web analytics
 
 
14.10.2015 Превента България

Десетте най-болезнени ужилвания от насекоми

На всеки от нас се е случало да претърпи ужилване от насекоми. През летните месеци ухапванията от комари са нещо съвсем нормално. Ужилването от пчела или оса е доста по-неприятно, но също се е случвало почти на всеки. Има обаче някои видове насекоми, с които е най-добре съдбата никога да не ви среща, защото контактът с тях ще бъде особено неприятен и опасен.

 

Както знаем, доста от тези инсекти притежават изключително силен инстинкт за самосъхранение, благодарение на който те не се колебаят да нападнат и при най-малката възможност за потенциална опасност. Последствията и болката от ужилвания варират много, но все пак благодарение на американския ентомолог доктор Джъстин Шмит, можем да се запознаем с десетте най-болезнени такива и техните причинители:

Пчели (Sweat bee) – индекс на болка: 1.0.$T2eC16Z,!)sE9swm,1pCBRetwMBZU!--60_35

Тук става дума за голямо семейство средно-големи пчели, които се срещат в повечето части на света. На цвят могат да бъдат черни, метално-сиви, жълти или зелени, а основната им специфика е, че биват привлечени от солта, съдържаща се в човешката пот. Болката от ужилването е сравнително слаба и поносима като продължава доста кратко.

 

 

Огнена мравка (Fire Ant) – индекс на болка: 1.2.

 

0Огнената мравка произхожда от Южна Америка, но се среща на много места в света и често създава популации в домовете на хората, поради което се счита за вредител. Цветът на тези мравки е тъмно-кафяв, а на размер са доста дребни. Големината им обаче не бива да ви заблуждава – те са особено агресивни, особено когато предпазват мравуняците си от натрапници. Болката от ухапване от огнена мравка се определя като остра и изгаряща (от където идва и името на мравката), но е с кратка продължителност.

 

 

Акациева мравка (Accacia Ant) – индекс на болка: 1.8.    

0Този вид мравки, както можете да се досетите, дължи името си на дървото Акация, от което се хранят и където намират подслон, а в замяна мравките защитават дървото от неприятели, които биха го унищожили. На вид наподобяват осите и са оранжево-черни на цвят. Ужилването от акациева мравка води до пронизваща болка, подобна на убождане и продължава около 5-6 минути.

 

 

 

Bald-faced Hornet – индекс на болка: 2.0.

 

0Това е вид голяма оса със специфична бяла окраска по главата. Те атакуват много агресивно веднага, когато усетят прибижаващ натрапник в територията им. За разлика от други видове пчели и оси, тази оса има специално жило, което ѝ позволява да жили продължително жертвата си. Фактът, че жилото съдържа и отрова, прави ужилването доста болезнено и води до продължително и нарастващо подуване до 24 часа след него.

 

 

Жълта европейска оса (Yellow Jacket) – индекс на болка: 2.0.

0Позната още като Германска оса, тя е един от основните дразнители за хората, поради агресивното си поведение. Осите са жълто-черни на цвят и се различават от пчелите по липсата на окосмение и по-тесния кръст. Освен това, за разлика от пчелите, които биват привлечени само от цветя, осите обичат да се навъртат около човешки храни и напитки, което ги прави сериозна заплаха за хората. Въпреки неудобството, което предизвикват обаче, те могат да бъдат и полезни в някои случаи, тъй като са естествен враг на някои доста неприятни вредители като хлебарките например. Ужилването води до пареща болка с продължителност до 10 минути и инжектиране на отрова, което води до подуване и може да предизвика сериозна опасност за хора, имащи алергия към оси.

Медоносна пчела (Honey Bee) – индекс на болка: 2.0.

0Медоносната пчела е едно от най-полезните насекоми, използвано от хората за добиване на мед и восък. Друго положително качество на тези пчели е, че те атакуват единствено при сериозна опасност за себе си или кошера си. Това е така, тъй като веднъж забила жилото си в жертвата, пчелата вече не може да го извади и след като отлети то остава забито в кожата, заедно с някои нейни мускули и нерви, както и част от хранителния ѝ тракт, което води до смърт. Болката от ужилването се сравнява с изгаряне и парене. След като пчелата отлети, оставила жилото си в кожата на жертвата, то продължава да влиза на дълбоко в нея, поради което бързото му изваждане е от изключителна важност. Както и при ужилването от оса, и в този случай алергията към отровата, която инжектира пчелата, може да доведе до по-сериозни последствия за ужиления.

 

Червена мравка (Red Harvester Ant) – индекс на болка – 3.0.

 

0Този вид има интересен външен вид, тъй като освен червения си цвят, те имат и почти квадратна глава, което ги отличава от останалите видове мравки. Срещат се в САЩ и най-вече в щата Тексас. Те са изключително трудолюбиви, а добрата новина е, че не са чести нападатели и атакуват само при сериозна опасност за колонията им. Когато ужилят обаче, те го правят изключително агресивно и безмилостно, което води до сериозна болка, продължаваща до 8 часа.

 

Paper Wasp – индекс на болка – 3.0.

 

0Това е вид оси, който включва над 200 подвида, срещащи се по целия свят, освен в Антарктида. Имат кафяв цвят с жълта окраска и черни крила. Те не са толкова нападателни колкото другите оси в списъка и атакуват само при опасност. Болката обаче е изгаряща и наподобява разливане на солна киселина върху кожата. Продължава до 15 минути.

 

Pepsis Wasp – индекс на болка – 4.0.

 

0Следващ в списъка е този друг интересен вид паяк-оса, известен още под името „Тарантулски хищник”, тъй като тарантулата е негов естествен враг. На размер достига около 5 сантиметра и има дълги крака, които позовляват да хване жертвата си с тях, докато нанася едно от най-болезнените ужилвания в списъка. Болката е краткотрайна (около 3 минути), но ужасяващо силна и може да бъде сравнена с изгаряне от електрически ток.

 

Мравка-куршум (Bullet Ant) – индекс на болка 4.0.

 

0Номер едно в списъка е мравката-куршум, която за наше щастие се среща само в горите на Централна Америка. Дори външният вид на мравката подсказва за това, че си имаме работа с много опасно насекомо, тъй като тя е доста голяма на размер, с червено-черен цвят. Името на този вид идва от сравнението на болката от ужилването с прострелване от куршум, което говори само по себе си за това какви неприятности може да причини. Освен това болката продължава до 24 часа, което е достатъчно да ни убеди, че със сигурност не искаме да си имаме работа с мравката-куршум.

 

 

 

, , ,

Comments are closed.

Google рейтинг
4.8
На база на 399 отзива
js_loader
Call Now Button