web analytics
 
 

Унищожаване на бълхи

Бълхите са паразити, които се изхранват за сметка на индивиди от друг вид /гостоприемници/.

Често се случва да ги откриете в дома си, особено ако имате домашни любимци или предишните собственици са имали такива.

Като паразити, основния проблем с присъствието на бълхи са техните ухапвания. Макар и да не са болезнени, водят до неприятни обриви и сърбеж. Не е рядкост и развиването на алергични симптоми към тяхната слюнка.

Обработката против бълхи се налага да бъде повторена след 7 до 10 дни, според биологичния им цикъл на размножаване.

Интересен факт за бълхите: Ако човекът имаше способността да скача като бълхите, то ние бихме могли да скочим на 90 метра дължина и 50 метра височина.

Вземете 30 лв. отстъпка!
При обработка на тревни площи за повече от един вредител, вземете 30 лв. отстъпка от общата цена.
Други вредители в двора: Мравки / Комари / Кърлежи / Миризливки / Гризачи

до 100 м2

2-стайни, 3-стайни
65 лв. с включен ДДС
 • обект с площ до 100 м2
 • 2 ч. карантинен период

до 300 м2

----
110 лв. с включен ДДС
 • обект с площ до 300 м2
 • 2 ч. карантинен период

до 400 м2

----
130 лв. с включен ДДС
 • обект с площ до 400 м2
 • 2 ч. карантинен период

*за решаване на проблема са нужни 2 третирания през 10 дни, а в по-тежките случаи и повече обработки.

Ние сме най-препоръчваната
фирма за борба с бълхи.

Това са само част от отзивите на наши клиенти. Вижте повече в секция “Отзиви”

irena Zahed
irena Zahed
1716595695
Повече от 10 години ползвам услугите на Превента за обезпаразитяване на двора от кърлежи.Спокойна съм когато децата... играят навън.Компетенти,бързи и внимателни към грижата за клиента!Препоръчвам!още...
Maria Trifonova
Maria Trifonova
1716561926
Страхотни са и като обслужване и като резултат и организация! Силно препоръчвам!
Nadia Ropleva
Nadia Ropleva
1716464654
Точни, внимателни и коректни. Проблемът с мравките беше решен след първото напръскване. Използваме услугите всяка... година, с цел превенция.още...
Използвам услугите на Превента от януари 2016 г. Човек с фобия от хлебарки съм. Превента са отзивчиви, експедитивни и... перфектни в работата си. Пълна грижа за клиента. Успех, ще се радвам още години да мога да разчитам на вас!още...
katya kanatova
katya kanatova
1715087285
Изключително съм доволна от обслужването и от резултата и с удоволствие оставям този отзив. Благодарение на добрите... отзиви избрах тази фирма и не съжалявам. За следващия потърпевш, който чете това, не се чуди, а се обаждай.още...
Изключително точни и коректни. Съобразиха графика си с нашите нужди и удобство. Отличен резултат след първото пръскане.... Отказахме второ заради лошо време, но мисля че дори не се налага. В случай на нужда отново ще им се доверим.още...
Аз съм доволен. Напръскаха против хлебарки и след не много време вредителите изчезнаха. Вече повече от 6 месеца няма... никакви хлебарки в къщи. Бравооще...
Teodor Baev
Teodor Baev
1714386346
Professionalist! I do recommend Preventa!
Ivan Yonov
Ivan Yonov
1713785330
Отлично свършена работа. Това са хора, които работят добре!
Get MS
Get MS
1713781892
Изключително бърза реакция, отговорни и коректни! Препоръчвам!
Фирмата, която наистина работи! Изключително доволен съм по отношение на решаване на проблем с дървеници. Комуникацията... с тях е лесна и ефекта от работата им е видим! Препоръчвам с две ръце!още...
Изключително съм доволна от обслужването! Имах проблем с мравки и само след едно посещение проблемът беше решен.... Момчето пристигна точно на време на адреса и напръска старателно. Препоръчвам ги.още...
js_loader

Свържете се с Превента

Ние ще Ви консултираме и ще намерим идеалното решение за Вашия проблем с вредителите.

