разтвор от вода и оцет.

2. Прогонете мравките с подправки

Известно е, че някои масово употребявани подправки действат отблъскващо на мравките. Такива са например черният пипер, лютивият червен пипер, карамфила и канелата. Силният им аромат обърква обонянието на мравките и също им пречи да следват феромонните следи. Можете да наръсите с коя да е от тези подправки (или комбинация от тях) около входовете им и местата, по които минават.

3. Поставете “бариери” от брашно или сол

Други обикновени кухненски продукти, които може да ползвате против мравките са готварската сол и брашното. С тях можете да създадете прахообразни “бариери”, които тези насекоми ще се затруднят да пресекат. Наръсете тънки ивици с брашно или сол в дъното на килера, из кухненските шкафове и на други места, където сте виждали или може да се появят мравки. Въпреки че тези продукти не притежават силен аромат, също могат да объркат феромонните пътеки на мравките – още повече, като се има предвид свойството на солта да абсорбира миризми.

Подобни бариери могат да бъдат направени и с други материали като бебешка пудра или талк например. За по-голяма и трайна ефективност, можете да добавите към тях череп пипер, счукан карамфил или лимонов сок.

4. Прогонете мравките с цитруси

И като споменахме лимонов сок, трябва да знаете, че мравките никак не обичат цитруси, което ни дава още опции в борбата с тях. Лимонът и другите цитруси им действат отблъскващо поради силния си аромат и киселинността си. Най-простото нещо, което можете да направите, е да изстискате лимон върху праговете на вратите, первазите на прозорците и на други повърхности, където сте забелязвали мравки, а след това и в дупките и пролуките, откъдето се промъкват в дома ви.

Можете разбира се да направите и разтвор от вода и лимон в пулверизатор и да го ползвате като спрей или просто да миете с него кухненските плотове и пода. Друга опция, която имате, е да поставете пресни или изсушени лимонови или портокалови кори на местата, където се появяват мравки, или от където влизат в жилището ви.
Освен че отблъскват мравките, цитрусите действат така и на други насекоми като хлебарки и на бълхи например, а едновременно с това придават приятен аромат на дома ви.

5. Пригответе репелентен спрей от препарати за почистване

Домакинските препарати могат да бъдат използвани не само за почистване и дезинфекция, но също и за прогонване на вредители като мравките. Ето една идея как да използвате наличните препарати за почистване като оръжие срещу тези насекоми: смесете равни части от препарат за почистване на стъкло и препарат за миене на чинии в пулверизатор, добавете вода, разклатете добре и напръскайте на местата, където се появяват мравки, или от където влизат в жилището ви. Тези препарати ефективно отблъскват мравките и неутрализират феромонните им следи.

6. Направете си капани за мравки

Лесно можете да направите капани за мравки, като използвате естествена отрова в комбинация с неустоима за насекомите примамка. Всичко, което ви трябва за целта е захар, вода, борна киселина, и капачки от бутилки или други малки контейнери, в които да поставите сместа.

Мравките много обичат всякакви сладки неща, ето защо захарта е идеална примамка за тях. Борната киселина пък е естествена бавно действаща отрова. Смесете киселината със захарта в съотношение 1:3 и добавете малко вода. Идеята е да получите смес с консистенцията на гъст сироп, която да изсипете в капачките и да поставите на ключови места в дома си – близо до кухненския плот, кошчета за боклук, по первази на прозорци, в близост до врати и т.н.

Мравките ще бъдат привлечени от стръвта и консумирайки от сместа, ще приемат и отрова. По-важното обаче е, че също така ще пренесат от борната киселина и в мравуняка. По този начин с капаните ще атакувате първоизточника на проблема с мравките и постепенно броят им в дома ви ще намалее. Ефективността им обаче зависи от редовното наблюдение и подмяна на сместа. Затова забърквайте нова смес на всеки няколко дни до отстраняване на проблема с насекомите.

NB! Борната киселина не е съвсем безопасна за малки деца и домашни любимци, затова или ги поставете на места, където не могат да бъдат достигнати, или ползвайте капачета с малък отвор, от където да могат да влизат само мравките.

7. Прогонете мравките с тебешир

Тебеширът съдържа калциев карбонат (смлени пресовани черупки от морски животни), който обърква феромоновите следи на мравките. С него можете да начертаете своеобразна граница, която те няма да искат да преминат – подобно на бариерите със сол или брашно.

Начертайте дебели линии с тебешир по пътеките на мравките, около зоните, където хранителни продукти се съхраняват, както и около местата, от които влизат.

8. Не изхвърляйте утайката от свареното кафе

Тя също може да се използва като натурално средство за прогонване на мравките – силният й аромат и кофеинът в нея им действат отблъскващо. Можете да поръсите изсушената утайка от кафе по местата, където сте забелязали мравки, около входовете на дома ви, или директно върху мравуняците.

