web analytics
 
 

Пръскане против хлебарки

Освен погнусата, която предизвикват, хлебарките са преносители и виновници за редица заболявания, като астма, салмонела, дизентерия, гастроентерит и други.

Хлебарките се размножават изключително бързо и локалното им третиране с познатите спрейове не решава проблема, а в много случаи дори го влошава. Хлебарките имат способността да развиват резистентност към препаратите, когато дозата на активното вещество е ниска и обработката не е направена правилно.

Ние от Превента комбинираме огромния си опит в борбата с хлебарки с най-качествените препарати, за да Ви дадем 100% гаранция за трайно разрешаване на проблема.

Какво ще получите:

 • Безкомпромисно обслужване от първата до последната стъпка.
 • 15 минутна обработка.
 • Напълно безвреден препарат за вас, вашите деца и домашни любимци. Специална формулация, която действа само на студенокръвни организми.
 • Без следи, без миризми, без вредни аерозоли във въздуха.
 • Без карантинен период.
 • Хипоалергичен препарат, подходящ за хора с алергии и лежащоболни.
 • Точен ден и час на посещение. Ние няма да ви караме да ни чакате цял ден. Ще бъдем точни с разлика от 5-10 мин.
 • 6 месеца безусловна гаранция. (*при направени 2 обработки. Никоя друга фирма в бранша не предлага безусловна гаранция, а винаги са обвързани с куп условности.)

Цени за обработка

Вземете 5 лв. отстъпка!

При заявка на 2 или повече апартамента на един адрес, всеки апартамент ще се ползва с 5 лв. отстъпка от редовната цена.

Вземете 25 лв. отстъпка!

При обработка на вход, всеки апартамент ползва 25 лв. отстъпка от редовната цена и заплаща само 30 лв. Вижте повече тук

до 30 м2

1-стайни жилища
45 лв. с включен ДДС
 • обект с площ до 30 м2
 • гаранция 6 месеца *
 • без карантинен период

до 150 м2

4-стайни, 5-стайни
65 лв. с включен ДДС
 • обект с площ до 150 м2
 • гаранция 6 месеца *
 • без карантинен период

до 200 м2

5+ стайни
75 лв. с включен ДДС
 • обект с площ до 200 м2
 • гаранция 6 месеца *
 • без карантинен период
 • за да Ви дадем гаранция от 6 месеца е нужно да се направи втора обработка на обекта (която също се заплаща) 15-20 дни след първоначалната. Ако след предприети 2 обработки и в рамките на 6 месеца проблемът се появи отново, третирането е за наша сметка.
 • запазваме си правото да отказваме гаранция в силно замърсени помещения, обекти с ниска хигиена, студентски стаи по преценка и други.

Ние сме най-препоръчваната
фирма за борба с хлебарките.

Това са само част от отзивите на наши клиенти. Вижте повече в секция “Отзиви”

Neli Atanasova
Neli Atanasova
Много съм доволна от предоставената услуга.Беше бързо, качествено и най-вече имаше ефект.Страхотни са и като обслужване и организация.
Veselin Todorov
Veselin Todorov
Доволен съм от услугите, които предлагат! Добро и бързо обслужване.
Sasha Petrova
Sasha Petrova
От 8 години ползваме услугите на фирма Превента.Благодарение на професионализма и перфектната работа на служителите нямаме вредители във входа.Благодарим Ви от сърце!Бъдете здрави и благословени!
Krispy
Krispy
Топ обслужване и човечност!
Ekaterina Djurova
Ekaterina Djurova
Много добри професионалисти. Бързо обслужване,а служителите са много отзивчиви
Valentin Zmiycharov
Valentin Zmiycharov
Отлична комуникация, много ефективно, препоръчвам.
Nina Gancheva
Nina Gancheva
Много съм доволна от предоставената услуга. Беше бързо, качествено и най-вече имаше ефективен резултат.
Nadia Ivanova
Nadia Ivanova
Много съм доволна от обслужването на фирмата. Спазват уговорените дни и часове за посещение, подсещат чрез телефонно обаждане за профилактика, винаги се обаждат за обратна връзка и ефект след обработка. Препоръчвам професионализма на Превента.
irena Zahed
irena Zahed
Повече от 10 години ползвам услугите на Превента за обезпаразитяване на двора от кърлежи.Спокойна съм когато децата играят навън.Компетенти,бързи и внимателни към грижата за клиента!Препоръчвам!
Maria Trifonova
Maria Trifonova
Страхотни са и като обслужване и като резултат и организация! Силно препоръчвам!
Nadia Ropleva
Nadia Ropleva
Точни, внимателни и коректни. Проблемът с мравките беше решен след първото напръскване. Използваме услугите всяка година, с цел превенция.
Милена Кръстева
Милена Кръстева
Използвам услугите на Превента от януари 2016 г. Човек с фобия от хлебарки съм. Превента са отзивчиви, експедитивни и перфектни в работата си. Пълна грижа за клиента. Успех, ще се радвам още години да мога да разчитам на вас!
js_loader