Google рейтинг
4.8
На база на 399 отзива
js_loader

Телефони

0879 200 906
0879 200 907

Всеки ден

08:30 – 18:00

Изпратете ни email на

info@preventa.bg

Бълхите – кръвопийците, заплашващи дома и любимците ни

Забелязали ли сте домашния си любимец да е неспокоен или да се чеше често? Може би сте видели малки черни насекоми да подскачат на дивана? Бълхите са проблем от хиляди години, но това не означава, че трябва да притесняват и вас. За да се справите с врага е нужно първо да го опознаете и нашата цел е точно това. Когато знаете достатъчно, ще вземете информирано решение в борбата с тях.

Ето какво ще научите:

 • Видове бълхи в България
 • Жизнен цикъл на бълхата
 • Как да идентифицираме наличието на бълхи
 • Болести предавани чрез бълхите
 • Съвети за борба с бълхите
 • Подготовка за обработка против бълхи
 • Често задавани въпроси
Видове бълхи в България и как да ги разпознаете

Бълхите (Siphonaptera) представляват разред насекоми без крила, които се хранят с кръв и обитават телата на бозайници и птици. Тяхната дължина варира между 1,5 и 4 мм и обикновено са тъмни на цвят. Отличителна черта на бълхите са дългите им крака, като задните са адаптирани за скокове, позволявайки им да скочат на височина до 18 см и на дължина до 33 см. По света има над 2 000 вида бълхи. Най-често срещаните видове бълхи в България са три.

 • Котешка бълха (Ctenocephalides felis) – Котешките бълхи са безкрили и с дължина 3 мм, сплескани отстрани с дълги крака, които им позволяват да скачат. Те имат гребени (ктенидии), което ги отличава от повечето други бълхи.
 • Човешката бълха (Pulex irritans) – Бълхите са черни до кафяво-черни безкрили насекоми. Възрастните бълхи са с дължина от 1 до 4 mm. Имат дълъг, фин хобот, който се използва за пробиване на кожата на техния гостоприемник, за да се хранят с кръвта му.
 • Кучешката бълха (Ctenocephalides canis) – Възрастните са кафеникаво-черни на цвят, но изглеждат червеникаво-черни след хранене с кръв. Възрастните кучешки бълхи са с дължина от 1 до 4 мм. Безкраката ларва е почти бяла и е с дължина до 5 mm.
Жизнен цикъл на бълхата

Жизненият цикъл на бълхата се състои от четири основни етапа: яйце, ларва, какавида и възрастен индивид. Този цикъл може да се различава по продължителност в зависимост от условията на околната среда. Обикновено продължителността на този цикъл трае между две до три седмици. Въпреки това, този процес може да се удължи до шест месеца при неблагоприятни условия.

 • Яйце: Възрастните бълхи скачат върху своя гостоприемник — обикновено куче, котка или дори човек, хранят се с кръв и след това започват процеса на снасяне на яйца. Една женска бълха може да снесе до 50 яйца на ден, които обикновено падат в околната среда, като килими и постелки.
 • Ларва: След излюпването на яйцата, ларвите избягват светлината и се установяват на по-защитени места, като под мебелите, или дълбоко в килимите. Те се хранят с органични отпадъци и в този етап могат да консумират яйца на тения, което ги превръща в междинни гостоприемници за нея.
 • Какавида: Ларвите се превръщат в какавиди, като се обвиват в защитна пашкуло-подобна структура. Там те могат да останат за продължителен период от време, докато не настъпят подходящи условия за трансформация във възрастен индивид.
 • Възрастен индивид: Накрая какавидите се превръщат във възрастни бълхи, които отново търсят гостоприемник, от който да се хранят с кръв и да се размножават, започвайки цикъла отново.

