web analytics
 
 
11.01.2017 Превента България

Да отблъснем мишките с мента!

Де преборим мишките с мента

Де преборим мишките с мента

Животът в провинцията е много романтичен и спокоен. Да живееш в къща е мечта на много хора. Идеята за повече пространство, спокойствие, природа, простор е привлекателна за много от нас, които сме натоварени в градското ежедневие. Но всяко нещо си има добра и лоша страна.
Мишката е малък гризач с характерна остра муцуна, малки заоблени уши, люспеста опашка, която е с дължината на тялото и висока скорост на размножаване. Най-известният вид мишка е къщната мишка. Тя също е и популярен домашен любимец. На някои места, определени видове полски мишки са характерни за конкретни райони. Те са известни с това, че нахлуват в домовете в търсене на храна и подслон.
Домашните мишки, продавани като домашни любимци често се различават съществено по размер от обикновените къщни мишки. Това се дължи както на размножаването, така и на различните условия в природата.

Как да разберем, че имаме мишки?

Намираме разкъсана хартия или картон по ъглите на къщата. Чуваме драскащи звуци. Усещаме неприятна миризма. Намираме изпражненията им. Откриваме дупчици в картонени кутии и пликове за съхранение.
Лошото е, че мишките разпространяват зарази. Затова, колкото и понякога да ни се струват симпатични, трябва да се отървем от тях. Прилагат се много методи за премахване на мишките от територията на къщите и някои от тях са доста неприятни. Капаните за мишки са меко казано нехуманен метод за използване, защото понякога ги премазват, а и хората след това ги давят като потапят капана в кофа с вода. Вариантът да ги пуснем отново на свобода не е практичен, защото те рано или късно пак ще се върнат при храната, т.е. в къщата. Отровите за мишки им причиняват болезнена смърт и понякога самите ние ставаме свидетели на гърчещата им агония. Друг вариант е и да си завъдим много гладни котки, но дали е практичен?
Но има и друг по-добър метод! Той прогонва мишките по естествен начин и не се налага да ги убиваме дори и индиректно.

Оказва се, че мишките мразят миризмата на мента. Всичко, което хората харесват в ментата – ароматът на свежест, прохладата, сладостта, ментола – всъщност кара мишките да тичат в обратна посока, което прави ментата идеален естествен репелент.

Ето няколко начина за прилагане на ментата като противодействие за мишки:

Най-лесният начин да се предотврати инвазията на мишки е като засеем мента навсякъде по двора около къщата си. Прясната мента е чудесна за готвене – така тя ще бъде една ароматна съставка едновременно на вашия двор и вашата кухня.

ментаКогато искаме обаче бързо решение на проблема с мишките, можем да приложим следния метод: слагаме няколко сушени листа от мента в чорапи и ги връзваме на разстояние, след което чорапите се поставят на различни места в дома ни – в близост до дупки, цепнатини или всякакви други места, за които смятаме, че вредителите могат да обитават или да преминават.

Любим метод е пръскането със спрей, който е лесен за приготвяне: завираме вода и слагаме няколко сушени листа мента по същия начин, както и когато си приготвяме чай. Трябва да се получи много добра концентрирана ментова течност. Когато получим хубава и богата концентрация, прецеждаме сместа и оставяме течността да се охлади. След това я прехвърляме в пластмасова спрей бутилка, от препарат за прозорци например.Този метод е лесен, когато искаме бързо решение. Със спрея напръскваме навсякъде – по шкафове, килери, тавани, изби – там където сме или не сме открили следи от нежеланите гризачи.
Разбира се, понякога имаме нужда от малко допълнителна мощност, и за това, можем да се обърнете към допълнителни концентрирани версии на мента чрез ментовото масло.
Друг метод на употреба на ментовото масло срещу мишки е този да напоим с него топки памук, които да поставим на подходящите места около и в дома си.
Този метод ще ни избави не само от мишките, но и от листни въшки, мравки, комари и пчели. Най-хубавото е, че е прост, евтин, хуманен и изцяло натурален метод за избавяне на дома ни от вредители.
Всички гризачи, но най-вече мишките, са алергични към масло от мента. Мишките всъщност избягват всяка територия, на която могат дори само да усетят миризмата на мента във въздуха.

Важно е да се отбележи, че само маслото от мента има най-силен отблъскващ ефект върху мишките, а не екстрактът от мента. Маслото от мента се намира в магазините за здравословни храни, за разлика от магазина за хранителни стоки, където често се среща екстракт от мента.

 

 

 

,
Google рейтинг
4.8
На база на 399 отзива
js_loader
Call Now Button