web analytics
 
 
14.06.2024 Превента България!

Как да се отървем от бълхите вкъщи в 5 стъпки

Практически съвети и трикове

Ако отглеждате куче или котка, вероятно вече сте се сблъсквали с тази напаст: бълхите. Независимо дали имате домашни любимци или не, тези подскокливи малки вредители могат да проникнат в дома ви и да създадат проблем.

В тази статия ще намерите всичко, което трябва да знаете за бълхите, за да се отървете от тях и да ги държите далеч от дома си. Ще разясним как могат да проникнат в жилището ви, защо са опасни, и ще дадем ценни практически съвети за тяхното унищожаване. От натурални решения до професионални продукти, ще ви запознаем с най-ефективните методи за справяне с тези вредители и предотвратяване на бъдещи нашествия.

Какво трябва да знаем за бълхите?

1. Как проникват бълхите в нашите жилища?

Има много начини, по които може да се „сдобиете“ с бълхи, и рискът да се разпространят в дома ви е най-висок през летните месеци, защото и те, както повечето насекоми, предпочитат по-високи температури (над 20°C ). Все пак, основните начини, по които тези подскокливи гадинки могат да проникнат в жилищата ни могат да бъдат категоризирани в три групи:

– чрез домашния любимец

Разбира се, най-изложени на риск от нашествие от бълхи у дома са хората, които отглеждат домашни любимци като кучета и котки. Независимо как и колко често обезпаразитявате домашния си любимец, винаги има вероятност да прихване някоя бълхичка и ако не забележите навреме, проблемът да се пренесе и в дома ви. Това важи в особена степен за хората, отглеждащи кучета, защото тези животни повече социални контакти при разходките си.

– вие или ваши гости сте ги внесли

Дори да не отглеждате куче, нито котка или друг домашен любимец, това не означава автоматично че не може да имате проблем с бълхите вкъщи. Тези насекоми се срещат на различни обществени места – в градския транспорт, в парка, на улицата – и само с един скок могат да се озоват на крачола ви а от там – и във вашето жилище. Разбира се, възможно е да сте пипнали бълхи когато сте били на гости или когато вие сте посрещали такива.

– от съседи, които имат проблем с бълхи

Ако живеете в жилищна кооперация или блок, е достатъчно едно жилище на вашия етаж да има проблем с бълхите, за да се пренесе нашествието и във вашия дом.Идентифицирането на първоизточника на проблема и начина, по който сте се заразили с бълхи, е ключова стъпка за ефективно и дългосрочно решение на проблема.

2. Как изглеждат бълхите и колко бързо се размножават?

Бълхите са безкрили кръвосмучещи насекоми с размер 2-4 мм. Телата им са кафяви на цвят, сплеснати странично и изключително твърди. Имат сравнително дълги и добре развити крака (особено задните), които им позволяват да подскочат на 30-50 см.Жизненият цикъл на бълхите минава през четири етапа – яйце-ларва-какавида-възрастно насекомо. Хапят само възрастните бълхи. Женските снасят по около 500 яйца, като в 95% от случаите не го правят в гостоприемника си. От яйцата излизат ларви, които живеят там, където са се излюпили – на под, килим или в тревата. При оптимални условия една бълха се развива от яйце до възрастно насекомо в рамките на 3-4 седмици. Възрастните бълхи обикновено живеят до 100 дни, като женските могат да снесат до 2000 яйца през живота си.

Както става ясно, тези насекоми са доста плодовити и способни да се размножават със забележителна скорост, особено при наличие на гостоприемник и подходящи условия на средата като висока степен на влажност и температури от над 20°C. Ето защо е необходимо да се вземат мерки при първите признаци на нашествие от бълхи.

3. Как изглеждат ухапванията им и какви болести пренасят бълхите?

Разбира се, бълхите предпочитат животните като гостоприемници – основно заради гъстата им козина – но не биха простили и на вас, а още по-малко на деца, ако има наоколо. Те са активни и хапят предимно нощем, но не само. Ухапванията от бълхи обикновено са на групи по няколко, най-често по глезените или по други части на крайниците. Обикновено пъпките са подобни на тези, причинявани от комарите, или по-малки, и също сърбят.

Освен дискомфорта и сърбежа обаче, ухапванията могат да причинят и по-сериозни проблеми, и по-точно инфекциозни болести като чума, ендемичен тиф, туларемия и бартонелоза (болест на котешката драскотина). Бълхите обикновено се заразяват от тези болести след ухапване на заболяло животно и после могат да ги пренесат и на хората. Освен тези болести, бълхите могат да причинят и кожни раздразнения и алергичен дерматит или други алергични реакции у хората, както и животните. Така че, не ги подценявайте като заплаха за здравето.