За успешна борба с бълхите е важно да се наруши този жизнен цикъл на всички етапи. Това става с подходящи методи и препарати, както и поддържане на хигиена в дома. Ако имате домашни любимци, тяхното обезпаразитяване е също ключово за контролиране на бълхите.

Как да идентифицираме наличието на бълхи?

Идентифицирането на признаците на бълхи в дома може да бъде предизвикателство, особено когато става дума за толкова малки паразити. Въпреки това, има няколко ключови индикатора, които могат да ви помогнат да идентифицираме признаците на инфестация с бълхи:

 • Обърнете внимание на домашния си любимец: Един от най-ясните знаци, че домашният ви любимец може да има бълхи, е постоянното му чесане или хапане по кожата. Това може да бъде индикация за наличието на бълхи, които се хранят с кръвта му. Внимателно проверете особено в областите около задните крайници на кучета или главата и шията на котки, тъй като това са предпочитани места за бълхите.
 • Потърсете за “прах от бълхи“: Това са фини черни изпражнения от възрастни бълхи, които изглеждат като млян черен пипер. За да ги откриете, може да използвате гребен за бълхи над бяла хартия, което улеснява виждането на малките черни точици.
 • Проверете за яйца: Яйцата на бълхите са много трудни за забелязване поради техния малък размер (около 0.5 мм), овална форма и бял цвят. Те могат лесно да се скрият в килимите, текстила и дори в пролуките между подовите дъски.
 • Проверете за ухапвания: Ухапванията от бълхи често се появяват като малки червени точки по кожата ви. Както и при други ухапвания от насекоми, често е трудно да идентифицирате бълхите само по вид на ухапванията. Трябва да вземете предвид и други фактори, които могат да помогнат за идентифициране на проблема с насекомите.

Разпознаването на тези признаци е първата стъпка към решаване на проблема с бълхите. Ако забележите някой от тези признаци и се съмнявате, че може да имате инфестация, е препоръчително да се свържете с професионалисти, които могат да ви помогнат да се отървете от бълхите ефективно.

Болести предавани чрез бълхите

Бълхите могат да бъдат вектори на различни болести, включително бубонна чума, туларемия, тиф и други. Те са от особено значение като преносители на патогени, които могат да предизвикат сериозни здравословни проблеми, както при животните, така и при хората. При хората, ухапването от бълха може да доведе до силно раздразнение на кожата, сърбеж и възпаление.

Преносът на болести от животни на хора чрез бълхи обикновено става по следния начин:

 • Директен контакт: Бълхите се хранят с кръв от заразени животни и след това могат да прехвърлят инфекциозни агенти на хората чрез ухапване.
 • Посреднически домакини: Бълхите могат да служат като междинен гостоприемник за някои видове паразити, включително тениите. Когато животни или хора погълнат заразени бълхи, например по време на гризане на кожата заради сърбеж, те могат да придобият паразитни инфекции.
Съвети за борба с бълхите

За да се отървете ефективно от бълхите, важно е да следвате няколко ключови стъпки, които ще помогнат да прекъснете жизнения цикъл на бълхите и да предотвратите тяхното повторно появяване. Ето няколко съвета как да се преборите с бълхите у дома ви:

 • Почистване с прахосмукачка: Почистете с прахосмукачка обстойно килими, мека мебел, цепнатини в пода и всички укрития, където бълхите могат да се размножават. Това включва и изхвърляне на съдържанието на прахосмукачката далеч от дома ви, тъй като бълхите могат все още да бъдат живи.
 • Грижа за домашните любимци: Редовно използвайте гребен за бълхи, особено в зоните около шията и гърба на животното. Перете леглата на домашните любимци всяка седмица при температура над 50°С, за да унищожите яйцата и ларвите на бълхите. Консултирайте се с ветеринар, за да Ви препоръча спрейове или прахове за третиране на домашния любимец, които са ефективни срещу бълхи.
 • Използване на професионални услуги: Ако проблемът с бълхите е по-сериозен или често се повтаря, може да се наложи професионална обработка. Ние можем да Ви предложим целенасочени решения, които включват комбинация от мониторинг и третиране с инекстициди.
Подготовка за обработка против бълхи