Свържете се с Превента

Ние ще Ви консултираме и ще намерим идеалното решение за Вашия проблем с вредителите.

Google рейтинг
4.8
На база на 409 отзива
js_loader

Телефони

0879 200 906
0879 200 907

Всеки ден

08:30 – 18:00

Изпратете ни email на

info@preventa.bg

Хлебарките – една напаст, която не искаме в дома си.

Също като нас хората, хлебарките имат нужда от храна, вода и топлина. Затова ги срещаме толкова често в домовете си. Наред с погнусата, която предизвикват у нас, те могат да бъдат и опасни за нашето здраве. За да можем да се преборим ефективно с хлебарките, първо трябва да ги опознаем и тук ще споделим голяма част от нашето познание с вас.

В следващите редове ще намерите интересна информация за хлебарките като:

 • Видове хлебарки в България и спецификации
 • Навици, хабитат, разпространение и размножаване
 • Често задавани въпроси и отговори
 • Интересни факти за хлебарките
 • И разбира се „Как да се справим с хлебарките“

Приятно четене!

Видове хлебарки в България

Хлебарките имат много видове и подвидове, но нас ни интересуват само тези, които можем да срещнем в България, а те са именно:

Германска хлебарка (BLATTELLA GERMANICA)

Основни факти

 • Светло до тъмно кафява
 • Две тъмни ленти точно зад главата
 • Размер от 10 до 16 мм
 • Предпочита да пълзи, вместо да лети

Лесно ще познаете германската хлебарка. Тя е най-разпространения вид хлебарка у нас. Ако сте имали хлебарки вкъщи и особено в кухненските шкафове, това е германска хлебарка. Кафяви на цвят, сравнително малки на размери, много бързи и обожават кухните в жилищата. В кухните имат бърз и лесен достъп до храна и вода, а кухненските шкафове им осигуряват идеална защита и скривалище. Като всички други инсекти, хлебарките са студенокръвни и имат нужда от външен източник на топлина, затова често се укриват зад хладилника (хладилният компресор е доста топъл), около микровълнови и конвенционални фурни, под вградени котлони, тостери и всякакви други уреди, излъчващи топлина. Не е рядкост хлебарките да правят късо съединение влизайки в уреди, около техните платки, дисплеи и т.н.

Освен кухните като основен хабитат, германската хлебарка обожава и баните. Всички хлебарки, въпреки името си с корен „хляб“, погрешно се смятат за силно зависими от храната. Това не е точно така. Хлебарките са силно зависими от водата. Те могат да издържат дълго време без храна, но само до около 7-8 дни без вода. Затова почти винаги ги откриваме и в баните. Баните са вътрешни, топли стаи, винаги има вода, винаги има и храна за хлебарките – сапуни, паста за зъби, прах за пране, кожа и коса в канала и почти всичко останало в банята. Да, обичат да ядат сапуни, прах и друга химия, като това не им се отразява на здравето по никакъв начин.

Германската хлебарка, като всички останали, има крила, но за наше щастие не ги използва. Има случаи, в които се опитват да летят, но е по-скоро опит за скок, отколкото за летене. Виждали сме такова поведение, но е много рядко и необичайно.

Жизнен цикъл на германската хлебарка

Хлебарките снасят яйца в яйчни капсули, наречени оотеки. Оотеките са изключително здрави и имат за цел да предпазват яйцата от всякакви външни въздействия, включително и от инсектициди. В една оотека се съдържат около 30-40 яйца, които възрастната женска прикрепя към тялото си и носи със себе си до излюпването.

