web analytics
 
 
09.04.2023 Мирослав Иванов

Ухапване от дървеница и 5-те последствия от тях!

Колко опасни са ухапванията от дървеници за човешкото здраве, Как да сме сигурни, че ухапванията са причинени точно от тези кръвосмучещи и какво да предприемем в случай на нападение? Отговор на всички тези въпроси ще получите в следващите редове. Те се позовават на статия, публикувана в авторитетното здравно издание WebMD ще ви помогнат да вземете най-ефективните и бързи решения в случай на ухапване от дървеници.

Как изглежда ухапване  от дървеница

Ухапването от дървеници се проявява като червени, сърбящи подутини върху кожата. Никога не са единични, а в група от няколко. Разположени са над кръвоносните съдове и са подредени или в права линия, или зигзагообразно. Следите от ухапвания могат да се открият по цялото тяло, но по-често се забелязват върху откритите части – лице, шия, ръце и крака. Това се дължи на периода, в който дървениците предпочитат да се хранят. Обикновено те нападат между 2 и 5 сутринта, когато са най-активните фази на съня и предпочитат да атакуват по-лесно достъпните, непокрити области на човешкото тяло.

Броят на ухапванията зависи от големината на нашествието от дървеници. Колкото повече представители на вида са се настанали в дома, толкова повече са техните нападения. Кръвта e единствената храна за тези насекоми и те се нуждаят от нея през всички стадии от своя жизнен цикъл. В различните периоди от развитието си, дървениците се хранят с различна продължителност. Например младите се засищат много по-бързо, сравнено с възрастните. Но през всички жизнени етапи е необходима кръв, а тя се набавя единствено чрез убождане на човешката кожа.

При голямо заразяване, човек може да бъде ухапан до 500 пъти за една нощ. Това обаче не означава непременно, че спалнята се обитава от точно толкова буболечки, защото една  дървеница може да ухапе човек повече от един път. Причината за това е, че вмъквайки хобота си в кожата, насекомото може да не успее да намери подходящ кръвоносен съд, от който да се храни. Това налага да се правят нови пробиви, докато не се открие подходящ източник на храна.

Освен това, дървениците са много чувствителни на движение. Така че ако човек се раздвижи, докато насекомите го атакуват, те бързо ще се преместят на ново по-спокойно място, от където да продължат угощението си.

Все пак размножаването на дървениците се случва много бързо, а с това се увеличава размерът на щетите върху човешкото здраве, които те могат да нанесат. Само няколко от тях могат за кратко да образуват колония, която да причини множество ухапвания.

Как да различим ухапванията от дървеници от тези на другите насекоми

Често ухапванията от дървеници не могат да се идентифицират като такива. Обикновено хората не допускат, че съжителстват с подобни вредители и смятат, че червените сърбяща подутини, които се появяват върху кожата им, са в резултат от хранителна алергия или случайно ухапване от паяк, бълха или друго насекомо.

ухапване от дървеница

Снимка на ухапване от дървеници.

Всъщност ухапванията от дървеници са една от първите сигнални лампи за тяхното присъствие и е важно то да бъде идентифицирано възможно най-рано. Колкото повече време дървениците остават необезпокоявани, толкова повече се размножават и толкова повече вреди нанасят.

Съществуват няколко отличителни характеристики на ухапванията от различните насекоми. Ако знаете кои са те, лесно ще прецените с какъв точно вредител имате работа.

Ухапвания от бълхи
 • представляват червени кръгове с тъмночервен център;
 • могат да са в група от няколко, но обикновено са разположени произволно;
 • локализират се предимно върху глезените и сгъвките на колената и лактите;
 • започват да сърбят веднага;
 • могат да се превърнат в отворена рана.
Ухапвания от паяци
 • представляват червени кръгчета с две малки дупчици;
 • обикновено са едно или две;
 • могат да бъдат върху всички части на тялото;
 • характеризират се с моментен сърбеж;
 • рядко предизвикват реакции, освен ако не са от по-опасни видове.
Ухапвания от дървеници
 • представляват червени подутини, без център;
 • винаги са в група от няколко и са подредени в права линия или зигзагообразно;
 • локализират се върху ръцете, краката, лицето и шията;
 • отнема време докато започнат да сърбят и постепенно сърбежът се увеличава;
 • могат да предизвикат инфекция.

Какви реакции да очакваме след ухапване

Важно е да се отбележи, че различните хора могат да реагират по различен начин на ухапване от дървеница. При тези, които са с по-светла кожа например ухапванията се проявяват като червени изпъкнали плоскости. При хората с по-тъмна кожа обаче, ухапванията могат да изглеждат лилави и дори да са трудно забележими.

