web analytics
 
 

Пръскане срещу дървеници

Обезпаразитяването срещу дървеници, както в жилища, така и в хотели, е много по-различно от борбата с другите вредни насекоми, защото дървениците се крият дори и в най-малките процепи на дървени предмети, спално бельо, матраци и други.

Дървениците са изключително устойчиви на препарати и лесно придобиват резистентност. Ние сме вносител на най-мощния препарати против дървеници и като такива НЕ го продаваме, което гарантира, че само ние имаме пълния арсенал за 100% решение на проблема.

Използването на слаби и неподходящи препарати, само ще „ваксинира“ дървениците и ще влоши проблема, усилвайки тяхната резистентност.

Ще чуете или ще прочетете, че проблемът с дървениците не може да бъде решен и трябва да изхвърлите всички заразени мебели, и едва ли не да направите основен ремонт на апартамента си, но това НЕ Е така. Безсилието на много ДДД фирми и хора, опитвали се сами да решат проблема, създават подобни легенди. Мебелите НЕ Е нужно да се изхвърлят и проблемът може да се реши на 100%. Нужен е опит, правилните препарати и прецизен и точен метод на обработка. Вече над 14 години сме безупречни в борбата с дървениците. Правилна и точна информация за дървениците можете да намерите по-надолу в тази страница.

Препаратите против дървеници, които използваме са одобрени от Министерство на Здравеопазването и са съобразени с изискванията на ЕС.

Интересен факт за дървениците: Чудите ли се колко бързо се размножават дървениците? Една женска дървеница снася 200-500 яйца за 2 месеца.

1 стая

----
65 лв. с включен ДДС
 • обработка на 1 стая
 • 3 ч. карантинен период

3 стаи

----
105 лв. с включен ДДС
 • обработка на 3 стаи
 • 3 ч. карантинен период

4 стаи

----
125 лв. с включен ДДС
 • обработка на 4 стаи
 • 3 ч. карантинен период

*за пълно остраняване на дървениците са нужни няколко обработки през 5-7 дни. По-долу в страницата ще откриете пълна информация за дървениците, начините на обработка, нужното съдействие от Вас и всичко свързано с проблема.

Ние сме най-препоръчваната
фирма за борба с дървеници.

Това са само част от отзивите на наши клиенти. Вижте повече в секция “Отзиви”

Prosto Simona
Prosto Simona
Много съм доволна! Бързи, коректни и точни! 👏👏👏
Lidiya Mihaylova
Lidiya Mihaylova
Силно препоръчвам! Компетентни, абсолютно точни и отзовчиови!
Elena Petrova
Elena Petrova
Благодарности за бързото и качествено обслужване на фирма Превента- ДДД.Персонала е вежлив и компетентен. Препоръчвам!
Светослав Митев
Светослав Митев
Ползвам услугите на Превента две години. Отлични продукти, качествена обработка, полезни съвети.
Teodosi Gospodinov
Teodosi Gospodinov
Много добра работа, проблемът се реши от първото посещение!
Elena Georgieva
Elena Georgieva
Превента са изключително коректни. Ползваме услугите им в апартамент, кооперация и офис. Фирмената им култура от първото телефонно обаждане със запитване, през осъществяване на търсената услуга, до последващото обаждане, за да се информират дали сме доволни от услугата, са като по учебник за Качествено обслужване на клиенти. Препоръчваме!
Юлияна Димитрова
Юлияна Димитрова
Страхотни екипи с професионално отношение и бърза реакция. Внимание към клиента, търпение, помощ и подкрепа. Благодаря Ви, прекрасни хора!
Vasil Vasilev
Vasil Vasilev
Много съм доволен от услугите.Отлична работа!
Maria Kostova
Maria Kostova
Изключителни!От няколко години ползвам услугите на Превента и съм много доволна!
Albena Xristova
Albena Xristova
Много добри професионалисти , много коректни .Изключително съм доволна от свършената работа
Neli Atanasova
Neli Atanasova
Много съм доволна от предоставената услуга.Беше бързо, качествено и най-вече имаше ефект.Страхотни са и като обслужване и организация.
Veselin Todorov
Veselin Todorov
Доволен съм от услугите, които предлагат! Добро и бързо обслужване.
js_loader

Свържете се с Превента

Ние ще Ви консултираме и ще намерим идеалното решение за Вашия проблем с вредителите.

