web analytics
 
 
03.09.2014 Превента България

Видове Кърлежи

[dt_gap height=”10″ /]

Обща информация за кърлежите.

    Кърлежите са ектопаразити (външни паразити), хранещи се с кръвта на бозайници, птици и понякога влечуги и земноводни. Кърлежите са преносители на различни заболявания, включително Лаймска болест, Марсилска треска, Кримска-конго хеморагична треска, Ку-треска, и много др. Принадлежат към семейството на паяците, скорпионите и акарите. Обикновено са най-многобройни през летния сезон и тогава трябва редовно да се проверявате за кърлежи, особено ако често посещавате затревени площи, паркове, гори и други подобни места. Прочетете повече за обработката против кърлежи тук.

От трите познати семейства кърлежи, едното – Nuttalliellidae, се състои от един единствен вид – Nuttalliella namaqua. Другите две семейства са твърдите кърлежи Ixodidae (над 700 вида) и меките кърлежи Argasidae (193 вида).

[dt_gap height=”20″ /]

Как се създават колонии от кърлежи?

 Кърлежи от яйце до ларва.   Различните видове кърлежи са широко разпространени по целия свят, но се развиват по-добре в страни с по умерен и влажен климат, това е необходимо за да преминат през метаморфозата. Ниските температури възпрепятстват развитието от яйце до ларва. Телата на кърлежите са разделени на две основни части: предна, където е главата и устата, и задна, където са краката, храносмилателния тракт и репродуктивните органи.

[dt_gap height=”15″ /]

   За да поддържа една еко система кърлежите, тя трябва да удовлетворява две изисквания: Първо да има достатъчно приемници като: хора, домашни любимци, селскостопански животни и диви животни и второ достатъчно висока влажност. Поради ролята им в пренасянето на Лаймска болест, вида кърлежи Ixodid са били изучавани, използвайки географски информационни системи, за да се разработят прогнозни модели за тяхната идеална среда. Според тези проучвания, определени характеристики на даден микроклимат – като например песъчлива почва, твърда дървесина и присъствието на елени, били определени като добри показатели за гъсти популации от този вид кърлежи.

[dt_gap height=”20″ /]

Как да премахнем кърлеж?

   Повечето кърлежи не пренасят болести и повечето ухапвания не предизвикват сериозни здравословни проблеми. Но е важно да се отстрани кърлежа веднага щом го забележите. Ако сте били на места, където е възможно наличието на кърлежи, проверете обстойно кожата и скалпа си.

Как се премахва кърлеж?

Премахване на кърлеж с пинсета.

    Използвайте остри пинсети, за да премахнете кърлеж. Ако нямате пинсети, поставете ръкавици или покрийте ръцете си със салфетка. Не пипайте кърлежите с голи ръце. Опитайте се да го захванете с пинсета възможно най-близо до областта около устата му (частта, забита в кожата ви). Тялото му остава над кожата ви. Не захващайте кърлежа около корема му, тъй като има възможност да върнете обратно инфектираната течност от кърлежа в тялото Ви. Внимателно издърпайте кърлежа, докато хобота му излезе от кожата ви. Не го завъртайте, тъй като може да пречупите тялото му и главата му да остане в кожата ви. Поставете кърлежа в сух буркан или друг вид непропусклив контейнер и го запазете във фризера за идентификация, ако се наложи. След като отстраните кърлежа, измийте мястото с обилно количество топла вода  и мек сапун. Измийте също така и ръцете си. Ако не можете сами да премахнете кърлежа, обърнете се към лекар или друго медицинско лице. Намажете мястото с антибиотично средство. Ако получите обрив на кожата или сърбеж, не прилагайте мазилото.

[dt_gap height=”20″ /]

Важно!!!

Някои кърлежи са толкова малки, че е трудно да бъдат видени. Това може да предизвика затруднения, за да заключите дали сте премахнали главата на кърлежа. Ако не виждате части от тялото на кърлежа, може да заключите че сте премахналия целия кърлеж, но останете нащрек за симптоми на кожна инфекция. Тези симптоми могат да включват: болка, подуване, зачервяване или треска. Ако имате симптоми като обрив, главоболие, болки в ставите, треска или симптоми подобни на грип, свържете се с медицинско лице за консултация.

