web analytics
 
 
12.12.2014 Превента България

Видове Мухи

[dt_gap height=”10″ /]

Обща информация

Съществуват над 120 000 вида мухи, които са описани от науката. Действителният брой видове из целия свят най-вероятно е много по-голям. Видовете мухи са групирани в родове и семейства. В рамките на едно семейство или род, отделните видове могат да имат подобни навици и привички, като например смукане на кръв или размножаване в мръсотия.

В зависимост от видовете или само женските представители, или и двата пола се хранят с кръв. Устната част на хапещите мухи също се различава в зависимост от стратегиите на хранене. Комарите използват хоботите си, подобни на игли, за да смучат кръв, докато по-големите конски мухи използват специални израстъци за разрязване на кожата. Хапещите мухи често са най-активни през горещите и влажни часове на деня и снасят своите яйца в загниващи органични материали или в близост до водни басейни.

[dt_gap height=”20″ /]

Домашна муха

домашна мухаДомашната муха е един от най-често срещаните видове мухи по целия свят. Възрастните представители на вида са с дължина между 5 и 8 мм. Женските са малко по-едри от мъжките и имат много по-голямо пространство между очите. Всяка женска муха може да снесе приблизително 9000 яйца през живота си, на няколко пъти, средно по 75 до 150 яйца. Яйцата са бели и са дълги около 1,2 мм. Възрастните мухи живеят между две седмици и месец в природата, а в по-добри лабораторни условия могат да живеят и по-дълго. Около 36 часа след последната трансформация, женските мухи могат да започнат да се възпроизвеждат. По-високите температури осигуряват по-благоприятни условия за размножаването на мухите. В места с по-студен климат, домашните мухи оцеляват само в близост до хората.

Хранят се с течни или полутечни субстанции, освен твърдите частици, които са били омекотени предварително от слюнката им. Поради непрестанното приемане на храна, те постоянно отлагат фекалии, което е един от факторите, превръщащ ги в опасен носител на патогени. Способни да пренасят над 100 вида патогени, като такива причиняващи коремен тиф, холера, салмонелоза, бактериална дизентерия, антракс, паразитни червеи, стомашно-чревни инфекции и др. Домашните мухи са активни само през деня, а през нощта отпочиват по ъглите на стаите и по тавани.

[dt_gap height=”20″ /]

Зелени мухи

зелена мухаЗелените мухи имат лъщящ металически зелен цвят. Техните очи са огромни и имат червен нюанс. Срещат се често по фермите. Зрелите представители на вида се хранят с цветен прашец. Прехвърлянето на патогените се случва, когато тези мухи кацнат на храна или повърхности за приготвяне на храна, след като са били в контакт с мърша или изпражнения. Женските мухи избират мъртви или ранени животни, както и изпражнения, в които да отложат яйцата си. Учените изявяват специален интерес към ларвите на този вид мухи, заради техния потенциал да лекуват некротични рани в санитарна, контролирана среда.

[dt_gap height=”20″ /]

Плодовите мушици

плодова мушица

Плодовите мушици са пример за малък вид мухи. Те предпочитат плодове и други захарни, органични субстанции като локации за хранене и размножаване. Консумацията на заразени плодове и зеленчуци от този вид муха може да доведе до сериозни стомашно-чревни неразположения.

[dt_gap height=”20″ /]

Черни мухи

черна мухаЧерните мухи се срещат във влажни, гористи местности през летните месеци и могат да бъдат намерени през цялата година в полутропичните региони. Черните мухи са най-активни по време на залез през месеците юни и юли и са изключително дразнещи. Черните мухи не са активни през нощта и не живеят в затворени помещения.

Ларвите на черните мухи се развиват добре в течаща вода, което ги прави доста често срещани край рекички и водопади. Възрастните индивиди търсят влажна среда и могат да хапят по откритите части на тялото като например лицето, ръцете и краката. Могат също така да се провират под колани и чорапи, въпреки че не могат да хапят през дрехите. Изследвания показват, че черните мухи биват привличани от тъмни цветове.

[dt_gap height=”20″ /]

Поления

pollenia rudisВида Поления живее в домовете и е известен като таванна муха. Възрастните индивиди са с дължина между 8 и 10 мм. и коремчетата им са светло сиви. Гръдният кош на възрастните представители е покрит в къси златисти косъмчета и крилата се припокриват, когато са в покой. Вида Поления е малко по-голям от обикновената домашна муха, по-тъмен и се придвижва по-тромаво. През късната есен и ранна зима те се припичат на слънце по къщите, тъй като търсят топли локации, където да прекарат зимата. Този вид мухи прекарват зимния си сън в уединени части на къщите като тавани и кухини в стените. Жизненият им цикъл започва с отлагане на яйцата от женската в почва през късното лято или ранна есен. Тези яйца се излюпват в рамките на няколко дена. Развитието от яйце до възрастен индивид продължава от 27 до 39 дена.

[dt_gap height=”20″ /]

Еленови мухи

еленова мухаЕленовите мухи са вид хапещи мухи, които много приличат на външен вид на конските мухи, въпреки че са с малко по-малки размери. И при двата вида, само женските се хранят с кръв, докато мъжките се хранят с цветен прашец. Еленовите мухи са известни с това, че пренасят бактерията, която причинява туларемия. Еленовите мухи се срещат и по фермите, където те нападат добитъка и конете. Еленовите мухи отлагат яйцата си е стари листа, изгнили дънери или в течаща вода. Яйцата се излюпват в рамките на пет до седем дена, като от тях излизат ларвите, които се хранят с наличния органичен материал. Някои видове на ларвите на еленските мухи могат да се хранят с яйца на други насекоми и ларви. В зависимост от видовете, еленовите мухи могат да живеят от три до четири седмици.

[dt_gap height=”20″ /]

Конски мухи

конска мухаКонските мухи хапят изключително силно. За разлика от почти безболезненото ухапване на комар, конските мухи са снабдени с челюст подобна на ножици, която разкъсва плътта. Докато мъжките представители на конските мухи се хранят с цветен прашец, женските се хранят с кръв, за да подпомагат процеса на развитие на яйцата си. Пика на сезона на конската муха настъпва през топлите месеци и тези мухи са особено активни през лятото и ранната есен. Предпочитат влажни райони, като се събират най-често край бреговете на езера и по плажовете, Конските мухи биват привлечени от тъмни обекти и използват сложно устроеното си зрение, за да набелязват плячката си. Конските мухи също така са привлечени от определени миризми, както и от въглеродния диоксид.

[dt_gap height=”20″ /]

Методи за борба с мухите

Освен традиционните средства, използвани за изтребване на мухи като мухобойка, лепящи капани и др., можете да използвате услугите на сертифицирана фирма за унищожаване на вредители, особено при по-големи популации.
 
 
 

Google рейтинг
4.8
На база на 384 отзива
js_loader
Call Now Button