Времевия период на развитие от яйце до възрастен индивид, способен да се размножава, е около 54 дни. Затова е важно след направена първа обработка против хлебарки, 2-3 седмици по-късно да се направи втора. През този период, яйцата на хлебарките вече са се излюпили, малките хлебарки започват да се развиват, но не им позволяваме да станат възрастни индивиди способни на репродукция. Така се прекъсва жизнения цикъл и проблемът се решава на 100%.

Често хората обработват само веднъж жилищата си, особено когато няма сериозна напаст и са срещнали само няколко хлебарки. Щом има 1-2 хлебарки, значи някъде наблизо има и други. Те живеят в колонии, а не поединично. Обработвайки само веднъж, често се случва хлебарките да изчезнат, но техните яйца остават скрити зад шкафовете и уредите, излюпват се, малките се развиват, порастват, размножават се и 2-3 месеца по-късно проблемът се появява отново.

Знаете ли, че?

Германската хлебарка и азиатската хлебарка изглеждат почти напълно идентични. За разлика от „нашите“ си хлебарки, азиатските живеят навсякъде извън сградите и предпочитат да летят, вместо да пълзят.

Германската хлебарка и нашето здраве

Да, за съжаление има връзка между здравето ни и наличието на хлебарки в дома. Хлебарките са боклуджии и се хранят с всичко, което достигнат, включвайки в менюто си както отпадъци, така и всичко намиращо се и гниещо в каналите. При процеса на гниене на органичните отпадъци се появяват множество бактерии и паразити. Микроорганизмите полепват по телата на хлебарките и така се придвижват до вашите шкафове, храна, прибори, чаши, чинии и т.н. Най-предаваните болести и бактерии чрез хлебарките са Ешерихия коли, Салмонела, Астма и множество алергии. Наскорошни проучвания доказаха, че има сериозна връзка между наличието на хлебарки в дома и астма и алергии при малки деца и новородени. Явно слабата имунна система на малките деца не може да се справи с пренасяните от хлебарките бактерии и патогени.

Как да се справим с хлебарките?

 • Продуктите за пест контрол в търговската мрежа са от категория достъпна за масово ползване (според българското законодателство). Това е категория, в която не се допускат силни препарати с високо съдържание на активно вещество. Ако имате вкъщи препарат от търговската мрежа, вижте съдържанието и ще забележите, че активните вещества са в порядъка на под 1%, а дори и доста по-малко. Хлебарките имат способността да развиват резистентност към много от използваните инсектициди и употребата на препарати с ниска концентрация на активно вещество, предизвикват точно това. Образно казано, вие „ваксинирате“ хлебарките, давайки им малки дози отрова.
 • Препаратите, които ние използваме са от категория за професионална употреба и съдържат активни вещества с по 30-40% концентрация, допълнителни инхибитори, атрактанти и ред други помощни вещества. Това гарантира силен и безкомпромисен ефект, дълго остатъчно действие и напълно разрешаване на проблема.
 • Обикновено вкъщи нямате професионална техника за обработка, а бихте използвали пулверизатор. Това е доста неефективно средство за обработка, тъй като така ще пропуснете изключително важни места. Ние ползваме професионални пръскачки с дълги, тънки рамена, работещи под високо налягане. Така можем да достигнем и обработим всички кътчета, където могат да се крият хлебарките – над, зад и под шкафовете в кухнята, зад уредите, в шахтите на щранговете и комините и др.
 • Последващ контрол и вторична обработка. Както споменахме по-горе, изключително важно е да бъде прекъснат жизнения цикъл на хлебарките. Това е нашата работа и ние ще следим и ще се ангажираме с това. Практиката ни показва, че хората опитвайки се да решат сами проблема си, купуват слаб и неефективен препарат от супермаркета или аптеката, пълнят пулверизатор, пръскат тук-там, убиват няколко гадини, никога не повтарят обработката, когато е нужно и правилно, запазват си все пак разтвора, за да могат редовно да си попръскват и това се превръща в една безкрайна мъка и борба с хлебарките.

Как да се подготвите за обработка против хлебарки?

Подготовката за обработка зависи от няколко фактора. Ако имате заразяване в шкафовете в кухнята, то те трябва да бъдат обработени. Тук вече вие решавате дали да освободите напълно шкафовете преди нашето посещение, или да ги оставите с посудата, ние да обработим и след това да премиете всичко, което е било в тях.