[dt_gap height=”20″ /]

Родове кърлежи разпространени на територията на България

Следните родове кърлежи са разпространени на територията на България:

– Ixodes scapularis
– Hyalomma
Dermacentor marginatus,Haemophysalis
– Rhipicephalus
– Boophilus annulatus
– Ixodes scapularis

 

Ixodes-scapularis    Ixodes scapularis – Рода Ixodes scapularis е кърлеж с твърдо тяло (от семейство Ixodidae). Преносител е на Лаймска болест, Бабезиоза, Анаплазмоза и др. Паразитира върху Бело опашатия елен, гущери, прелетни птици, особено в етапите на ларва или нимфа. Разликата между нахранен и ненахранен кърлеж от този вид е осезаема. Коремната област, където се събира изсмуканата кръв е много по-голяма отколкото тази на ненахранен кърлеж, и е лесно да се предположи погрешно, че са два различни вида. Ixodes scapularis има двугодишен цикъл на живот, през който преминава през три етапа: ларва, нимфа и зрелост. Преди да премине от един етап в друг, кърлежът трябва да бъде нахранен. Женските кърлежи се прикрепят към приемник и пият от кръвта му в продължение от 4 до 5 дена. След като се нахрани, женската се оттегля и прекарва зимата под листата на горски и градински дървета. Следващата пролет, снася от няколко стотици до хиляди яйца. Кърлежите са издръжливи създания и вида Ixodes scapularis не е изключение. Могат да останат активни дори след умерено до силно измръзване, тъй като дневните температури могат да ги затоплят достатъчно, за да търсят активно приемник.

[dt_gap height=”10″ /]

Hyalomma    Hyalomma – Рода Hyalomma е от твърдите кърлежи, срещан в Азия, Европа, Северна и Южна Африка. Ухапванията му предизвикват некроза на околната тъкан. Мъртвата тъкан пада след няколко дена. Раните изглеждат сериозни, но обикновено заздравяват без медицинска намеса и не се инфектират. Този вид пренася вирус, който предизвиква живото застрашаващата Кримската-Конго хеморагична треска.

[dt_gap height=”40″ /]

HaemophysalisDermacentor marginatus, Haemophysalis – Рода Dermacentor принадлежи към семейство Ixodidae, твърди кърлежи. Има космополитно разпространение, с различни видове по всички континенти, освен Австралия. Приемници на този род кърлежи включват много големи и малки бозайници, включително коне, елени, добитък, овце, както и хора. Носители са много патогени, причиняващи болести като петнист тиф, Ку-треска, Анаплазмоза при едрия рогат добитък и др.

[dt_gap height=”40″ /]

Rhipicephalus е род кърлежи от семейство Ixodidae.Rhipicephalus – Rhipicephalus  е род кърлежи от семейство Ixodidae. Произлиза от тропическа Африка. Видовете от този род е трудно да бъдат различени един от друг, тъй като повечето си приличат, но същевременно представители на един и същ вид могат доста да се различават. Повечето от характеристиките, които се използват за да се идентифицира даден вид принадлежат на мъжките и незрели представители, а женските понякога е невъзможно да бъдат разпознати. Този род кърлежи са преносители на патогени, които причиняват Лаймска болест, Ку-треска, Кримска-Конго хеморагична треска и др. Има около 75 отделни вида от този род.

[dt_gap height=”40″ /]

R.B.annulatus-female-dorsal-0Boophilus annulatus –  Отличава се с това, че паразитира върху един приемник през целия си живот. Приемници на този род кърлежи са едър рогат добитък, коне, овце, кучета. Има широко разпространение в централните и южни региони на Средиземноморието. Ненахранените женски са с размери между 2 и 3 мм, а нахранените – до 12 мм

Други видове кърлежи, разпространени на територията на България включват: Demodex Folliculorum, Dermanyssus gallinae (кокошинките), Sarcoptes scabiei (крастните кърлежи), кърлежите Ornithodoros.

 

Google рейтинг
4.8
На база на 399 отзива
js_loader
Call Now Button