web analytics
 
 
18.06.2024 Превента България!

Как да се отървем от мишки и плъхове у дома: пълно ръководство

Всичко, което трябва да знаете за гризачите, за да ги прогоните от дома си

Борбата с мишките и плъховете е нелека задача, която изисква предприемането на решителни действия, последователност и известни познания. В тази статия ще се опитаме да ви дадем последното – знанията, които са ви нужни за ефективното справяне с тези упорити вредители. Ще научите какви рискове крие присъствието им в дома ви, какви са признаците за нашествие от мишки и плъхове, и най-важното – как да се отървете от тях. Ще разгледаме   – както традиционни, така и съвременни, и ще дадем ценни практически съвети и трикове за успешна борба с тях.

Какви рискове носят за здравето мишките и плъховете и какви други вреди могат да причинят?

Мишките и плъховете са едни от най-нежеланите, но и често срещани посетители в домовете ни – особено за тези, които живеят в къща или на първи (приземен) етаж в жилищна кооперация. Тези вредители са особено напористи през студените месеци от годината и още по-често щурмуват мазета, тавански помещения, гаражи, и складове. Въпреки че са сравнително малки по размер, мишките и плъховете представляват огромен проблем – основно заради рисковете за здравето, които носят – и той се нуждае от бързо и ефективно решение.

Известно е, че гризачите са приносители на редица инфекциозни болес­ти, които могат да предават и на хората. Ето някои от тях:

– чума
– бяс
– туларемия
– салмонелоза
– хантавирус
– лептоспироза
– миши тиф
– патогенен лимфоцитен венецуелски енцефаломиелит
– тежки дерматити и гъбични инфекции

А ако се чудите как точно гризачите пренасят тези болести на хората, то начините са повече от един. Възможно е да се заразите посредством директен контакт с техни фекалии, урина или слюнка. По-често обаче това се случва чрез консумация на заразена храна или вода. Друг косвен начин на предаване на болести е чрез ухапване от насекоми, паразитирали по заразени гризачи като бълхи или кърлежи например. Не забравяйте, че вашите домашни любимци също са изложени на този риск, и съответно те също могат да изиграят ролята на посредник при заразяването.

Освен заплахата за здравето ни, плъховете и мишките могат да причинят значителни материални щети – основно с острите си зъбки. Както вече стана ясно, те могат да съсипят хранителните продукти в дома ви, а също така са способни да прегризат електрически кабели и да повредят електрическата инсталация, което може да доведе до късо съединение и дори пожар. Освен електрическите кабели, мишките и плъховете гризат и различни дървени, строителни и изолационни материали, което също може да създаде множество проблеми и да генерира разходи.

Как да разпознаем признаците на нашествие от гризачи, преди да е твърде късно?

Ранното разпознаване на признаците на нашествие от мишки или плъхове е от съществено значение за своевременното предприемане на мерки за контрол и борба с тези вредители. Разбира се, гризачите оставят множество следи след себе си и присъствието им е съвсем осезаемо. Ето за какво да следите:

– изпражнения

Изпражненията на мишката са малки, тъмни и с цилиндрична форма. Формата и размера им наподобяват тази на оризовите зърна, а тези на плъховете са по-големи, достигат до 2 см. Изпражненията често се намират в зони, където гризачите са се хранели или гнездили, като например зад уреди, в шкафове и в тъмни ъгли.

– следи от гризане и дъвчене

Гризачите неслучайно са кръстени така – предните им резци никога не спират да растат. Ето защо и мишките, и плъховете трябва постоянно да гризат нещо, за да изпиляват тези зъби – иначе ще станат твърде дълги и ще им пречат. Затова в местата, които обитават, обикновено има следи от гризане и дъвчене по най-различни повърхности и материали.

– специфични шумове

Мишките и плъховете са активни предимно нощем, затова шансът да чуете драскане и/или цвърчене е най-голям привечер или много рано сутрин.

