web analytics
 
 
19.09.2017 Превента България

Няколко бръмбара, които ще ви впечатлят

бръмбар носорог

Бръмбарите са древни създания, съществуват на планетата Земя от 300 милиона години. Адаптирали са се към климата и промените в средата и са станали многочислена популация. Ето някои от най-интересните видове сред тях.

 

Бръмбарът носорог – най-силното животно на света

бръмбар носорог

Бръмбарът носорог (Oryctes nasicornis) е едно от най-силните животни в света, съотносимо с теглото му. Например един възрастен слон може да вдигне тежест, която е около 25 пъти собственото му тегло. Бръмбарът носорог може да вдигне тежест, която е 850 пъти собственото му телесно тегло. Не е известно друго животно да може да надмине този рекорд.

Бръмбарите-носорози са популярни домашни любимци, особено в Азия, където те струват до $350.
По размери могат да стигнат до 15 см, което ги поставя на челно място в класацията и по този показател.
Мъжките бръмбари от вида (Oryctes nasicornis) имат подвижни рога на върха на главата си, много подобни на носорог, от където идва и името им. Теглото на тези рога е две трети от общото тегло на насекомото. Използват ги за копаене под земята, а също и за битки с други мъжки, когато трябва да завоюват правото си да се чифтосат с женски.

Тъй като могат да станат обект на нападения от разни хищници, се предпазват чрез много здрав екзоскелет. На вид е блестящ, а по цвят варира от светлокафяв до черен.

Имат два комплекта крила и са в състояние да летят. Външният комплект крила защитава истинските работни криле отдолу. Рогата им, въпреки че са обемисти, са вътре кухи и не пречат за летенето.

Спрямо хората са безобидни – не хапят, не удрят и не отделят никакви вредни субстанции. Техните основни врагове са птиците и змиите, които ги приемат за лакомство. Активни са основно през нощта и поради това избягват някои от потенциалните си врагове, като се крият в и под горските растителни масиви. Ядат главно гниещи плодове, сок от дървета и дървесина от разлагащи се дървета.

Разпространени са също в тропическите гори и горските райони на централна и южна Америка. Също много се привличат от светлинни източници. Издават специфичен звук, който се генерира от триенете на части от тялото им. Това се случва в период на размножаване, когато мъжките търсят партньорки и по този начин дават звуков сигнал за присъствието си.

Женският бръмбар може да снесе повече от 50 яйца, от които се излюпват ларви след около 3 седмици. Докато са в този период на лаври, консумират големи количества храна, и едва след като станат зрели екземпляри, това количество намалява рязко. Периодът на развитие на ларвите на бръмбара носорог е от 3 до 5 години.
Бръмбарът и ларвите му се хранят с останките на мъртвите и гниещи дървета и по този начин помагат за естествения кръговрат в природата. И за тях обезлесяването е фатално и допринася за спада на популацията им.

 

Бръмбар Голиат – маститият чистач

бръмбар голиат

Принадлежи към семейството на скарабеи, в което има повече от 30 000 вида. Въпреки че има други гигантски насекоми, които са по-дълги или по-широки от бръмбара голиат, той приковава интереса заради своята маса (тегло). Този вид бръмбари израстват на големина до 11,43 см, а ларвите им тежат до 100 грама. Възрастният екземпляр има наполовина на това тегло.

Бръмбарите Голиат се разпознават по своите черно-бели ивици на гръдния му щит. С какво още впечатлява този гигантски бръмбар? Този вид бръмбари са предимно растителноядни и се хранят с наситени със захар сокове от дървета, плодове и мъртви растителни материали. По време на техния цикъл на ларви бръмбарите Голиат предпочитат по-високо протеиново хранене. Когато са били в плен, са показали, че могат да ядат кучешка и котешка храна. Тази склонност към храни богати на протеини дава на ларвите цялата енергия, от която се нуждаят.

Обичат да си хапват мъртви растителни остатъци и тор (животински изпражнения). Бихме живели в доста миризлив свят, ако няма кой да почисти и да се възползва от многобройните фекалии, които оставят животните навсякъде ежедневно. В тоя смисъл трябва да сме благодарни на бръмбара голиат, че рециклира “използваният материал” и възстановява екоравновесието.

Бръмбарът гигант има по два чифта крила, но само единият от тях се използва за летене. На крачката си имат остри нокти, с които успешно се закачват на различни повърхности. Мъжките имат Y-образен рог на главата, който се използва в битки с други мъжки. Налага се да влиза в такива битки при търсене на храна или при чифтосване. Женските нямат рог, но пък главата им е клинообразна и така направена, че отпуска различни феромони.

 

Бръмбар Титан – рекордьор по мощ

бръмбар титан

И той е сред рекордьорите. Възрастните израстват до дължина 16,7 см (6,5 инча) и мандибулите им (челюстите им) са достатъчно силни, за да счупят един молив наполовина или да причинят увреждане на плътта на човек.

Къде обитава?

Обитава тропическите гори на Амазонка, а също и във Френска Гвиана, Северна Бразилия и Колумбия. Бръмбарът се намира само в горещите, влажни райони около тропиците, много близо до екватора. Ларвите на тези бръмбари се хранят с мъртва дървесина под повърхността на земята.

Тъй като ларвите на титановия бръмбар се хранят с големи парчета дърво, те трябва да живеят в региони, където има много дървесина и растат такива огромни дървета. Намаляването на популацията им се дължи основно на изсичането на горите, кито са тяхно естествено място за живот и размножаване.

Какъв е жизненият му цикъл?

Бръмбарът Титан като възрастен, когато трябва да се размножава, не се храни, а просто лети достатъчно дълго, за да намери партньор за чифтосване и да се възпроизведе.
Този вид бръмбари се привличат в тъмнината от ярки светлини. Във френска Гвиана даже са развили своеобразна туристическа индустрия за разглеждане на тези фамозни бръмбари и за да могат да ги привлекат под погледа на наблюдателите използват лампи с живачни пари. Примамват се предимно мъжки екземпляри от Титан. Туристите плащат по 500 щатски долара за такъв бръмбар.

Тъй като стават все по-рядък вид, заради намаляващите гори в средата на тяхното обитание, ги улавят и продават изгодно на колекционери. Много трудно се улавят женските, предимно в капаните попадат мъжките бръмбари.

 

 

Comments are closed.

Google рейтинг
4.8
На база на 384 отзива
js_loader
Call Now Button