web analytics
 
 
07.04.2017 Превента България

Мистерията на паяка, променящ своя цвят

misumena vatia флориколен крабов паяк

Флориколен крабов паяк и неговата плячка

Не са редки случаите, в които животни, в това число и насекоми, проявяват камуфлаж, мимикрия или други техники, с цел да се опазят от хищници, или пък обратното, да привлекат своите жертви. Женският паяк Misumena vatia ни изненадва с интересна способност – може да променя своя цвят, в зависимост от цвета на цветето, върху което се намира!

 

Къде се среща паякът Misumena vatia?

Флориколните крабови паяци (Misumena vatia) са вид паякообразни от семейство Крабови паяци (Thomisidae). Имат плоска, сплескана форма, а цветът им е жълт или бял, в зависимост от цвета на цветята, в които са се скрили, дебнейки своята жертва. Женските паяци са с дължина до 10 mm, а мъжките – до 5 mm (без краката).
Срещат се в Северна Америка и Европа. Не плетат мрежи, а използват нишката, която произвеждат, само за защита на яйцата. Често се крият в някое цвете, очаквайки своята жертва. Когато моментът настъпи, инжектират в нея отрова. Подобно на много други видове паяци, и флориколният крабов паяк се храни с каквото насекомо или паяк успее да улови – и поради избраното му местообитание, диетата му най-често включва насекоми-опрашители като пчели, пеперуди, молци и др. Понякога консумира и цветен прашец.

 

misumena vatia флориколен крабов паяк

Камуфлажни загадки

Тук има нещо интересно и на пръв поглед нелогично: бихме си помислили, че ако цветът на цветето, в което паякът се е укрил, е жълт, то тогава и паякът постепенно ще измени цвета си към жълто, за да изглежда незабележим и да улови повече плячка. Да, но не е така! Оказва се, че жълт паяк върху жълто цвете не събира повече плячка от жълт паяк върху бяло цвете!

За да стигнат до тези изводи, Rolf Brechbühl и неговите колеги от Университета във Фрибур, Швейцария, са изгледали над 2000 видеозаписа с насекоми, които жужат около цвете, в което се крие мистериозния паяк. Седейки в цветето, паякът „настройва“ собствения си цвят между бяло и жълто, в зависимост от фона, на който се намира.

 

Как флориколните крабови паяци променят цвета си?

misumena vatiaТези паяци променят цвета си чрез секретиране на течен жълт пигмент във външния слой клетки на тялото. Върху бяла основа, този пигмент се пренася на по-долните слоеве, така че вътрешните жлези, пълни с бял гуанин, стават видими. Сходството на цвета между паяка и цветето съвпада по-добре с бяло цвете, по-специално Chaerophyllum temulum, в сравнение с жълто цвете на базата на спектралното отражение. Ако паякът се задържи по-дълго върху бяло цвете, често той започва да отделя жълт секрет. На паяка ще му трябва дълго време, за да стане жълт, тъй като първо ще трябва да произведе жълтия пигмент. Промяната в цвета е предизвикана от визуална обратна връзка. Когато учените правят експеримент и боядисват временно очите на паяците (за да не могат да виждат), тази тяхна способност се загубва. Промяната в цвета от бял до жълт отнема между 10 и 25 дни, обратното за шест дни. Жълтите пигменти са идентифицирани като кинуренин и 3-хидроксикинуренин. Зрението е изключително важно за паяка, тъй като освен, че без него не може да промени цвета си, не може и да ловува добре. Отличното зрение е характерно за всички видове паяци, не само за Misumena vatia.

 

Защо променят цвета си?

флориколен крабов паякХипотезата на други учени, че окраската на Misumena vatia се променя заради хищниците, които биха могли да го нападнат, не изглежда правдоподобна за Rolf Brechbühl и неговите колеги. Техните 2000 видеозаписа, разкриват околна среда – поле, с изобилие от птици и други естествени заплахи. Понякога учените местят нарочно паяците върху грешен цвят цвете и само в един от случаите птица е сграбчила паяка.
За да тестват служат ли за улов на плячка цветовете у паяка Misumena vatia, учените от Университета във Фрибур създават групи от бели, жълти и виолетови диви цветя в полето. Изследователите заснемат всеки паяк в продължение на три дни, като събират всичката плячка. Накрая се оказва, че паяците са уловили едва 3.5 % от насекомите, кацнали върху цветето, в което се е скрил паяка. Установява се, че цветовата координация не оказва никакво значение върху количеството на улова на отделните паяци!

Въпросите и хипотезите за цветовата изменчивост на паяка Misumena vatia се дискутират още от 2001 година, когато Lars Chittka от Лондонският университет „Куин Мери“ посочва, че въпреки че пчелите виждат ултравиолетовите дължини на вълната, не UV-отразяващи паяци често седят на UV-отразяващи цветя.
Екологът Thomas C. Ings от Лондонският университет „Куин Мери“ смята, че променянето на цвета на паяка има някакво адаптивно значение за него, което още не е разгадано. Размишлявайки за други възможни ползи от промяна на цвета, Ings отбелязва, че само възрастните женски паяци променят цвета си. Според него, това може да е свързано по някакъв начин със снасянето на яйцата. Или може би промяната на цвета е действала срещу други хищници или плячка в миналото и тази способност не е била загубена до ден днешен.

 

Факт е, че флориколният крабов паяк сам изменя своя цвят в зависимост от цвета на цветето, в което се укрива. За сега мненията на учените, защо паякът притежава тази интересна способност, не съвпадат. Въпреки подробните проучвания, които са направили изследователите, поведението на Misumena vatia си остава загадка…

 

 

,

Comments are closed.

Google рейтинг
4.8
На база на 399 отзива
js_loader
Call Now Button