web analytics
 
 
10.07.2018 Превента България

Хапят ли хлебарките?

хапят ли хлебарките

Многообразието на хлебарките на земята е голямо. Има 4500 вида, от които само 30 са опасни. По данни на изследователите само 1% от общата популация може да нанесе поражения директно на човека.
Най-опасни за хората, поради ухапване са два вида: Periplaneta americanа и Periplaneta australasiae.

Защо хапят хлебарките?

Нека най-напред кажем, че хлебарките само в краен случай биха посегнали на хора. Само в ситуация на екстремно увеличаване на техния брой и недостиг на храна. В повечето случаи въобще не се занимават с хората, тъй като си намират достатъчно източници за хранене – отпадъци, открита храна, неизчистени повърхности. След като храната стане ограничена, хлебарките ще бъдат принудени да се хранят и от неща, които нормално не биха консумирали. Обикновено ще се осъществи контакт с вредителите, преди популациите да достигнат тези нива.

 

Ухапвания от хлебарки

Хлебарите са всеядни, не подбират и си похапват какво ли не. Биха се ориентирали и към човешкото тяло, ако имат такава възможност. Най-често биха пробвали от нокти, мигли, крака, ръце. Като цяло ухапването може да предизвика дразнене, поражения и подуване. Може да се развият и леки инфекции, рани.

 


! Ако имате ухапвания от инсекти у дома, имайте предвид обаче, че е много по-вероятно те да са от друг вредител, например дървеници или бълхи.


 

Гладните хлебарки в кораби

Най-сериозните случаи на хапещи хлебарки са констатирани на кораби. Някои хлебарки, битуващи на морски плавателни съдове, стават толкова многобройни, че при контакт „загризват“ кожата и ноктите на хората на борда. Някои моряци дори съобщават, че носят ръкавици, така че хлебарките да не стигнат до пръстите им. Най-хищни „нрави“ имат американската хлебарка и австралийската хлебарка. Има констатирани случаи и с германската хлебарка.

Както отбелязахме, хлебарките хапят основно заради дефицит на храна и вода. При увеличение на броя, обитаващ на една територия, също и при нарушение на санитарните правила. Те силно се засягат, когато почнем да ги третираме с разни препарати. Когато нямат достъп до вода, това им е най-уязвимото място.

Нападките им към хора не трябва да се схващат като агресия, отмъщение, а по-скоро като опит да си съхранят живота, набавяйки си храна. За съжаление обект на атака може да са малки деца, при които остават остатъци от мляко по и покрай устните.
Така че нападението спрямо човека е израз на инстинкта им за самосъхранение. При наличие на достатъчно „провизии“, не биха посегнали.

 

Кога атакуват хлебарките?

Своя лов те правят основно нощем. Най-вече им липсва вода, която се стремят да си набавят от остатъците храна или от други водни източници и канали. През деня много рядко се показват, защото се страхуват. Гледката на изпълзели множество хлебарки е в момент, в който нощем внезапно светнете осветлението.

Черните хлебарки се въдят основно в кухните. Кафявите им събратя са много пъргави и ловки, те лесно се промъкват през всякакви цепнатини и така преминават от етаж на етаж, от помещение в помещение. Така плъзват навсякъде. Най-уязвими са хората, живеещи в жилища без вътрешни прегради. Това отваря много лесно пътя на вредителите.

 

Какви мерки да вземем?

Ако нещата са стигнали до опасения за нощни нападения от страна на хлебарки, то трябва да се вземат съответните мерки. Рискът е при ухапвания да се получат наранявания на епидермиса, както и не заздравяващи дълго време рани.

 

хлебарки хапят ли
Как изглеждат ухапванията от хлебарки?

Отличават се по размера и вида на раната. На мястото на поражението има зачервяване. Всички ухапвания се локализират в едната половина на тялото. Крак, ръка, рамо, торс, задна част на бедрото, гръб и шия. Тази локализация зависи от това в каква позиция е човешкото тяло при сън. Кръвосмучещите обикновено оставят следи по човека след такива набези. Хлебаркатата – отгризва кожа.

Ако се разгледа раната под микроскоп, съвсем ясно ще се види, че отсъстват частици от епидермиса. Наранения участък е по-задълбочен, покрит с тънка коричка. Поразените места имат ръбове като при пъпчици. Във вътрешността има кръвонасядания и остатъци от изсъхнала лимфа.