Google рейтинг
4.8
На база на 420 отзива
js_loader

Телефони

0879 200 906
0879 200 907

Всеки ден

08:30 – 18:00

Изпратете ни email на

info@preventa.bg

Дървеница – инсектът, който всява ужас у всички

Дървениците са малки, плоски и овални инсекти, чиято основна и единствена храна е кръвта. Наред с други кръвопийци като комарите, бълхите и кърлежите, дървениците са често срещан инсект и никой не е застрахован срещу тях. През последните 10-15 години, дървениците станаха основен проблем, както по света, така и в България. В практиката си ги откриваме на всевъзможни места от хотели и жилища, до складове и транспортни средства. До скоро витаеше митът, че дървениците обитават само мръсни и неподдържани жилища, но това определено не е така и фактът, че четете тези редове го доказва. Дървениците се разпространяват светкавично и е доста лесно да се сдобиете с тях вкъщи. Веднъж влезли в дома ви, те могат да нанесат доста вреди както на мебелите ви, така и на вашето физическо и психично здраве. Да заразите дома си с дървеници е неприятно, но в никакъв случай не е страшно и безнадеждно.

В следващите редове ще се запознаете с основните факти за дървениците и ще ви обогатим с нашето познание за тях, базирано на дългогодишния ни опит и проведените хиляди успешни обработки.

 • Основни факти за дървениците
 • Местообитание и възпроизвеждане
 • Начини на заразяване с дървеници
 • Видове ухапвания от дървеници и предавани болести
 • Методи на обработка и справяне с проблема
 • Подготовка за обработка против дървеници
 • Съвети за бъдеща превенция
 • Често задавани въпроси

Приятно четене!

Дървеници (Bed Bugs, Cimex Lectularius)

Основни факти

 • Плоска, овална форма с размер до около 5 мм.
 • Кафяви на цвят и черно-червени след като се нахранят с кръв
 • Храни се единствено с кръв от хора и животни
 • Активни са основно през нощта

Много от вас, най-вероятно се сблъскват за пръв път с дървеници и досега не сте чували и предполагали за съществуването им. Всъщност много възрастни хора, с които сме работили, никога не са чували за дървеници, а доайените на нашето общество бегло си спомнят за нашествието от дървеници след края на Втората световна война. След войната и бумът на дървеници, хората са изкарвали мебелите си по улиците и са ги заливали с вряла вода. Този метод е свършил чудесна работа, тъй като са успели да ги заличат напълно.

До днешни дни.

Днес отново сме в пик на нашествие от дървеници. Всичко започна преди 15-ина години в България, но е сериозен проблем в Европа и по света доста отдавна.

Какво се случи?

Случи се отпадането на визовия режим за пътуване на българите, навлязоха евтините (low-cost) самолетни оператори и всички ние започнахме да пътуваме евтино и без ограничения.

Разбира се единственото евтино бяха полетите, но класните хотелите в чужбина останаха скъпи и недостъпни за българския джоб. Така всички бяха принудени да ползват услугите на по-евтини места за настаняване като евтини апартаменти, бюджетни хотели и хостели. Ето там се заражда разпространението на дървеници. Много хора от всякакви краища на света, събрани в общи помещения с целия си багаж вкупом. От друга страна евтините хотели и апартаменти не се грижат особено за клиентите си и дори да знаят за наличието на дървеници в някоя стая, биха го премълчали с цел изгода и печалба. Особено в активен туристически сезон. Същото е и в България с нашите хотели.

В този логичен ред, първите източници на дървеници в България бяха и все още са студентските общежития. Пословично неподдържани те са дом на множество млади хора, които се настаняват за кратки периоди в стаите, сменяват ги често, пътуват много из България и света и се събират на групи за шумни купони. За голяма част от студентите е много по-лесно и изгодно да сменят стаята си, при наличие на дървеници, вместо да се справят с проблема. Отиват в друга стая, заразяват с багажа си и нея, а в предишната им стая се настаняват нищо неподозиращи нови студенти. Така цикълът е безкраен. Много от студенти решават да наемат апартамент в града, в който се събират отново по 6-8 души с цел да си поделят наема. Навестяват приятелите си в студентските общежития, или ги канят вкъщи, заразяват апартамента и когато проблемът стане прекалено сериозен, просто го напускат, оставяйки дървениците на наемодателя.

