web analytics
 
 
11.06.2015 Превента България

Бръмбари и паяци

[dt_gap height=”30″]

Ще се опитаме да Ви запознаем подробно с едни от най-честите причинители на страх, кошмари и викове за много хора и наши клиенти: бръмбарите и паяците.

Може би ще се убедите сами, че те всъщност не са такова голямо зло, за каквото ги мислим. Само трябва да ги познаваме по-добре и да сме информирани за евентуалните последствия при срещата ни с тях.

[dt_gap height=”30″][dt_vc_list style=”2″ dividers=”true”]

Паяците притежават 8 крака с нокти, имат челюсти, които са снабдени със зъби.

Нямат крила и дишат чрез трахеи и бял дроб.

Отделят паяжинна жлеза и отрова.

Отровата само на някои паяци е много опасна за човека.

Успяват да уловят жертвите си чрез мрежи или като скочат върху тях.

Хранят се с насекоми, като убиват жертвата си чрез инжектиране на отровата си в нея, посредством зъбите си.

Паяци можем да видим най-вече в горите, по ливадите и в храстите, но има такива, които си живеят в домовете ни.

[/dt_vc_list][dt_gap height=”30″][dt_call_to_action content_size=”normal” text_align=”left” background=”plain” line=”true” style=”0″ animation=”none”]Арахнология е науката, която се занимава с паяците.

Известни са ни близо 40 000 вида паяци, които се обединяват в 109 семейства.[/dt_call_to_action][dt_gap height=”30″]

Паяците нямат вътрешен скелет и антени, като повечето насекоми. Те имат главогръд и коремче, които се съединяват с мост. Вътрешните им органи са затворени във външна хитинизирана обвивка. Върху главогръда има няколко двойки очи. Повечето паяци имат по четири чифта очи.

[dt_gap height=”30″]
[dt_gap height=”30″]

Скачащите паяци 

/са семейство , което съдържа над 500 рода. Това го прави най-голямото семейството паяци / се славят с много добро зрение. То е само пет пъти по –слабо от зрението на хората.

[dt_gap height=”30″]

Много от паяците използват копринената нишка, за да забележат движението на своята жертва и така я улавят в паяжината си. Тяхната паяжина е направена от паякова коприна. Тя представлява здрав и тънък секрет с формата на нишка. Той се отделя от жлезите в долната част на коремчетата им. Някои с този секрет изтъкават паяжини, други си помагат, за да се катерят, трети обвиват яйцата или плячката си. Всички паяци преминават през процес на линеене, защото периодично им се налага да подменят екзоскелета си и така израстват.

 Мъжкият паяк си служи с един доста сложен начин , за да ухажва женската. Целта му е, да не се превърне в храна за женската, както става при черната вдовица, която след половия акт изяжда партньора си. Паяците се размножават като мъжките изплитат паяжина и там еякулират семенна течност. Когато мъжкия си намери партньорка, двамата си обменят сигнали, с които се разбират дали тя е готова за оплождане. След като женската снесе яйцата, ги поставя в пашкул, но има и случаи, в които майката си носи малките и ги храни.

Животът на паяците зависи от пола им. Повечето живеят около 2 години.

В българския бит има различни поверия за паячетата.

Например, когато видим паяк да се катери по паяжината си, означава, че ни очаква добра новина, ако пък ни полази, можем да се подготвим за финансови постъпления.

[dt_gap height=”30″][dt_call_to_action content_size=”normal” text_align=”left” background=”plain” line=”true” style=”0″ animation=”none”]

Сега да си поговорим малко и за бръмбарите, сред които, най-често срещани и известни са бръмбар рогач, колорадски бръмбар, бръмбар носорог, бръмбар скарабей.

[/dt_call_to_action][dt_gap height=”30″]

Бръмбарите са твърдокрили насекоми. Първият им чифт крила са силно хитинизирани и се наричат елитра. Приличат на черупкови образования и не взимат участие при летежа им. Бръмбарите летят с втория си чифт крила, които са ципести и са скрити под надкрилията, когато не ги използват. Външният им вид е разнообразен- с различна форма, големина и окраска. Всички притежават устни гризещи органи. Но при някои от видовете, тези органи са върху удължение на главата, което наподобява хобот.

За нас, българите, емблематичен си остава, интересния  и хумористичен начин, по който бръмбарите са описани от Елин Пелин:

Кацна бръмбар на трънка

и захвана да бръмка.

Заслуша го Мушица

със примряла душица;

слуша, слуша — полетя,

буйно хоро завъртя.

[dt_gap height=”30″]

Така че, и паячетата , и бръмбарчетата не са чак такива големи злодеи.

Нали?

[dt_gap height=”30″]
, , , ,
Google рейтинг
4.8
На база на 399 отзива
js_loader
Call Now Button