web analytics
 
 
29.10.2015 Превента България

Време за мухи

 

 0

 

Бръмчащите досадни насекоми летят по цялата територия на жилището и правят това най-често през лятото. Обикновено ние не обръщаме на тези дребни създания кой знае колко внимание, но те налагат своето присъствие и понякога не можем да се отървем от тях дори и през нощно време и оставят не особено приятни за окото следи върху стъклата на прозорците, вратите и на други места в дома. Безспорно е, че един от най-честите тормозещи нашия, а дори и на домашните ни любимци, ден и сън, е мухата.

Да тръгнем от общата информация. Мухите са топлолюбиви двукрили насекоми. Тяхната популация по света е почти безкрайна. Много от тези летящи създания обитават места в непосредствена близост до домовете, където живеят хора. Причината е проста – този вид насекоми ядат или същата храна, която консумират представителите на последното, засега звено на еволюционна верига, или се хранят с отпадъци (екскременти или хвърлени на боклука продукти). Някои представители на тези насекоми могат да бъдат наречени дори и вампири – в тяхното меню влиза и кръв на животни и дори на човешки същества.

 

Вредни ли са тези насекоми?

Определено да! Мухите могат да пренасят бацили, причиняващи редица заразни заболявания, защото като консумират отпадъци и изпражнения, насекомите поглъщат огромно количество вредни вещества, които попадат в къщите на хората, най-често чрез кацане върху хранителните продукти. Туберкулоза, дизентерия, хепатит А, холера, глисти, коремен тиф. Това е само една малка част от дългия списък от инфекциите, с които могат да бъдат заразени човешките същества. В редица южни страни има летящи насекоми, като например мухата Цеце, които смучат кръв от бозайници и други животни и пренасят африканската зараза Сънна болест, отнела живота на много хора на Черния континент. По този начин от едно същество на друго се пренасят такива опасни за здравето, а понякога и за живота болести, като Сибирска язва (с медицинското название Антракс и/или на български Синя пъпка) или Туларемия. Има някои породи мухи, които снасят яйцата си под кожата на човека. Тогава на повърхността излизат кървави язви, организмът се инфектира и това може да доведе до болки в стомаха и дори до повръщане. Всичко това се дължи на факта, че мухите не отвръщат глава от храна, независимо какви продукти има на тяхната трапеза. Освен това тези малки летящи насекоми могат да пренесат със своите крилца до 130 млн. (не, не е печатна грешка) микроба, а някои от тези невидими за невъоръженото човешко око същества могат да живеят във и по техните, образно казано, нискобюджетни или дори безплатни самолети, няколко седмици необезпокоявани от никого.

 

Има и мухи вегетарианци, колкото и странно да звучи това. Тези насекоми се хранят с растения. На пръв поглед изглежда, че този вид двукрили живи същества са безобидни. За съжаление и тук не можем да бъдем оптимисти. Мухите, чиято основна храна не е от животински произход, снасят яйцата си в листата и стъблата на такива необходими за живота на много хора, да не кажем всички, растения като пшеница, ръж, царевица, ориз и други. По този начин насекоми увреждат и дори унищожават реколтата и могат да причинят щети на хората не по-малки от прякото съприкосновения на човек с летящите вредители.

 

Мухите са като хората – има ги всякакви. Нали си спомняте, че всяка монета има две страни. Да, мухите не са толкова черни, колкото изглеждат. Съществува вид, наречен тахина, за който спокойно може да се каже, че тези насекоми са врагове на нашите врагове. Тези мухи паразитират в организма на колорадския бръмбар – един от основните вредители по картофите, а това растение е основна част от менюто на много хора в Европа, Южна и Северна Америка. Този враг на нашите врагове, да го наречем с истинното му име – приятел унищожава и такива вредители като дървеници и акари. Тахините са само част от добрата страна на мухите. Нали си спомняте какво е менюто на двукрилите създания? Липсата на претенции в хранителните навици на вредителите има още една добра страна. Те действат като санитари, като поглъщат отпадъците и труповете на загниващи растения и животни. Освен 130-те милиона микроба, летящите насекоми пренасят и цветния прашец – полен. Тоест мухите, както вредят, така и помагат за размножението на растенията. Ето защо, вероятно създателят на природата, независимо, кой ще да е той, е помислил за всичко.

 

Да си направим равносметка. Е, добре от мухите има полза в природата, не че ние сме неразделна част от нея, но опредено са опасни за здравето и живота на хората и на животните. Дори Дрозофилът, Мухата-винарка, наричана още Еднодневка, въпреки краткия си живот и безобидния си вид, може да нанесе поражения върху здравето. Винаги обаче има решение на проблема.

 

Нека да си припомним един от основните принципи в медицината – профилактиката е най-доброто лечение. Точно поради тази причина е много препоръчително да започнем с превенцията. Нека да си припомним още нещо – това, че сред основните продукти на мухите са останките от храна. Ето защо не дръжте продуктите без покритие, най-вече в топлите месеци. Също така не пазете храни дълго време, дори и в хладилника. Въпреки ниските температури, продуктите не са вечни и се развалят. Точно поради тази причина е препоръчително да се купува толкова храна, колкото е необходимо за ден или седмица, максимум две. По една или други причина, храната може да се развали, дали това ще бъде заради недобросъвестен търговец или заради повреда на техника – няма значение. Тогава по възможно най-бързия начин изхвърлите породилите съмнения продукти.

 

Тук е мястото и за едно малко лирично отклонение. Мухите са един от най-древните животински видове, вероятно по-стари и от хората, и оцелели в продължение на милиони години, защото са се приспособявали към околната среда и всичките нейни промени. Така че летящите насекоми могат да проникнат, независимо дали искаме ние или не, почти навсякъде. Какво да правим с досадниците, ако те влязат в дома ни?

 

Първата ни реакция вероятно ще бъде да хванем вестник или парцал, или просто да започнем да размахвахме с ръце, за да изгоним нежеланите гости. Всъщност превенцията е по-доброто решение на проблема. Можете да използвате препарати и устройства, за да кажете „Не” категорично на досадните летящи създания.

 

А според нас е най-добре да се обадите на посочените телефони и нашите високо квалифицирани специалисти да се погрижат за здравето на Вас, семейството Ви и за домашните любимци. Можете така да използвате и нашата контактна форма и ние ще се свържем с Вас.

,
Google рейтинг
4.8
На база на 420 отзива
js_loader
Call Now Button