Местообитание и възпроизвеждане

Дървениците са елементарни инсекти, чиято основна цел е хранене и възпроизвеждане. Това, което ги привлича и по което се ориентират, е нашата телесна температура и издишания от нас въглероден диоксид. Затова те винаги се загнездват в близост до хората и там, където спим и почиваме. Като нощни инсекти те стават активни, когато изпаднем в покой, за да могат необезпокоявано да се хранят от нас.

Основните местообитания на дървениците са леглата, диваните и близките до тях предмети. Сравнително бавната им скорост и целодневна неподвижност, не създават предпоставка да гнездят много далече от леглата и диваните. Имайки плоски и малки тела, те могат да влизат в много малки процепи и основните им скривалища са:

 • Легла и тяхната конструкция (странѝци, крака, табли, сглобки)
 • Подматрачни рамки
 • Шкафове под леглото
 • Матраци (в частност шевовете, циповете и странѝците на матрака)
 • Нощни шкафчета и скринове към леглото
 • Зад картини и снимки над леглото
 • Прокъсани тапети
 • Куфари и сакове в близост до леглото

В умерено заразени стаи дървениците никога не се заселват в гардеробите, както много хора предполагат. Въпреки, че се пренасят с багаж и има логика да бъдат в гардеробите, те са твърде далеч от леглата и от там дървениците не могат да ни усетят. Дори и да попаднат там, то още първата нощ ще се придвижат до доста по-удобна позиция в леглото. Практиката ни показва, че в гардеробите се срещат дървеници в изключително заразени помещения, където са практически навсякъде. Под навсякъде имаме предвид:

 • Всички мебели
 • Ъглите на тавана
 • Ъглите на пода и под первазите
 • В контактите
 • По пердетата и корнизите
 • Под подпрозоречните дъски
 • В отоплителните уреди
 • По тръбите на парното
 • И всевъзможни други цепнатини и пролуки

Това се случва след занемаряване на проблема с месеци, дори години. Дървениците се развиват много бързо и проблемът се усложнява стремглаво. Затова е важна навременната реакция при заразяване с дървеници.

Женските дървеници са изключителни плодовити и в рамките на само 2 месеца една женска може да снесе до 500 яйца. Жизненият цикъл на дървениците преминава през 7 стадия – от яйце, през 5 стадия на нимфа до възрастен инсект. Целият процес отнема около 40 – 45 дни. Времето за излюпване на яйцата обаче отнема 5 дни, затова е важно да се спазва определен период между обработките и да не се губи ценно време, за да не се дава възможност на нимфите да станат възрастни инсекти и да продължат да се размножават. Всеки един етап на развитие прави дървениците по-устойчиви на инсектициди. Обработките трябва да се правят през 5-7 дни и стандартно с 3 обработки проблемът се решава. Разбира се има изключения, когато теренът не е достатъчно подходящ за качествена обработка (претрупани стаи с много мебели и багаж) и трудно можем да достигнем до гнездата. В такива случаи може да се наложат повече обработки. Частта с подготовката на жилището зависи изцяло от вас и е ключова за правилното и ефективно третиране. За подготовката на обекта, можете да прочетете малко по-долу.

Как се заразих с дървеници?

Един от най-често задаваните ни въпроси. Отговорът трябва да откриете сами, а ние ще ви дадем правилните насоки, за да определите първоизточника.

Както споменахме по-горе, основното място, откъдето можете да си донесете дървеници са хотели, хостели, хижи и друг тип места за настаняване. Когато попаднете в заразена стая, оставате там няколко дни, през това време дървениците ви хапят, но не обръщате особено внимание, влизат в багажа ви и ги донасяте вкъщи. Вкъщи дървениците бързо се ориентират около леглата, ухапванията продължават, вие си мислите, че е алергия, започвате терапия с кремове, посещавате лекар, правите си изследвания и минава около месец, а дори и повече докато разберете, че това всъщност са дървеници.