Обработките срещу бълхи изискват стратегически подход и внимание към детайлите за да се гарантира ефективността им. Ето някои ключови аспекти, които трябва да се имат предвид при планиране и изпълнение на такава обработка:

Изборът на подходящ препарат е от съществено значение за успешното унищожаване на бълхите. Важно е да се използват специализирани инсектициди, които са ефективни срещу всички стадии на развитие на бълхите – от яйца до възрастни индивиди. Препаратът трябва да се прилага обилно във всички потенциални убежища на бълхите и да не се измива след обработката.

Преди обработката, пространството трябва да бъде внимателно почистено. Това включва прахосмукиране на всички повърхности, почистване на подове и мебели, което помага за намаляване на броя на възрастните бълхи и яйцата им.

Важно е да се идентифицира източника и как бълхите са били внесени в пространството. Често домашни любимци или дори хора могат да донесат бълхи отвън. Разбирането на източника помага в предотвратяването на бъдещи инфестации.

В някои случаи, особено в мазета и складове с благоприятни условия за развитието на бълхи, може да се наложи повторна обработка. Това гарантира унищожаването на всички насекоми, включително тези, които са в излюпващи се стадии по време на първата обработка.

След обработката, редовното почистване и обезпаразитяване на домашни любимци може значително да намали риска от повторна инфестация.

Често задавани въпроси

Как са попаднали бълхите в моя дом?

Бълхите могат да попаднат в дома ви по множество начини, обикновено чрез домашни любимци, които са били навън или чрез други диви животни. Те също могат да бъдат донесени от хора, пренасящи бълхи на дрехите или обувките си.

Колко сериозен е проблемът с бълхите?

Бълхите могат да бъдат повече от досада, тъй като те могат да носят и предават заболявания както на хора, така и на животни. Те също причиняват дискомфорт и алергични реакции с ухапванията си.

Какви са признаците на наличие на бълхи?

Признаците включват ухапвания по кожата, които са сърбящи и често са зачервени, както и поведението на домашните любимци, които могат да се чешат повече от обикновено.

Какво ядат бълхите?

Бълхите се хранят с кръв от своите гостоприемници, включително хора, домашни и диви животни.

Как се размножават бълхите?

Женската бълха може да положи между 25 и 50 яйца на ден в козината на домакина или в неговата постеля, което дава начало на нови поколения бълхи.

Как мога да предотвратя нахлуването на бълхи?

Поддържането на дома и домашните любимци чисти, редовното използване на препарати против бълхи и добрата хигиена могат да помогнат за предотвратяване на заразяването с бълхи. Също така е важно да инспектирате домашните си любимци редовно.

Какъв е жизненият цикъл на бълхите?

Жизненият цикъл на бълхата включва четири етапа: яйце, ларва, какавида и възрастен. Този цикъл може да трае от две седмици до около осем месеца.

Могат ли бълхите да живеят в човешката коса?

Бълхите обикновено предпочитат козината на животните, но в редки случаи, ако са достатъчно огладнели, могат временно да се настанят и в човешка коса.

Свържете се с Превента

Ние ще Ви консултираме и ще намерим идеалното решение за Вашия проблем с вредителите.

Google рейтинг
4.8
На база на 399 отзива
js_loader

Телефони

0879 200 906
0879 200 907

Всеки ден

08:30 – 18:00

Изпратете ни email на

info@preventa.bg

Google рейтинг
4.8
На база на 399 отзива
js_loader
Call Now Button