Освен това, някои хора проявяват силна чувствителност към веществото, което дървениците инжектират в кожата, докато атакуват. Преди да започнат да пият кръв, насекомите вкарват обезболяващ агент и това е причината за липсата на каквото и да е усещане в момента на ухапването. Някои не реагират на инжектираното вещество и ухапванията при тях са почти безсимптомни, с леки зачервявания по кожата. Други обаче са алергични към обезболяващия препарат и могат да развият тежка анафилаксия.

Времето за реакция също е индивидуално – част от ухапаните развиват симптоматика един или два дни след ухапването, докато при другите са необходими до пет дни, за да се проявят червените подутини.

Децата, възрастните хора, както и по-младите възрастни, които имат хронични заболявания или приемат имунопотискащи медикаменти, са по-склонни да развият тежка реакция.

5-те последствия от ухапванията от дървеници

Липсват категорични научни доказателства, че дървениците пренасят инфекциозни заболявания. Въпреки това те могат да причинят голям физически и дори психически дискомфорт, а понякога са в основата на животозастрашаващи състояния. Възможните последствия са пет,  ето кои са те.

Раздразнена кожа

Зачервени, изпъкнали и сърбящи петна по кожата – това е най-често срещаният отговор на организма при ухапвания от дървеници. Въпреки че се считат за безобидни, тези ухапвания могат да причинят силен сърбеж и да предизвикат безпокойство. Кожата може да се зачерви и раздразни, особено ако броят на нападенията е голям. От изключителна важност в тази ситуация е да не се разчестват засегнатите области и да се поддържа добра хигиена.

Кожни инфекции

Всяко проникване в кожата може да позволи на бактериите, живеещи по нейната повърхност да навлязат в организма и да причинят инфекция. Ухапванията от дървеници не правят изключение. Нещо повече, при силен сърбеж и разраняване, се образува още един вход за зловредните микроорганизми. Обикновено се появяват болка, кървене и още по-голямо подуване. Ето защо е толкова важно да не се разчесват ухапванията и да не се разтваря кожата.

Анафилактичен шок

Тази реакция е рядко срещана, но напълно вероятна. Тя е следствие от силна непоносимост към веществото, което дървениците инжектират по време на ухапване и може да бъде опасна за живота. Характеризира се със затруднено дишане, треска, подут език, неправилен сърдечен ритъм, чувство за гадене и др. Подобни състояния се нуждаят от спешна медицинска помощ.

Стрес 

Съжителството с дървеници крие рискове не само за физическото здраве, но и за психическото. Идентифицирането и справянето с нашествието на тези кръвосмучещи може да внесе допълнително напрежение в и без това забързаното ежедневие на  хората. Освен това появата на ухапвания по видимите части на тялото може да наложи социална изолация, а тя от своя страна също е предпоставка за повишаване на тревожността.

 Безсъние

Мисълта за пълзящи буболечки, които обхождат тялото, докато човек спи, може да доведе до безсъние. Липсата на сън повлиява негативно качеството на живот, а продължителните периоди на недоспиване крият сериозни рискове за здравето.

Какво е лечението в случай на ухапване

Лечението на ухапване от дървеници е симптоматично. Лекарите изписват лекарства според тежестта на реакцията и спрямо мястото, където са ухапванията. Медикаментите, които се назначават попадат в следните три групи:

 • Кортикостероиди – могат да се изпишат под формата на крем или като таблетки за перорално приложение. Действат успокояващо на ухапванията и подпомагат по-бързото възстановяване на кожата.
 • Антихистамини – представляват противоалергични препарати под различна форма – капки, спрейове, таблетки. В основата си те неутрализират хистамина, който е едно от ключовите вещества в патогенезата на алергиите. Този тип медикаменти облекчават силния сърбеж, предотвратяват разчесването и така предпазват от инфекции.
 • Антибиотици – назначават се при тежки реакции, когато е налице сериозна инфекция. Възможно е да се наложи кръвна проба с цел по-точно диагностициране. В редки случаи, ако пациентът не се подобри, се стига до хоспитализация, където лечението преминава в прилагане на антибиотици във вените.

Медицинската намеса, особено при по-тежки реакции е задължителна. Но предвид, че медиците лекуват предимно симптомите, причината за тяхната поява понякога може да остане неизяснена. Така след приключване на терапевтичния курс, пациентът отново е изложен на риск от нови ухапвания, които в повечето случаи налагат прием на още лекарства.

Всяко забавяне в разпознаването на проблема, води до неговото увеличаване. Дървениците се размножават много бързо, а колкото повече са те, толкова по-трудно става отърваването от тях.

Кога посещението при лекар е задължително?

При кожни реакции, болка и подутини върху засегнатите области, е наложително да се посети лекар. Много хора, подценяват тези последствия и предприемат самолечение, но това крие огромен риск от влошаване на здравословното състояние. Навременната и професионална помощ предотвратява усложненията. В случаите на тежки алергични реакции, характеризиращи се с отпадналост, гадене, треска, задух, непостоянен пулс, незабавна лекарска помощ е задължителна.