Друг начин на заразяване е когато имате скъпи гости, отседнали за няколко дни. Често се случва с наши клиенти и гостите се оказват наистина скъпи. Не е рядкост при гостувания в дома ви, гостите да имат дървеници в багажа си. Зависи къде са били преди това и къде са пренощували. Почти винаги самите гости също не знаят, че имат дървеници в багажа си, така че простете им.

Заразени мебели. Много често се случва, наши клиенти да си купят чудесен употребяван диван от сайтовете за обяви, но диванът да пристигне с куп дървеници, което да обоснове предварително ниската му цена. За съжаление има хора, които вместо да решат съществуващ проблем с дървеници в мебелите си или да ги изхвърлят, те ги пускат за продажба. Избягвайте употребяваните мебели и уреди от други жилища. В тях може да има куп неприятели.

Можете да си докарате дървеници вкъщи и от работното място. Това обикновено се случва при професии, където няколко души ползват едно и също работно място – охранители в кабина, шофьори с общ автомобил, шофьори на камиони, 24 часов работен процес с 3-4 смени на едно работно място и други.

Публични места и публичен транспорт. Възможно, но малко вероятно е да се заразите от обществения транспорт или обществени места като заведения, ресторанти и други. Дървениците очакват спокойна обстановка, за да атакуват, докато в заведенията и транспорта такава няма. Могат да бъдат там, но ще бъдат скрити. Има все пак вероятност, някоя дървеница да се закачи за дрехите ви и да я занесете вкъщи. Като най-рискови места от подобен тип са нощните заведения със сепарета. По тези мебели седят множество различни хора, сепаретата са големи, обикновено черни, кожени с гънки, което създава идеална среда за укриване. В заведенията е тъмно и лесно можете да се сдобиете с дървеници по дрехите си, чантата или захвърленото върху канапето яке. Следващия път седнете на бара.

Ухапвания от дървеници и предавани болести

Ухапванията от дървеници са доста подобни на ухапванията от комари например. Има съществена разлика обаче и тя е, че дървениците хапят в редица по 6-7 ухапвания и предпочитат меките тъкани като горната част на ръцете, бедрата, кръста и гърба. Все места трудно достъпни за комарите. При ухапването, дървениците инжектират обезболяващ агент чрез слюнката си и така не усещате нападението. Вече впила се във вас, дървеницата може да кръвосмуче до 15 мин., но обикновено правят няколко ухапвания в редица с доста по-кратки хранителни сесии.

Добрата новина е, че няма регистрирани случаи на предавани заболявания чрез дървениците, въпреки, че хранейки се от кръвта на различни хора, могат да съдържат в себе си опасни болести. Но пък могат да създадат сериозни проблеми на кожата ви. Всяка кожа реагира различно на ухапванията и докато при някои хора няма силно изразени следи от ухапванията, при други се получават сериозни възпаления, уртикарии и алергии.

При наличие на сериозен кожен проблем се консултирайте с дерматолог, за да се спре възпалителния процес и последващи усложнения.

Наред с възможните алергични реакции, дървениците могат да създадат и сериозни психични проблеми. Постоянно присъствие на дървеници и ежедневните ухапвания, могат да доведат до сериозно раздразнение, притеснение и дори безсъние. Не позволявайте дървениците да превземат живота ви. Свържете се с нас!

Следи от дървеници

Когато проблемът започва, ще имате ухапвания, но трудно ще откриете самите дървеници. В началото сте пренесли вкъщи едва няколко бройки, които започват да се хранят от вас, но е нужно време да започнат да се размножават и да изграждат колонии.

Няколко седмици след началото на проблема започва образуването на първите колонии. Дървениците се събират в гнезда по ъглите и сглобките на леглата, по страниците и шевовете на матраците, подматрачната рамка, таблите на леглата, нощните шкафчета и др. Развивайки се снасят яйца, които приличат на бели капсули, а изпражненията им са малки черни точки, които трудно се премахват. С развитието на проблема, дървениците започват да отделят специфична, силно натрапчива миризма.

В следващите снимки ви показваме как изглеждат заразени мебели с дървеници, както и техните следи.

Как да се преборим с дървениците?

