web analytics
 
 
06.03.2017 Превента България

Топ 6 новооткрити насекоми през 2016 г.

Пясъчна пчела - Anthophora Pueblo

За щастие, дори и след 250 години, в продължение на които професионалисти документират хиляди нови растения и животни всяка година, скоростта, с която се появяват нови видове остава относително стабилна. Някъде между 15 000 и 18 000 нови вида се идентифицират всяка година, като около половината от тях са насекоми. Представете си огромното разнообразие, до което води това!

Света на насекомите е странно и красиво място, пълно с интересни същества, които оставят учени и изследователи объркани и изумени с изненадващите си открития всеки ден.

 

Ето и топ 6 на новооткритите насекоми през 2016 г.:

 

6. Мравка – Crematogaster indosinensis

Мравка - Crematogaster indosinensisОткрита в Камбоджа от японски изследователи, Crematogaster indosinensis е вид мравка, която е кръстена на региона Индокитай, където е намерена. Разликата в този конкретен вид мравка е малък, но е в броя на сегментите на антените. Докато повечето Crematogaster мравки имат 11 сегмента, този вид има 10 и проявява черти на полиморфизъм, което означава появата на различни форми между членовете на популацията или колонията.

 

 

5. Тигров молец – Tervurenia eloumdeni

Тигров молец - Tervurenia eloumdeni
Този нов вид е бил открит в един музей по случайност. Изследователи от Полша и Германия са намерили Tervurenia eloumdeni докато подреждали несортирани чекмеджета в Кралския музей на Централна Африка в Тервюрен, Белгия. След като намира четири молеца, които не приличат по нищо на познатите до този момент, един изследовател ги заема от музея, за да търси и други подобни екземпляри, с които да ги сравни. След като намира друг екземпляр, който съвпада с този от Камерун, изследователят обобщава, че новият тигров молец има много по-малки крила и коренно различни косми от другите видове.

 

 

4. Бръмбар – войник – Archaeomalthodes Rosetta

бръмбар войникНов бръмбар-войник е бил открит заключен в бирмански кехлибар, датиращ от Горна креда. Това е период, датиращ от преди 70-90 милиона години назад. И така, времевата перспектива показва, че това е кехлибар на около 99 милиона години. Този кехлибар, намерен в Северен Мианмар (до 1989 г., наричан Бирма) е добре известен с това, че предоставя добре запазени образци от насекоми. Този далечен роднина на съвременния бръмбар-войник – е кръстен Rosetta – на Розетския камък, тъй като може да осигури ключът към изследване на този древен вид.

 

 

3. Бръмбарът-мухъл – Sonoma colberti, Sonoma stewarti и Sonoma twaini

бръмбар-мухълСлед задълбочен преглед на музейни експонати от 18 различни институции, са открити няколко нови вида на бръмбара-мухъл, които биха могли да бъдат различени само по гениталиите си. От 14-те нови видове, които се открити, 3 са наречени доста забавно. Sonoma colberti е кръстен на комика Стивън Колбърт, Sonoma stewarti е кръстен на комика Джон Стюарт и Sonoma twaini е кръстен на литературната икона Марк Твен.

 

 

2. Пясъчна пчела – Anthophora Pueblo

Пясъчна пчела - Anthophora PuebloСтудент от щатския университет в Юта наблюдавал странно събитие в Националния парк Grand Staircase-Escalante. А именно пчелно гнездо издълбано в пясъчна скала. След консултация с изследовател от щата наистина констатацията е, че това е едно здраво пчелно гнездо. Със силните си челюсти тези черно-сребърни пчели разкопават меките пясъчни скали, за да си направят гнезда в тях. Само 6 от 20 000 пчелни видове в света имат това изключително рядко поведение. Видът е кръстен Anthophora Pueblo – Pueblos са съвременни и стари общности на американските индианци в югозападната част на САЩ. Първите испански изследователи на Югозапада използват този термин за описание на общностите, които живеят в структури, изградени от камък, кирпич, кал и други местни материали.

 

 

1. Дъвчещият въшки Дарт Вейдър – Ricinus vaderi

Дъвчещият въшки Дарт Вейдър - Ricinus vaderi
На последно място, препратка към темата на Star Wars, защото това насекомо идва от “Тъмната страна.” В друг случай на преразглеждане на видовете, изследователите открили този род, който е най-големият от тези, дъвчещи въшки, които паразитират върху птици. В главата този вид поразително прилича на шлема на злия ситски лорд.

, , , ,
Google рейтинг
4.8
На база на 399 отзива
js_loader
Call Now Button