9. Ползвайте етерични масла с репелентни свойства

Благодарение на силните си аромати и активни съставки, които имат естествени репелентни свойства, етеричните масла заемат съществено място сред натуралните средства срещу насекомите. Най-ефективни в борбата с мравките са етеричните масла от:
• лимон
• лимонов евкалипт
• листата на канела
• чаено дърво
• мента
• нийм

Всяко от горепосочените етеричничи масла може да бъде използвано самостоятелно или в комбинация с други масла или съставки в борбата срещу мравките. Най-ефективните начини за приложението на маслата са:

– напоявате малки късчета памук с по няколко капки и ги разполагате на ключови места из дома си:

– приготвяте си спрей против мравки като разтваряте маслото във вода и ползвате пулверизатор, за да напръскате местата, където насекомите са най-активни;

– директно – поръсвате по 1 – 2 капки на ключови места.

10. Прогонете мравките с диатомична пръст

Диатомичната пръст е натурален продукт, съставен от вкаменени останки на микроскопични водорасли (наречени диатомеи), има високо съдържание на силициев диоксид и абразивна текстура. Когато мравките или други насекоми влязат в контакт с пръстта, острите микроскопични частици нараняват техния екзоскелет, а силициевия диоксид със своите абсорбиращи свойства извлича влагата телата им, което в крайна сметка води до дехидратация и смърт.

11. Поръсете с борна киселина

Вече споменахме тази киселина по-горе като съставна част от капан за мравки. Но тя може да се използва и самостоятелно. Борната киселина унищожава мравките, както и други насекоми, по два основни начина: при контакт и след поглъщане. В първата хипотеза, бораксът действа като диатомичната пръст – абсорбира влагата от телата на насекомите, което води до тяхната дехидратация. Във втората, киселината нарушава храносмилателна система на мравките и в крайна сметка ги убива.
NB! Както диатомичната пръст, така и борната киселина трябва да бъдат държани далеч от деца и домашни любимци.

12. Изсипете вряла вода директно в мравуняка

Тази опция е за тези от вас, които живеят в къща. Ако проследите мравешката пътека, вероятно можете да установите насекомите от кой точно мравуняк проникват в дома ви. След това можете директно да изсипете вряла вода в него, елиминирайки както повечето от насекомите вътре, така и яйцата и ларвите им. Не е особено хуманен метод, но пък е лесен и ефективен – стига да повтаряте процедурата, докато унищожите всички мравки от колонията.

13. Предотвратете достъпа на мравките до дома

Друга ефективна мярка срещу мравките в дома ви е блокирането на достъпа им до него. Инспектирайте внимателно жилището си за малки дупчици и пролуки в пода, стените, дограмите, проследете мравешките пътечки и установете от къде проникват, а след това запушете тези отвори с подходящ материал – пяна, силикон или замазка. Наблюдавайте внимателно дали няма да успеят да си проправят път отново – на същото или на друго място. Мравките са доста упорити, така че най-добре прилагайте тази мярка в комбинация с някой от другите методи за борба с тях.

14. Елиминирайте източниците им на храна

Мравките влизат в дома ви най-вече заради храната. Освен всички други опции за борба с тях, които вече изброихме, можете просто да ограничите достъпа им до храна. За целта, поддържайте жилището чисто, не оставяйте неизмити чинии, изхвърляйте редовно кошчетата за боклук, и дръжте храната в хладилника или в плътно запечатани контейнери. Ако това не върши работа, има някои прости трика, с които да държите мравките поне далеч от масата си, както и от храната на домашния любимец.

Налейте на дъното на алуминиеви формички за печене вода и тогава поставете вътре купичката с храна на питомеца ви. Това ще предпази съдинката от набезите на мравките и други пълзящи насекоми.

По подобен начин можете да предотвратите достъпа на мравките и до масата за хранене – просто поставяте всеки един от четирите й крака в подходящи съдове, пълни с вода. Това ще създадете естествена блокада за тези нашественици.

Ако нищо не помага:

как да се отървем от мравкитеВъпреки че натуралните средства, които изброихме по-горе, представляват ефективни и екологични решения за контрол на мравките, има ситуации, в които те не са достатъчни за справяне с тези упорити насекоми – при сериозни нашествия или наличие на колония в самата сграда, където живеете, или в основите й например.

В такъв случай се налага да прибегнете до химически препарати от търговската мрежа – най-популярните от тях са инсектициди под формата на спрейове, гранули или отрови с примамка. Изберете най-подходящия вид за вашите цели от доказан производител и
следвайте стриктно инструкциите за употреба и безопасност. Трябва обаче да знаете, че тези препарати най-често не решават трайно проблема с мравките.

За постигане на оптимални резултати, можете едновременно с инсектицидите да продължите да прилагате и някои от 14-те натурални решения срещу мравките, които изброихме по-горе. Това се нарича интегриран подход за борба с вредителите и се счита за особено ефективен. Освен това, всяко едно от естествените средства за борба с мравките представлява и добра превантивна мярка.

Разбира се, ако имате сериозно нашествие на мравки у дома и естествените методи не са достатъчни за справяне с него, винаги е добра идея да се свържете с експерти по борба с вредителите. Ние от Превента ДДДД ЕООД сме готови ви отървем от тях ефективно, бързо и трайно. Обадете се още сега!

Вижте още от нашия блог

,
Google рейтинг
4.8
На база на 420 отзива
js_loader
Call Now Button