Винаги съветваме да НЕ се опитвате да се справите с дървениците сами. Ето и нашата обосновка:

 • Нямате нужните познания и опит за техния хабитат и откриването на всички гнезда.
 • Нямате нужните професионални препарати и техника за ефективна борба, а най-вероятно сте въоръжени с пулверизатор, спирт и флаконче препарат от кварталната бакалия.
 • Дървениците изключително лесно стават резистентни към инсектициди и опитите да се справите сами с проблема водят до „ваксиниране“ на дървениците, многократно усложняване на проблема и светкавична инвазия.

Професионалната обработка против дървеници изисква няколко неща:

 • Опитен и квалифициран дезинфектор
 • Професионални препарати с най-високо качество
 • Качествена техника за обработка и предпазни средства
 • Точно и прецизно спазване на времевия интервал между обработките
 • И накрая, но не и на последно място – добра подготовка на жилището от ваша страна

За подготовката на жилището ще говорим малко по-надолу.

Процесът на работа с нас е изключително лесен. Достатъчно е да ни се обадите на 0879 200 906 и ние ще се погрижим за всичко останало. След сравнително кратък разговор с нашия кол център, ще добием представа за вашия проблем и ще планираме дните за обработка.

Задължително се правят 2 или 3 поредни обработки през 5-7 дни. При първия контакт с вас ще планираме първите 2 обработки в нужния времеви интервал.

С първата обработка ще убием почти цялата популация на възрастни дървеници в дома ви. Казваме почти цялата, тъй като има случаи на по-издръжливи индивиди, които успяват да устоят на първичното третиране.

Втората обработка ще се проведе 5-7 дни след първата, когато всички яйца на дървеници, вече ще са се излюпили (яйцата се излюпват за 5 дни). С нея имаме за цел да избием останалите устойчиви възрастни индивиди, ако има такива, всички нимфи и новоизлюпени инсекти.

Третата обработка се планира след предварителен разговор с вас, няколко дни след проведена втора обработка. Ако все още имате ухапвания или сте забелязали дървеница, или пък не сте сигурни и искате да направим финална обработка за всеки случай, ще я планираме и проведем.

След всяка една обработка има карантинен период от 3 часа за обработваните помещения. В помещенията, в които не е обработвано можете да стоите. За малки деца и новородени е нужен доста по-дълъг карантинен период, като всеки случай се разглежда индивидуално и ще ви информираме за всичко по време на разговора ни.

Как да се подготвя за обработка против дървеници?

Подготовката на стаите е от изключително значение за правилното провеждане на обработката от наша страна. За нас е важно да имаме лесен достъп до всички мебели и плоскости, които имат нужда от обработка. В няколко лесни стъпки ще изброим какво е нужно да се направи от ваша страна:

 • Освободете леглата от спално бельо и завивки. Нужно е леглата да са само на матраци. Спалното бельо и завивките можете да сложите в черни, найлонови чували, където ще чакат реда си да бъдат изпрани. Временно можете да ги завържете хубаво и да ги изкарате на слънчева тераса. Нагрявайки се, дървениците вътре няма да издържат и ще умрат.
 • Ако под леглото държите дрехи, които не са добре опаковани, също трябва да бъдат изпрани, затова отново отиват в черни чували и по възможност на слънчева тераса, докато им дойде реда за пералнята.
 • Освободете нощните шкафчета от всякакво съдържание. Нощните шкафчета трябва да бъдат обработени, а обикновено в тях държите неща, които не искате да виждаме.
 • Не оставяйте хранителни продукти в обработваните стаи.
 • Подсигурете 3-4 часа карантинен период за вас, деца и домашни любимци. Отново казваме, че карантинния период е само за обработваните стаи, а не за цялото жилище.

Това са основните насоки за подготовка преди обработка, като всяко жилище има специфики и ако нещо друго трябва да се направи, нашите дезинфектори ще ви помогнат непосредствено преди обработката.

Съвети за бъдеща превенция

Българите имаме един цветущ и много точен израз за подобни ситуации, но не е удобно да го споменем тук, може би ще се сетите. Когато се сблъскате с дървениците в дома си е важно да внимавате за в бъдеще да не се заразите отново. Разбира се не можем да бъдем безкрайно предпазливи, но поне спазвайте някои от насоките ни:

 • Когато отивате на почивка, отделете 5-10 мин. за инспекция на стаята, в която ще отседнете. Махнете спалното бельо, вдигнете матрака, огледайте леглото за следи от дървеници или живи такива. Обърнете внимание на нощните шкафчета, первазите, корнизите и завесите. Ако всичко е наред, наслаждавайте се на почивката си.
 • Избягвайте домашните купони в студентски общежития.
 • Избягвайте хостелите, особено тези в чужбина.
 • По възможност по заведенията избирайте столовете пред удобните сепарета.

