web analytics
 
 
12.05.2024 Превента България

Как да се отървем от летящи мравки?

Как да се отървем от летящи мравки?

Какво трябва да знаем за летящите мравки и как да се отървем от тях може да научите в следващите редове.

Нерядко се случва да видим мравки в кухнята си, ако живеем на нисък етаж в блок или къща. Обикновено това не е причина за тревога – тези насекоми не хапят и не пренасят сериозни зарази. Според Британска асоциация за борба с вредителите най-често срещаният вид, който прониква в домовете ни, е черната градинска мравка (която всъщност е тъмнокафява). Сполети ли Ви обаче нашествие от летящи мравки, имате сериозен проблем.

Какво представляват летящите мравки?

 

 

Първо, трябва да направим едно уточнение – летящите мравки не са някакъв отделен вид мравки, а такива, достигнали полова зрялост и готови за размножаване. Мравките, подобно на пчелите, се размножават чрез роене – и то може да се случи както във въздуха, така и на някаква повърхност – по дървета, стени и т.н.

След чифтосването, мъжките мравки бързо умират, а женските отлитат до подходящо място, където снасят яйца и създават нова колония. След това губят крилата си.

Кога летящите мравки в дома са заплаха?

Понеже са “окрилени” от любовта, тези мравки могат по-лесно да проникнат в дома ни. Преди да преминем към начините за унищожаването им обаче, е важно да разберем причината, поради която са влезли вкъщи. Ако са една или само няколко, вероятно са привлечени от храна или влага, или търсят къде да снесат яйцата си. Лесно можем да се отървем от тях, като ги напръскаме с репелент или просто ги смачкаме.

 

 

 

 

Ако обаче мравките са избрали именно вашия дом за роенето си и се скупчват стотици насекоми на едно място, сте издърпали късата клечка. Първо, това означава, че гнездото им вероятно е в непосредствена близост до дома ви или вътре в него (особено ако живеете в къща). И второ, ако не вземете мерки, може да се “сдобиете” с още мравешки колонии.

Какво можем да направим, за да унищожим летящите мравки?

Можем да третираме нашествениците с всички методи и средства, които се използват за обикновените безкрили мравки-работнички. Добра идея е да открием откъде проникват и да се опитаме да запечатаме техните входове. Имайте обаче предвид, че те са упорити и изобретателни. Ако запушите една пукнатина, ще влязат от друга или ще си направят нов тунел и пак ще проникнат.

Можем да използваме и различни видове препарати, капани, и народни рецепти. Ето най-популярните от тях:

  • Химически препарати

Тук трябва да направим уговорката, че преди да пристъпите към този метод, е най-добре да се консултирате със специалист. Освен това, трябва да знаете, че препаратите от търговската мрежа обикновено не решават напълно проблема с мравките.

  • Етерично масло от мента

Ментата отблъсква мравките и можете да наръсите по няколко капки където сте забелязали, че имат пътечка, или от където влизат. Евкалиптът и риганът също имат такъв ефект.

  • Разтвор с боракс и захар

Взимате една чаша топла вода, половин чаша захар и смесвате с 2 супени лъжици боракс. Накисвате няколко памучни тампона или парчета плат в така получената смес и ги поставяте на местата, където сте забелязали мравки.

  • Солни бариери

Ако наръсите тънки ивици от сол из кухненските шкафове или където сте забелязали, че мравките имат пътечка, те вероятно няма да искат да пресекат тези “бариери”.

  • Канела, лютив пипер, черен пипер, карамфил

Тези подправки са неприятни за мравките и могат да се използват като естествени средства за прогонването им.

  • Ябълков оцет

Силният аромат на ябълковия оцет отблъсква мравките. Може да смесите равни части вода и ябълков оцет в пулверизатор и да го ползвате като домашен репелент.

  • Тебешир

Мравките не обичат тебешира, заради калциевия карбонат в него. Ползвайте го, за да очертаете около входовете на насекомите или за да прекъснете техните пътечки. Пудрата талк също е ефикасен нетоксичен репелент против мравките.

За да се отървете наистина от летящите мравки обаче, трябва да се атакувате източника на проблема, а именно колонията. Ако откриете мравуняка, унищожете го. Най-лесният начин за това е да изсипвате вътре гореща вода, докато всички мравки измрат.

Това, разбира се, е приложимо, когато гнездото им е в земята. Може да използвате и гореизброените средства за борба срещу мравките.

Кога имаме нужда от професионална помощ за унищожаване на мравки?

Ако сте имали или имате нашествие от летящи мравки в дома си и не успеете да откриете мравешката колония (а тя може да е скрита в някоя от стените или в основата на къщата ви) или да я унищожите, няма да се отървете от насекомите лесно. В такъв случай е най-добре да се свържете със специализирана фирма за борба с вредителите, като Превента.

 

Вижте още от нашия блог

, , , ,
Google рейтинг
4.8
На база на 399 отзива
js_loader
Call Now Button