– миризма на амоняк

Урината на гризачите има доста силна миризма на амоняк и е лесно разпознаваема, но ако имате домашен любимец, той със сигурност ще я долови пръв.
– промени в поведението на домашните любимци

Ако кучето ви лае по-често от обикновено и се насочва към дзони от дома, към които преди не е проявявало интерес, това също е вероятен признак, че имате мишки вкъщи. Котките също надушват веднага гризачите и обикновено отключват хищническите си инстинкти.

– малки късчета хартия, плат или други материали, струпани на едно място

Гризачите използват материали като накъсана хартия, платове или изсушени листа, за да направят гнездата си. Ако намерите такива, струпани на едно място, в комбинация с някой от горните признаци, то определено има плъх или мишки в дома ви. Време е да действате.

Как да се отървем от гризачите в дома си в 5 стъпки?

1. Елиминирайте (или ограничете) източниците им на храна и вода

Първата стъпка, необходима за успешното справяне с гризачите, е щателното почистване на дома, както и в прилежащите му части (тавана, мазето, двора). Това ще ограничи източниците им на храна и ще дезинфекцира помещенията. За целта ползвайте гумени ръкавици и разтвор от белина и вода за пода (където настилката го позволява).

На следващо място, приберете всички храни и хранителни продукти в плътно затворени контейнери или в хладилника. Пликовете няма да свършат работа, защото мишоците лесно могат да ги прегризат.

Ако имате домашен любимец, не оставяйте храна в купичката му през нощта – гризачите вероятно ще я нападнат. Не оставяйте и вода – по същата причина.
Помнете – гризачите са проникнали в дома ви заради три неща: храната, водата и топлината. Ограничаването на тези ресурси, доколкото е възможно, е ключово в борбата с вредителите.

Добра идея е също да проверите дали нямате течове и да ги отстраните своевременно.

2. Предотвратете достъпа на гризачите до дома си

Второ, мишките или плъховете не са се телепортирали в дома ви, а са влезли отнякъде вътре. За да предотвратите влизането на още, инспектирайте внимателно всички стени, подове, дограми, както и пространства около тръби и електрически кабели и ако забележите фуги, дупки или пролуки, ги запушете с подходящ материал. Поставете метални мрежи на вентилационните отвори – гадинките могат да се промъкват и оттам. Известно е, че на мишките им стига дупчица с диаметър от под 2 см., за да се промушат през нея.
Уверете се, че вратите и прозорците се затварят плътно и ако е необходимо, ги уплътнете.

3. Ползвайте домашни средства срещу гризачи

Преди да пристъпите към тежката артилерия, капаните, може да пробвате някои от домашните рецепти срещу мишки и плъхове. Ето някои от тях, които са особено популярни:

дафонив лист, череп пипер, масло от мента

Всеки има в кухнята си черен пипер и дафинов лист и трябва да знаете, че тези две подправки никак не се харесват на мишоците. Можете да наръсите черен пипер и дафинов лист в ъглите на дома си, в нишите и дупките, където биха могли да се спотайват те. Това ще ги отблъсне.

Друг напълно естествен репелент за мишките е ментата – можете да разредите няколко капки етерично масло във вода и да напръскате вкъщи.

звукова атака

Гризачите са чувствителни към силни и необичайни звуци – те могат да ги уплашат и да ги накарат временно да напуснат обитавано от тях помещение.

котка като домашен любимец

Всички знаем за античната вражда между котките и мишките, увековечена в детското анимационно филмче „Том и Джери”. Може да ви се струва смешно, но присъствието на котка в дом, където са се настанили гризачи, наистина има отблъскващ ефект за гризачите. Мишките и плъховете никак не харесват миризмата на котки, един от техните естествени хищници. Така че ако си вземете котка като домашен любимец, тя може директно да лови и убива мишките, а и самото й присъствие и миризма биха им действали отблъскващо. Разбира се, не всички котки имат силен ловен инстинкт, а и ида искат, не могат да достигнат до всички места, където мишките се крият.