Ухапванията от хлебарки са болезнени. Възниква опасност и от инфектиране на раната. Тъй като повърхностният слой на кожата е изгризан, то раната доста по-трудно заздравява. За да се избегне риска от инфекция, участъка трябва да се обработи с антисептичен разтвор.

 

Най-разпространените места за ухапване

Това са ръцете и лицето. Като се нападат по-нежните участъци от тях. Подобни места са и бедрата, както и коремът. Задачата на този тип членестоноги е не толкова да увреди повърхността на кожата, колкото да си намери вода и храна. В особена зона на риск попадат и участъци, които имат контакт с храна. Например това са ъгълчетата на устните, пръстите на ръката, също така около ноктите. Предпочитат и районите на бузите и долната челюст.
Тези ранички не заздравяват лесно, защото постоянният контакт с храна, не създава антисептична среда и условия за регенерация на тъканта. Тези хранителни остатъци пък създават допълнително условия за развитие на гнилостни и инфекциозни процеси.

 

Нападат ли за ухапване децата?

Да. Особено беззащитни са малките деца, пеленачета. Те и не могат да противодействат по време на сън. Възрастните могат инстинктивно да се почешат, могат да опитат да ги прогонят като усетят, но при малките деца не е така. Пеленачетата пък са обект на подчертан интерес и заради наличието на млечни остатъци в областите около устата. Затова и на детето трябва отлично да му се измие личицето след хранене или кърмене.

Ако се стигне до инфекция на мястото на ухапване, тогава в повечето случаи остават дълбоки белези и неравности. В гнездото на възпалението има силно зачервена кожа и подуване. Белезите могат да останат, ако се закъснее с лечението. Тогава се образува и гнойно течение. Човек започва да усеща пулсация в поразената област. Повишава се телесната температура, раната е гореща и болезнена. Тъй като този тип насекоми посещават заразени с микроорганизми места, те ги разпространяват по-нататък.

Макар и по-рядко, но се случва личинка от насекомото да проникне под кожата и да се развие по-нататък. Лечението е оперативно, като личинката се измъква като се изрязва и част от здравите тъкани. Полага се антисептична превръзка на мястото. Замърсяването на раната с вредни микроорганизми става и чрез зацапване от замърсените краченца на хлебарката.

Друг начин, чрез който инфекцията може да проникне в човека, е, чрез слюнката на хлебарката. Тя обикновено съдържа опасни съединения, които са в състояние да предизвикат алергични реакции. Може да не се стигне до анафилактичен шок, но подуване и сърбеж – задължително.

 

Първа помощ

При забелязване на подозрителни нарушения на кожата вследствие на ухапвания от хлебарки или други насекоми, трябва да се обърнете към дерматолог. Раната да се обработи с антисептичен разтвор. За обеззаразяване се използват: кислородна вода 3%, хлорхексидин, съдържащи спирт тинктури. Мястото не трябва да се пипа с мръсни ръце. Ако има гноен процес, задължително се обърнете към лекар.

За да се избегне алергична реакция, се приема антихистаминов препарат. За успокоение на раздразнения участък от сърбеж и отток – Фенистил.

 

Най-добрият начин да избегнете ухапвания от хлебарки

е да не живеете с тях на една територия. Затова е нужно да се предприемат мерки за борба с хлебарките. Следете за чистотата, запълнете всички пукнатини на определените места, откъдето изпълзяват. Почиствайте хубаво след готвене и хранене, не оставяйте на открито хранителни продукти през нощта. Ако по спалното ви бельо има следи от изпражнения на такива насекоми, значи са припълзели по някакъв начин и там.

Ухапванията от хлебарки може да предизвикат алергия, заради проникването на протеина  тропомиозин. Може да се формира даже астма на тази основа.

Хлебарките не трябва да се подценяват, с разумна дезинсекция могат да бъдат изчистени от нашите пространства, за да не предизвикат посочените усложнения.

 

Накрая отново бихме искали да напомним, че при ухапвания от инсекти е много по-вероятно да се касае за наличие на вредители като бълхи или дървеници. Ухапвания от хлебарки са изключителна рядкост.

 

 

 

Google рейтинг
4.8
На база на 409 отзива
js_loader
Call Now Button