Още признаци за нашествие на дървеници

Освен специфичните ухапвания, има още няколко критерия, по които може да се прецени дали става въпрос за нашествие на дървеници. Ето кои са останалите знаци, по които да прецените дали в дома ви са се настанили дървеници:

 • Кафяви петна от засъхнала кръв по спалното бельо. Обикновено тя се получава от изпражненията или от смачкването на дървениците.
 • Бели, овални яйца, които са големи колкото ябълково семе. Всъщност това са яйцата, които дървениците снасят. Обикновено е намират по шевовете на матрака и възглавницата или в тесни процепи и пукнатини в самото леглото или в мебелите около него.
 • Кожи, наподобяващи дървеници. Те представляват полупрозрачни кухи обвивки и са продукт от смяната на кожата на дървеницата. Докато станат възрастни, тези насекоми сменят кожата си пет пъти – по един на всеки етап от своето развитие.
 • Откриване на дървеници. Дървениците са в близост до човека нощем, докато се хранят. През останалото време те обитават своите скривалища. Възрастните индивиди достигат едва 7 мм, което им позволява да се укриват в изключително тесни пространства като например електрически контакти или гънките на завесите например. Откриването им с невъоръжено око в трудно, но при голямо нашествие обаче е възможно дървеницата да напусне скривалището си и да бъде забелязана.

Как изглеждат дървениците

Дървениците са малки червено-кафяви насекоми с овална форма. Телата са им плоски, което им позволява да се промъкват през тесни пространства и да обитават също толкова малки места. Обикновено пребивават в пукнатините на мебелите или в шевовете на матрака или спалното бельо. Това затруднява откриването им, а то от своя страна е предпоставка за разрастването им.

Дървениците са част от семейство Cimicidae, което включва над 90 вида. Всички те са сходни на външен вид. Но само двама представители на това семейство се хранят с кръв. Това са – обикновената креватна дървеница, C. lectularius  и тропическата – C. Hemipterus. Първият вид е най-разпространен. Дървеници се срещат в почти в целия свят, включително и у нас.

Трайно и ефективно отстраняване на дървениците

Сблъсквайки се с нашествие от дървеници, повечето хора са объркани какви точно мерки да предприемат, за да се отърват от този проблем. Въпреки че търсят бързо и ефективно решение, някои са склонни да се заемат сами с изтребването на дървениците. Този подход обаче не е препоръчителен и не само може да увеличи проблема, но има реален потенциал да застраши здравето на хората.

·       Домашни средства

Съществуват различни домашни техники за борба с нашествието от дървеници. Те не са излишни, но не са достатъчни и не могат да решат проблема. Така например  почистването с прахосмукачка и изпиране на спалното бельо на висока температура, не може да унищожи скритите в процепите на мебелите дървеници.

Смята се, че дървениците не могат да виреят на студ. Въпреки това понижаването на температурата в стаята също е недостатъчен и неефективен начин за трайно справяне с тези вредители. Така решението на този проблем с подръчни средства всъщност не е решение.

·       Химически препрати

Способността на дървениците да обитават изключително тесни и малки пространства, поради малкия им размер, както и бързото размножаване са двата фактора, които превръщат унищожаването им в сложен и бавен процес. Той непременно изисква употребата на химически препарати.

На пазара се предлагат различни продукти, които имат претенцията да отърват хората от досадните животни. Истината обаче е, че дървениците са много устойчиви на различни химикали и тяхното използване в повечето случаи не води до резултат. Освен това, някои отрови могат да окажат негативно влияние върху здравето на домашните любимци и хората в домакинството. Предвид това самостоятелната употреба на препарати е крайно непрепоръчителна.

·       Професионално отстраняване

Професионалното справяне с нашествието от дървеници включва специализирана смес от вещество с бързо действие и препарат, който въздейства върху различните етапи от развитието на насекомите. Така хората могат да са спокойни, че няма да останат яйца, които по-късно да се  излюпят и колонията да се възобнови.

Професионалните препарати са преминали през различни тестове, за да се установи, че те не вредят нито върху човешкото здраве, нито върху околната среда. Покривайки този стандарт, те получават сертификат от международно утвърдени институции в индустрията и разрешително за употреба от съответните органи в дадена страна.

Не на последно място – професионалните препарати се нанасят от опитен персонал, който  разполага с нужните знания, опит и оборудване за работа с тях.

Практиката показва, че професионалният подход е най-сигурният, дългосрочен и ефективен начин за унищожаване на дървениците.

 

Ако искате трайно отърваване от досадните вредители от опитен екип, прилагащ висококачествени препарати,  които не вредят на вашето здраве и на околната среда, свържете се с нас тук.

 

,
Google рейтинг
4.8
На база на 399 отзива
js_loader
Call Now Button