Ако нямате заразяване в шкафовете и сте видели само няколко хлебарки, то тогава практически не е нужна почти никаква подготовка от ваша страна.

Основно обработваме ъглите на жилището и е добре да ги освободите от обувки и детски играчки. Диваните и леките мебели може да издърпате 5-10 см. от стената, но и да не го направите не е проблем. Нашите служители ще го направят по време на обработката и ще върнат всичко както е било. Не премествайте тежките мебели и уреди. Пръскачките ни имат дълги и тънки рамена и можем да достигнем навсякъде, без да се налага преместване.

Ориенталска хлебарка (BLATTA ORIENTALIS)

Основни факти

 • Тъмно кафява до лъскаво черна на цвят
 • Размер от 20 до 32 мм
 • Придвижва се по-бавно и не лети

Ето това е тази хлебарка, която стряска всички и изпълва с погнуса съзнанието ви. Черна и с по-голям размер от германската хлебарка, ориенталската хлебарка много прилича на бръмбар. Виждали сте ги основно през горещите летни дни, обърнати по гръб някъде в жилището ви.

Ориенталската хлебарка е една от най-мръсните хлебарки. Не че другите са много чисти, но ориенталската обитава основно градската канализация, храни се с всичко което има вътре, а също така се храни и с разлагащи се трупове на животни. Поради този си начин на живот, този тип хлебарки могат да бъдат преносител на сериозни зарази, но пък хубавата новина е, че не се заселват в жилищата ни, както германската хлебарка.

Основния хабитат на ориенталската хлебарка, освен канализацията, са мазетата на жилищните сгради и подпокривните пространства (гълъбарниците). В мазетата имат лесен достъп до вода и храна чрез каналите на сградата, а пък в гълъбарниците съжителстват чудесно с гълъбите, хранейки се с техните изпражнения и трупове.

Много често можете да срещнете ориенталски хлебарки по фасадите на сградите. Както всички останали, те са студенокръвни и лятото, когато сградите се нагреят, хлебарките започват да пълзят по фасадите, в търсене на храна и вода. Лазейки по фасадите, бързо изсъхват и влизат в жилищата ни през тераси и отворени прозорци, с цел да намерят вода. Рядко обаче стигат до нея и обикновено ги намирате обърнати по гръб някъде из жилището си. Друг начин за достъп до вашия дом е през канализацията и шахтите на водопроводните щрангове.

Както мъжките, така и женските ориенталски хлебарки имат крила, но не летят.

Жизнен цикъл на ориенталската хлебарка

Продължителността на живот на мъжката и женската възрастна ориенталска хлебарка варира. При мъжките е от 110 до 160 дни, докато женските живеят между 35 и 180 дни.

През живота си, в зависимост от продължителността му, женската хлебарка може да създаде до 8 оотеки с по 16 яйца всяка. За разлика от германската хлебарка, тя не носи оотеката със себе си, а я поставя на сигурно и защитено място.

При ориенталските хлебарки времето на развитие от яйце до възрастен индивид, силно зависи от климата. При хубаво и топло време, това отнема около 200 дни, докато при неприятни условия целият процес се забавя и може да отнеме до над 700 дни.

Пренасяни болести от ориенталската хлебарка

Подобно на германската хлебарка, ориенталската пренася „стандартните“ ешерихия коли и салмонела, но имайки предвид местообитанието и източниците на храна, списъкът с патогени може да се увеличи значително. Градската канализация, отпадъците в кофите, съжителството с гълъби и храненето с мърша са фактори, които не са за подценяване.

Положителното в случая е, че ориенталската хлебарка на се заселва в шкафовете в домовете и е малко вероятно да лази по храната и посудата ви. От друга страна мазетата на сградите са основен дом за тях и всичко, което държите в мазето си, е силно вероятно да е редовно полазвано от хлебарките.

Как да се предпазим от ориенталските хлебарки?