Как да се отървем от бълхите вкъщи в 5 стъпки

Бълхите могат да се окажат упорити нашественици, особено в присъствието на домашни любимци. Но не са непобедими. Всичко, което е необходимо да направите, за да се отървете от бълхите в дома си трайно и ефективно, е да следвате стъпките, които сме описали по-долу. Важно е да действате веднага щом установите, че имате проблем, защото, както вече видяхме, бълхите се размножават и разпространяват доста бързо.

1. Обезпаразитяване домашните любимци (ако имате)

Логично е да започнем с елиминиране на първоизточника на нашествието на бълхи в дома ни – и това най-често е домашния любимец. Разбира се, не става дума за елиминиране на кучето или котето, а за обезпаразитяването му. В търговската мрежа има множество ефективни продукти против бълхи и кърлежи за домашни любимци – таблетки, спрейове, пипета (капчица), нашийници и други. Изберете най-подходящия за вашето животинче и го приложете съобразно указанията. Разбира се, най-добре е да се посъветвате с ветеринар.

Ако не сте привърженик на химическите препарати и средства, съществуват и много естествени методи за обезпаразитяване на домашни любимци. Тук може например да видите най-ефективните домашни рецепти срещу бълхи по кучета.

2. Почистване и пране

Щателното почистване на дома е необходима стъпка в борбата с бълхите, защото те се крият не само в козината на животинките, но също и в килими, пукнатини, легла, дивани, гардероби, всякакъв вид текстил, и въобще навсякъде. Що се касае до техните яйца и ларви, за тях е дори е по-вероятно да бъдат намерени на тези места.

С други думи, при нашествие на бълхи в дома ви, едно щателно почистване и пране би елиминирало в значителна степен източниците на заразата. Πoчиcтeтe внимaтeлнo c пpaxocмyĸaчĸa вcичĸи пoдoви нacтилĸи, килими и дaмacĸи нa мeбeли и изпepeтe cпaлнoтo бeльo и дpexитe.

Ако имате домашен любимец, обърнете специално внимание на местата, където лежи най-дълго време, както и на леглата, постелките и кърпите му – те трябва да бъдат изпрани на висока температура.

3. Третиране на помещенията с подходящ продукт против бълхи

Тук вече е време да поговорвам за същинската дезинсекция – унищожаването на бълхите с подходящ препарат – най-често инсектицид. В търговската мрежа се предлагат продукти под най-различна форма – концентрат (Айкън), готов спрей (Raid, Bros), фумигатор (инсектицидна димка) – и най-често съдържат активни съставки като пиретроиди, метоксиди имидаклоприд, метопрен и други. Какъвто и вид и марка препарат да изберете, е важно да спазвате указанията на производителя относно количеството и начина на приложение.

Обработете всички подове, килими, мебели, пукнатини и особено местата, където вашите домашни любимци прекарват повече време. Разбира се, по време на третирането на помещенията не трябва да присъстват други хора, нито домашни любимци.

Хубаво е да повторите процедурата след 1 – 2 седмици, за да сте сигурни, че ще бъдат унищожени и новоизлюпените бълхи и ларви.

4. Превантивни мерки

Препоръчително е да сте нащрек за бълхи и други вредители и след дезинсекция в дома си – никой не е имунизиран срещу повторно нашествие. Ако имате домашен любимец, преглеждайте го редовно и обезапаразитявайте, перете му редовно постелките и леглата.

Поддържането на чистота е важно като превантивна мярка срещу бълхи и други вредители, затова редовно почиствайте дома си. Друго популярна превантивна мярка срещу бълхите и други вредители е ползването на етерични масла, които имат отблъскват насекомите като лавандула, лимонена трева и кедрово дърво, например. Можете просто да разтворите няколко капки от маслото във вода и да пръскате из дома си. Освен като репелент, тези масла действат и като ароматизатор.

Има и други натурални средства срещу бълхите – такива са например диатомичната пръст и кедровите стърготини. Освен това са напълно безопасни за домашните любимци.

5. Професионална помощ

Въпреки че много домакинства успешно се справят с бълхите сами, има ситуации, в които е препоръчително да се обърнете към професионалисти за помощ в борбата с тези вредители в дома си. Например, ако имате много сериозно нашествие, труднодостъпни места в жилището си или сте опитвали многократно да се справите сами с бълхите, но безуспешно.

Специализираните фирми за дезинсекция, дератизация и дезинфекция (ДДД) имат необходимите знания и опит в справянето с нашествия от бълхи и други вредители, а освен това и разполагат с професионални средства и оборудване за ефективно унищожаване на тези насекоми. Ние от Превента сме точно такава фирма, лицензирана от Министерството на здравеопазването за борба с различни вредители. Обадете ни се, за да ви избавим веднъж завинаги от бълхите.

Вижте още от нашия блог

, ,
Google рейтинг
4.8
На база на 420 отзива
js_loader
Call Now Button