Успокойте се, дървениците не са края на света и колкото и зле да ви се струва положението, не е никак страшно. Проблемът ще се реши!

Често задавани въпроси

Как да разбера, че имам дървеници?

Първите симптоми за наличие на дървеници са ухапванията. Ако имате ухапвания през нощта, не намирате скачащи или летящи инсекти в дома си (комари и бълхи), то това са дървеници. В началото е трудно да намерите следи от тях, тъй като е нужно време да се развие проблема и гнездата да станат видими.

Откъде идват дървениците?

Дървениците не идват сами, а винаги се пренасят в дома. Местата, от където можете да си донесете дървеници са хотели, хижи, хостели, багаж и мебели втора употреба. По-редки са случаите на донасяне на дървеници от гости, заразяването в градски транспорт и обществени места.

Къде да открия дървениците в дома си?

Дървениците винаги са около леглата и местата за почивка. Огледайте хубаво леглата, подматрачните рамки, матраците, нощните шкафчета, таблите и др. В началото е трудно да откриете дървениците, тъй като най-вероятно са единични бройки и е нужно време, за да се развият и да почнат да създават колонии, които лесно се забелязват.

Какви следи оставят дървениците?

Дървениците оставят малки черни точки след себе си, които трудно се почистват. Можете да ги откриете по матраците и леглата. При развиване на големи колонии започват да отделят силна, натрапчива миризма.

Как могат да ни навредят дървениците?

За щастие дървениците не пренасят болести чрез ухапванията си, но могат да създадат сериозни проблеми за кожата ви. По-чувствителните типове кожа реагират доста остро на ухапванията, възпаляват се, могат да се появят уртикарии и да се стигне до сериозен алергичен отговор. Наред с физически вреди, които можете да понесете, психическия тормоз от дървениците винаги е фактор. Постоянната мисъл за дървениците и тяхното присъствие в леглото ви, могат да ви доведат до сериозни психични състояния като силно раздразнение, чувство на безпомощност и безсъние.

Какво мога да направя, за да се отърва от дървениците?

НЕ се опитвайте сами да решите проблема! Дървениците са един от най-устойчивите на инсектициди вредители и неправилната работа с тях, само ще усложни проблема. Има много фактори, които са от ключово значение при работата с дървеници, така че оставете на нас да ви отървем бързо и лесно от проблема.

Скачат ли дървениците?

Дървениците не могат нито да скачат, нито да летят. Ако нещо вкъщи ви хапе и скача, това е бълха.

Могат ли дървениците да живеят на студено?

Дървениците не могат да живеят на много ниски температури, но могат да хибернират при неблагоприятни условия. От друга страна не са много издръжливи на високи температури над 55-60 градуса.

Колко често се хранят дървениците?

Дървениците нямат точен график за хранене и се хранят при нужда. Една дървеница може да ви ухапе 5-6 пъти за едно хранене, а като добавим фактът, че не е само една, можете да се събудите с десетки, дори стотици ухапвания.

Колко струва обработката против дървеници?

Често задаван въпрос, при който нашата политика е напълно прозрачна. По-горе в тази страница можете да видите нашите цени за определен брой стаи, за една обработка. За ефективното отстраняване на дървениците са нужни 2 или 3 последователни обработки през 5-7 дни. В зависимост от броя заразени стаи, можете да пресметнете колко би струвал целия процес по отстраняването. Разбира се има и различни случаи, различни по тип обекти, където цените се формират индивидуално според заданието. За всичко извън посочените рамки, ще изготвим оферта.

Свържете се с Превента

Ние ще Ви консултираме и ще намерим идеалното решение за Вашия проблем с вредителите.

Телефони

0879 200 906
0879 200 907

Всеки ден

08:30 – 18:00

Изпратете ни email на

info@preventa.bg

Google рейтинг
4.8
На база на 420 отзива
js_loader
Call Now Button