web analytics
 
 
02.12.2016 Превента България

Мишки се раждат в лаборатория от изкуствено създадени яйцеклетки

Мишки се раждат в лаборатория от изкуствено създадени яйцеклетки

Мишки се раждат в лаборатория от изкуствено създадени яйцеклетки

Генетиката е наука, на която са се отдали учени, за да изследват наследствените и изменчивите фактори при организмите. Когато говорим за наследственост, имаме предвид способността на организмите да запазват характерни черти при възпроизвеждането си поколения наред. Изследването на гените и наследствеността дава тези знания на учените, че те започват да работят в насока създаване на живот в лабораторни условия. Това са постигнали японски учени, които са дали живот на мишки от изкуствено създадени яйцеклетки.

Всичко започнало от взимането на проби от кожни клетки. Тези кожни клетки учените превръщат в стволови клетки, а от там – в яйцеклетки. Защо? Стволовите клетки са уникални с това, че имат свойството да се самообновяват и променят в други специализирани клетки. Те могат да се превърнат реално във всяка друга клетка. Отглеждат се чрез други клетки, в случая – кожни, след което се диферинцират в желания вид. Те могат да се делят и да служат като заместител или подобрен модел на клетки, които имат дадени поражения или просто липсват. В обобщение – стволовите клетки съдържат цялата генетична информация на организма, те нямат специална функция, самообновяват се с неограничено деление и могат да се превръщат в други клетки. Но тяхната ефективност и количество намалява с възрастта. Най-ценни са стволовите клетки извлечени от пъпната връв и от пулпата на млечен зъб. Всички останали са с изключително слаби възможности да постигнат регенерираща и диференциращата функция.

Кацушико Хаяши – учен, специалист в репродуктивната биология, е начело на екипа, създал в лабораторни условия, способни да бъдат оплодени, яйцеклетки. Тези яйцеклетки били оплодени и ембрионите пораснали като здрави мишлета. Не можем да избягаме от мисълта, че това един ден може да се случи и при хората. Така битката с безплодието ще бъде спечелена и желанието на мъжките хомосексуални двойки за собствено поколение ще бъде осъществено. Ето защо пробивът на японските учени е толкова ценен.
Екипът на Хаяши изследвал развитието на яйцеклетката и направил множество опити да пресъздаде процеса в лабораторни условия. В началния етап на пробива били създадени незрели яйцеклетки, които били върнати в яйчниците на мишка, но в последствие голямото постижение довело до това, яйцеклетките да съзреят и да станат фертилни в лабораторни условия. Изследванията били извършвани с мишки на десетмесечна възраст – съпоставимо с човешката възраст това прави 30 години. Клетките за този експеримент са взети от опашките на мишките. Благодарение на вече позната технология тези клетки са превърнати в стволови клетки, които имат уникалната способност да се делят и да се превръщат в различни видове клетки. Експериментът продължил като поставили стволовите клетки в специални разтвори и чрез стимулация на подбраните съединения ги превърнали в незрели яйцеклетки.

Мишки от изкуствено създадени яйцеклетки
За окончателното им узряване, обаче, било необходимо да прибавят клетки от яйчниците на следембрионално развити мишки – плодове – за да се постигне синтеза на зрели яйцеклетки. Тези реагенти са необходими са израстването на незрелите в зрели яйцеклетки. Новата цел на японския екип е да създаде изкуствени субстрати и изцяло да избегне необходимостта от помощта на жив яйчников запас. След узряването на яйцеклетките, някои от тях били оплодени със сперматозоиди от мишки и оплодените яйца положили в матките на експерименталните женски. Резултатът е – от около 4000 създадени яйцеклетки екипът успява да създаде около 1300 ембриона, от които се появяват на бял свят сензационните осем мишлета.
Този изключителен напредък в генетиката неизменно води до мнението, че е просто въпрос на още малко усилия и време да се постигне същия резултат и с човешки клетки. Това ще бъде върховно революционно постижение, което ще разкрие огромни възможности пред човечеството, естествено, с тях ще вървят и тежки отговорности. Безплодието ще бъде изцяло преодолимо, но със сигурност ще има и спекулации, злоупотреби и рискове. Неизбежно е щом ще имаме подобна „божествена” способност.

Прогнозите са това да се случи в близките години като подчертаем, че вече имаме успех в създаването на незрели яйцеклетки от клетки, взети от човешка кожа.Това е постигнал екип, ръководен от Якоб Хана – израелски изследовател на стволови клетки.
При хората това откритие би помогнало на жени, които не могат да забременеят и да имат собствени деца поради различни причини – напреднала възраст, здравословни проблеми, генетични аномалии, увреждане на яйчниците.
Уникалното на този метод ще бъде и възможността да се създадат зрели яйцеклетки от човешки кожни клетки, взети от мъж. Чрез преобразуването на кожните клетки в стволови, могат да се получат яйцеклетки, готови за оплождане от сперматозоиди. Така двама мъже ще могат да имат поколение – странно, гениално и объркващо, но – факт. Най-вероятно това ще бъде на първо време обсъждано по-обстойно и от закона.

Създаването на сперматозоиди в изкуствена среда също е факт, така че е време обществото от сега да се замисли и да започне различни дискусии по тази тема, за да може, когато създаването на човешки ембрион в лабораторни условия стане реалност, всички да сме подготвени с позицията си и мнозинството вече да се е произнесло.

Целия свят сега е в очакване коя лаборатория ще излезе с успех при тази процедура, прилагайки я за създаването на по-големи животни. В положителен аспект тук можем да подчертаем, че така може да се предотврати и изчезването на много застрашени видове.
Предизвикателството и възможностите са изключително примамливи и изкушаващи, но къде ще ни отведат?

 

Google рейтинг
4.8
На база на 420 отзива
js_loader
Call Now Button