web analytics
 
 
17.01.2018 Превента България

Любопитни факти за щурците

Любопитни факти за щурците

Любопитни факти за щурците

Щурците (семейство Gryllidae) са най-известни с непрекъснатото си свирене в късните летни вечери. Повечето хора могат да разпознаят тяхната „музика“, но малко се знае за тях и за техния живот. Ето някои любопитни подробности от света на шурците.

 

Ушите на щуреца се намират на предните му крака

Удивително е, че ушите на щуреца се намират на краката му. Слуховите му органи представляват тънки мембрани, разположени на предните му крака.

 

Щурците пеят различни песни, в зависимост от намеренията си

Щурците имат разнообразни песни, всяка от които има своя цел. Има например песен, с която мъжкият призовава женската да се приближи и да се запознае с него. Ако я привлече, след това пък се опитва да я убеди, че е най-добрият сред нейните ухажори. След като го приеме за другар-партньор, той пее песен, за да обяви този факт. Мъжките пеят и когато искат да защитят териториите си от конкуренти. Интересното е, че всеки има свой уникален „тембър“, с който се разпознава.

 

Как свирят щурците?

Щурците свирят като трият крилата си. Само мъжките щурци умеят това.

 

Защо само мъжките щурци свирят?

Мъжките щурци са комуникаторите на този вид. Женските чакат песните на мъжките, за да се стимулира чифтосването. Женските щурци не свирят.

 

Как да се промъкнем до щурец

Не е лесно да се приближите до щурец, без той да ви усети. Но, ако сте търпеливи, можете да се промъкнете до един „чуруликащ“ щурец. Всеки път, когато се движите, той ще спира. Ако останете съвсем неподвижни, в крайна сметка той ще реши, че е безопасно пак да почне да свири и така все по-близо ще се приближавате. Продължавайте да следвате звука като спирате всеки път, когато той мълчи, и в крайна сметка ще го намерите.

 

В България се срещат предимно два вида

Щурците в България са главно щурци-пустинници и полски щурци. В менюто им се включват диворастящи и културни растения. Понякога се отчитат големи щети по трайните насаждения и земеделските култури, причинени от щурците.

щурци любопитни факти

 

Паразитните мухи са намерили начин да го локализират

Безупречният му слух не може да го предпази от хитростта на тихата паразитна муха. Някои от тях са се научили да слушат песента на щуреца и по този начин да го откриват. Дори като щурецът се мести, мухата следва звука, докато не го открие. Този тип мухи си снасят яйцата в щуреца, а когато ларвите им се излюпят, те в крайна сметка убиват своя домакин-щуреца.

 

Развъждането на щурци е голям бизнес

Тъй като щурците са храна за влечуги, те биват развъждани и продавани. Отглеждат се в промишлени количества. Обикновеният домашен щурец „Acheta domesticus“ се продава в търговската мрежа в зоомагазините. За съжаление един смъртоносен вирус през последните години опустоши тази индустрия. Този вирус довежда до парализиране на щурците и смъртта им, като станат възрастни. Половината ферми за отглеждане на щурци излезли от бизнеса след като понесли милиони загуби от таза зараза по щурците.

 

Повечето щурци не могат да летят

Въпреки, че щурците имат видими външни крила, повечето видове не могат да летят.
Младите щурци приличат на възрастните, но нямат напълно развити крила. Едва след като няколко пъти си сменят кожата, младите развиват нови крила.

 

Щурецът е част от митологията и фолклора на много народи

В Барбадос се вярва, че да влезе щурец в къщата ти е на пари и за това това насекомо не се убива, ако случайно влезе в дома. В други страни, обратно, ако щурец влезе у дома, се убива, защото се вярва, че може да донесе смърт в къщата. В Бразилия се смята, че щурците са предвестник на дъжда. В някои страни в Азия отглеждат щурците като домашни любимци, тъй като вярват, че носят късмет. В Китай пеенето на щурец в дома е знак за добър късмет и потенциално богатство. Колкото повече щурци влизат в жилището на семейството, толкова по-богато ще стане то.

 

Темпото на свирене на щуреца зависи от температурата на околната среда

Установено е, че темпото на свирене на щуреца зависи от температурата на околната среда. Колкото е по-висока температурата, толкова по-често свири щуреца. Даже има формули, според които може да се изчисли каква е температурата, ако се броят „чуруликанията“ на щуреца.

 

Щурецът е ядлив и питателен като храна

Голяма част от населението на света днес яде насекоми. Правят се продукти като брашно от смлени щурци, което се употребява по-нормално, отколкото да изядеш натурално насекомо. Щурецът съдържа изобилно количество протеини и калций. На всеки сто грама изядени щурци ще получите по 13 грама протеин и 76 мг калций.

 

,
Google рейтинг
4.8
На база на 399 отзива
js_loader
Call Now Button