web analytics
 
 
28.12.2024 Превента България!

Пият, но не се напиват: ориенталските стършели

Оказва се, че в животинското царство най-стабилните пиячи са ориенталските стършели. След серия от експерименти в лабораторни условия учени от Университета “Бен Гурион” в Тел Авив установяват, че тези насекоми имат изключително висока поносимост към алкохол. Те не само оцеляват след консумация на 80% разтвор на етанол – нещо невиждано в животинското царство – но и възобновяват обичайните си дейности само минути след това.

Израелски учени забелязват, че ориенталските стършели не демонстрират никакви странични ефекти при консумация на гниещи плодове, в които има висока концентрация на етанол. Продължават да летят в права линия. Шегата настрана, факт е, че много животински видове поглъщат ферментирали храни и нектари – но не поради същата причина, поради която ние, хората, пием алкохол. Те го правят, за да се заситят – съдържанието на етанол увеличава почти двойно калоричността на захарта.

Независимо от различната им мотивация обаче, и тези животни страдат от махмурлук след консумация на етанол, както и ние – просто защото алкохолът е токсичен. Повечето гръбначни животни например изпитват странични неприятни ефекти след консумация на етанол в концентрации над 4%.

Експериментът с ориенталските стършели

Ето защо в началото на своя експеримент София Бушебти и нейните колеги от Израелския университет “Бен Гурион” започват да хранят събраните от тях 2000 ориенталски стършела с разтвор на захароза с концентрация на етанол от 20%.

Тъй като не забелязват никакви промени в поведението на насекомите, те постепенно увеличават концентрацията на етанол. Оказва се, че стършелите могат да преработят изключително високи концентрации, достигащи до 80% етанол. Да, след това се напиват: не могат да се движат координирано, нито да летят добре. Някои дори се търкалят по гръб. Но само минути по-късно се възстановяват и продължават с обичайните си дейности, без да изявяват каквито и да било странични ефекти, присъщи на същества, страдащи от махмурлук.

Нещо повече, стършелите не показват признаци на интоксикация и нямат симптоми на някакви заболявания дори след редовна консумация на огромни за размерите им количества алкохол. Това „пиянство“ не се отразява и на продължителността на живота им.

Каква е тайната на ориенталските стършели?

Изглежда, че ориенталските стършели са се адаптирали към изключително високи концентрации на алкохол и го преработват изключително бързо. Но как го правят?

Учените смятат, че това става поради наличието на голям брой ензими дехидрогеназа на генетично ниво. Този ензим участва в разграждането на алкохола. Те предполагат, че гените вероятно са еволюирали поради взаимовръзката, която стършелите имат с дрождите (дивата бирена мая или квасни гъбички, които използваме в производството на бира и на хляб).

Предходни изследвания показват, че в червата на стършелите живеят и дори се възпроизвеждат такива дрожди (Saccharomyces cerevisae). Изглежда, че дрождите и насекомите са изградили взаимоизгодна връзка, която позволява на последните да се придвижват и да оцеляват при по-ниски температури, а на стършелите – да консумират ферментирала храна.

Бушебти допуска, че ориенталските стършели може да са се адаптирали към толкова високи концентрации на алкохол и поради един друг фактор – антисептичните свойства на етанола. Известно е, че тези насекоми събират храна с високо съдържание на протеин за ларвите си, включително гниещо месо. Възможно е консумацията на етанол да тушира рисковете, свързани с това и да поддържа стършелите здрави.

Учените смятат, че способностите на ориенталските стършели да преработват алкохола има потенциал в разработването на нови механизми за лечение на алкохолната зависимост при хората.

Проучването на Бушебти и нейния екип е публикувано в онлайн издание на Националната Академия на Науките в САЩ (PNAS) от 21-ви октомври тази година.

Какво още трябва да знаем за ориенталските стършели?

Ориенталските стършели са уникални насекомиКакто всички останали стършели, и ориенталският (Vespa orientalis) принадлежи към рода на социалните оси. Произхожда от Югозападна Азия и Североизточна Африка, но понастоящем може да бъде открит в Близкия изток, Централна Азия, Южна Европа и части от Южна Америка.

Той е известен и с друга своя уникална адаптация – способността си да преобразува слънчевата светлина в енергия. Прави чрез специални пигментни структури, разположени в жълтите ивици в горната част на тялото си, които функционират като фотоволтаици. Разбира се, тяхната “мощност“ е съвсем малка, но достатъчна, за да помага на насекомите да са активни и в по-тъмните часове от деня.

Вижте още от нашия блог

, ,
Google рейтинг
4.8
На база на 541 отзива
Call Now Button
Viber контактViber контакт
Превента | ДДД услуги
Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.