За още домашни средства срещу мишките и плъховете, прегледайте подробната ни статия на тази тема. Имайте предвид, че тези средства обикновено имат временен или ограничен ефект, защото мишките бързо се адаптират и могат да ги игнорират. В общи линии, за постигане на оптимални резултати в борбата срещу гризачите може да ползвате домашните средства срещу тях като превантивни мерки или в комбинация с капани (или отрови).

4. Ползвайте подходящи средства и препарати против гризачи

Най-ефективните средства за елиминиране на популации от мишки и плъхове са капаните (различни видове) и отровите. Във времето капаните за мишки и плъхове са се доказали като най-ефективното средство за унищожаване на популациите в човешките жилища. Понастоящем в търговските мрежи има богато разнообразие от такива капани – ето кои са основните видове:

– механични

Това са традиционните пружинени капани с примамка, които убиват мишката в момента, в който се хване. Има ги навсякъде, евтини са и лесни за употреба. Ако имате малко дете или домашен любимец, трябва да наблюдавате внимателно тези капани.

– капани с лепило

Представляват лепкава повърхност, на която гризачите залепват. Често се предлагат с примамки, които са ароматни, за да привлекат мишките и плъховете. Като споменахме плъхове, този вид капани са по-малко ефективни за тях, тъй като често се измъкват.

– електронни
Този вид капани използват електрически ток за убиване на гризачите. Обикновено са по-скъпи от традиционните, но с по-добра ефективност, а иса безопасни за деца и домашни любимци.

– хуманни (живоловящи)

Този вид капани са проектирани да улавят гризачите живи, като използват примамка и механизъм, който затваря входа след като мишокът влезе вътре. Остава обаче въпросът какво да правите с тези хуманно уловени мишки или плъхове.

Изборът на подходящ капан зависи от конкретната ситуация, размера на популацията на гризачите и индивидуалните предпочитания. Що се касае до примамките, трябва да знаете, че парчето сирене не винаги е най-подходящият атрактант. Повечето мишки всъщност предпочитат други храни като ядки, фъстъчено масло или месо.

Освен капаните, като средство за борба с гризачите се използват също ултразвукови устройства и различни отрови. Ултразвукови устройства излъчват високочестотен шум, който ние не можем да доловим, но е стресиращ за плъховете. Тези джаджи могат да бъдат ефективни за кратко време, но гризачите най-често се адаптират към звука и ефективността им намалява с времето.

Отровите пък не се препоръчват за употреба на закрито, тъй като, освен че са силно токсични и потенциално опасни за деца и домашни любимци, могат да предизвикат и проблеми с неприятна миризма. По-специално, мишките, които са погълнали от веществото, често се скриват на труднодостъпни места преди да умрат.
В крайни случаи обаче може да се наложи да се прибегне до отровите. Ако нищо друго не помага, може да пробвате с т.нар. отровни примамки (Rodent Bait Stations). Те включват комбинация от примамка и родентициди – клас пестициди, предназначени именно за гризачи: антикоагуланти (като варфарин, хлорофацинон и дифацинон) и неантикоагуланти (например брометалин, холекалциферол и цинков фосфид). Тези продукти се предлагат под различна форма – като таблетки, прах, гел и други.

5. Обадете се на професионалисти за борба с вредители

Борбата с плъховете и мишките е наистина сложно начинание, което зависи от колонията, която вече е изградена, както и от спецификите на сградата, за която става дума. Задачата допълнително се затруднява от пословичната интелигентност на гризачите и голямата им адаптивност.

Ето защо при сериозен проблем с мишки или плъхове е най-разумно да се обърнете към специализирана фирма за борба с вредителите. Ако пък става дума за нашествие в общи части на жилищна кооперация или блок (мазета, тавани, гаражи) или в производствени халета или складове, намесата на професионалисти е задължителна.

Ние от Превента ДДД ЕООД извършваме професионална дератизация, при която се използват различни методи и похвати, съобразени с най-новите и съвременни тенденции в борбата с гризачите. Доверете ни се!

Вижте още от нашия блог

, , ,
Google рейтинг
4.8
На база на 420 отзива
js_loader
Call Now Button