В случаите с ориенталска хлебарка, най-добрата защита е превенцията. Имайки предвид фактът, че този тип хлебарки не се заселват трайно в домовете, важно е да знаете как да не ги допускате вкъщи:

 • Използвайте качествени, плътни и здрави комарници на всички прозорци, които отваряте през топлите месеци.
 • Ако имате открити тераси, препоръчително е да се обработват редовно с инсектициди през летните месеци. Така си гарантирате спирането както на ориенталските хлебарки, така и на ред други пълзящи и летящи инсекти като мравки, миризливки, мухи и др.
 • Запушете хубаво отворите към шахтите на щранговете. Използвайте качествени ревизионни капаци, които прилепват плътно по отвора.
 • Използвайте гумени запушалки за каналите и сифоните.
 • Говорете с домсъвета на входа и организирайте обработка на мазетата и общите части през 3-4 месеца.
Американска хлебарка (PERIPLANETA AMERICANA)

Основни факти

 • Махагонено-кафява на цвят
 • Жълта оцветка зад главата
 • Размер до 52 мм
 • Придвижва се много бързо и може да лети

Летяща хлебарка, да. Американската хлебарка лети, прави го често и си ги имаме доста в България. Това е и най-едрия представител на хлебарките у нас, достигащ размери от малко над 5 см. Също така е и най-бързата хлебарка, развиваща скорост от 5.4 км/ч, което е 50 пъти дължината й за 1 секунда. Ако трябва да направим сравнение, то човек трябва да тича с около 330 км/ч, за да се похвали с подобни резултати.

За щастие у нас климатът е умерен и това не дава много възможности на американската хлебарка да живее навън и да лети необезпокоявана. В по-топлите райони на САЩ, като Флорида например, този тип хлебарки живеят основно по дърветата, като ги наричат и „палмови буболечки“. При нас нямаме подобни условия и тук американските хлебарки живеят основно в мазетата на сградите, абонатните станции, шахтите към канализацията и самата канализация. Това ги прави също толкова мръсни и пренасящи зарази, като ориенталската и германската хлебарка.

В районите, в които американската хлебарка живее навън, се храни основно с листа, дървесна кора, гъби, мъх и малки инсекти. Тук няма друг избор и се храни с нашите отпадъци. Обичат топлината и влагата, затова най-често ги срещаме в абонатни станции и котелни помещения. Сред природата могат да се срещнат през лятото под влажна купчина листа, камъни и други подобни местообитания.

Знаете ли, че?

Американската хлебарка, подобно на други летящи инсекти и точно обратното на други видове хлебарки, бива привлечена от светлината. Не са рядкост случаите на „нападение“ към човек с фенер в тъмно помещение заразено с американски хлебарки.

Жизнен цикъл на американската хлебарка

Американската хлебарка е един от най-дълголетните видове, достигайки живот от над 700 дни. Като цяло всичко при нея се развива с по-бавни темпове. Женската хлебарка може да произведе през живота си около 16-20 оотеки с по 13-16 яйца вътре. Времето за излюпване на яйцата е около 2 месеца, а за достигане на пълна зрялост са нужни около 5-6 месеца. Единствено напълно развитите възрастни хлебарки могат да летят. Крилата са последните елементи от телата им, които се развиват. С по-малките хлебарки са напълно еднакви и неразличими, с единствената разлика, че възрастните имат крила.

Пренасяни болести от американската хлебарка

Нищо по-различно от другите два вида. Американската хлебарка пренася същите патогени, имайки предвид местообитанието й в канализацията на градовете. В страните от тропическия климатичен пояс, американската хлебарка е с доста по-развито портфолио от патогени и бактерии.

Как да се предпазим от американската хлебарка?

Както споменахме по-горе, американската хлебарка предпочита влажните и топли мазета на сградите и рядко попада в жилищата. Случва се разбира се в топлите месеци да се раздвижи по фасадите на сградите и подобно на ориенталската хлебарка да попадне в дома ви. Отново няма афинитет да се заселва в жилището, но има такива случаи в доста мръсни, занемарени и пусти жилища. Основен подход към дома ви са отново отворените прозорци, така че качествените комарници ще решат проблема. Американската хлебарка е доста едра и е невъзможно да премине през плътно затворен комарник без пролуки.

Тъй като американските хлебарки населяват целогодишно мазетата и абонатните станции е важно да се провежда редовна обработка на входа, мазетата и общите части. 3-4 пъти в годината е напълно достатъчно.

Често задавани въпроси

Защо виждам хлебарки само през нощта?

Хлебарките са нощни инсекти и предпочитат тъмни и влажни места, за да се хранят и размножават. Въпреки това, често се срещат в домовете и през деня, което е признак за много сериозно заразяване и занемарен проблем.

Домът ми е винаги чист и поддържан, но имам хлебарки. Защо?

Погрешно е схващането, че хлебарките ходят само в мръсните домове. Да, основно са в каналите, но това е така, защото там е тъмно, влажно и има храна. В домът си също имате вода и храна. Могат лесно да дойдат от съседен, заразен апартамент или да ги внесете чрез багаж, покупки, мебели, уреди.

Какви следи оставят хлебарките?

В дома си лесно ще познаете наличието на хлебарки. Освен живите индивиди, които ще срещате, особено през нощта, ще започнете да забелязвате и техните фекалии. Това са малки черни точки подобни на смлян черен пипер, основно в шкафовете в кухнята, около пантите и в ъглите. Ако проблемът стане сериозен и хлебарките се развият в големи колонии, започва да се усеща силна, доста неприятна миризма.

Опасни ли са хлебарките?

Има доста по-опасни инсекти от хлебарките, но е неоспорим факт, че хлебарките пренасят редица заболявания като Е.коли, салмонела, тиф, астма, дизентерия и др. Особено опасни са за новородени и малки деца до 1 година. Малките деца още нямат силно развит имунитет и хлебарките могат да са отговорни за появата на астма и редица алергии.

Как процедирате при обработка против хлебарки?

Процесът на работа с нас е изключително лесен. Достатъчно е да ни се обадите на 0879 200 906 и ние ще се погрижим за всичко. Ще намерим удобен ден и час за обработка, ще бъдем точни и прецизни в уречения час, обработката ще отнеме не повече от 15 мин., няма да се налага да напускате жилището си и 1-2 дни след нас, вече няма да имате хлебарки.

Опасни ли са за здравето препаратите, които използвате?

Не, не са опасни. Ние използваме изключително качествени препарати, които са с микрокапсулирана формулация, което означава, че активното вещество е затворено в микрокапсула, която се пука, когато хлебарката я погълне. По този начин няма никакъв риск за вас, вашите деца и домашни любимци. Препаратите ни не оставят никакви следи и нямат никакъв мирис. Не се налага карантинен период.

Давате ли гаранция за обработката против хлебарки?

Да, даваме гаранция от 6 месеца, след проведени 2 обработки в рамките на 14-20 дни. С първата обработка убиваме живите инсекти, а втората има за цел да убие междувременно излюпилите се малки хлебарки. Оотеката и яйцата на хлебарките са изключително издръжливи и не се влияят от външни условия и инсектициди. Поради този факт трябва да изчакаме 2-3 седмици, за да се излюпи новото поколение и да го унищожим преди навършване на полова зрялост. Така прекъсваме цикъла на възпроизвеждане и решаваме проблема на 100%. 6 месечната ни гаранция е напълно безусловна и ако проблемът се появи отново, ще направим нужните обработки безплатно.

Аз ли трябва да ви потърся за втората обработка?

Не. Като най-добрата и напреднала ДДД фирма в България, ние сме организирали целия процес по грижа за клиента. Разполагаме с кол център и специално създаден за нуждите ни софтуер, с което гарантираме пълна и точна информация за всеки един клиент с години назад. Ние ще следим всичко и ще се свързваме с вас точно, когато е нужно. Организацията е наша грижа, а не ваша.

В кои райони на България работите?

Ние работим на територията на София, Перник, Пловдив и съответните области. Вижте повече в секция “Контакти”.

Колко бързо можете да реагирате на заявка?

Разполагаме със 7 екипа на територията на гр. София, което гарантира бърза и навременна реакция. Обикновено можем да ви запишем час още за следващия ден, но все пак в активния летен сезон, може и да не намерим удобен за вас час в следващите 24 часа. Опитваме се да реагираме максимално бързо и да изпълняваме заявките в рамките на 48 часа.

Свържете се с Превента

Ние ще Ви консултираме и ще намерим идеалното решение за Вашия проблем с вредителите.

Телефони

0879 200 906
0879 200 907

Всеки ден

08:30 – 18:00

Изпратете ни email на

info@preventa.bg

Google рейтинг
4.8
На база на 409 отзива
js_loader
Call Now Button