web analytics
 
 
15.04.2024 Превента България

Айкън – приложение

Айкън - приложение

Ако поне един път сте били жертва на неприятни посетители като хлебарки, мравки, кърлежи, бълхи, комари, мухи или пък дървеници, то няма как да не сте чули за Айкън. Това е препарат, който намира широко приложение в борбата с неприятни нашественици.

Наистина ли обаче айкън е универсално средство за спасяване от всички видове инсекти?  Кога и как да го използваме, за да се справим с различните вредители? Възможни ли са странични ефекти от използването му и кога трябва да се обърнем за професионална помощ?

Отговор на всички тези въпроси, ще научите в следващите редове. Те ще опровергаят най-често срещаните митове по отношение на айкън и ще ви помогнат да вземете информирано решение как да се справите с неприятните гости у дома.

Цялата информация е базирана на научно обосновани изследвания, така че може да сте сигурни в нейната достоверност.

Какво е Айкън

Активно вещество – Ламбда-цихалотринът е синтетичен пиретроид, създадена от човека версия на естествения пиретрум, който се извлича от венчелистчетата на цветето на хризантема.

  • Ламбда-цихалотринът има способността да убива целевите насекоми или чрез влизане във физически контакт с химикала, или чрез консумация.
  • Капсула – Благодарение на високоефективната формулация от микрокапсули, Айкън е защитен от вредните външни условия, които биха могли да понижат ефекта от него – високата температура, слънчевата светлина и влагата.
  • Как действа върху неприятелите – Това е инсектицид с двойно действие, което означава, че синтетичният пиретроид започва да действа веднага или чрез допир, или чрез поглъщане.

Какво е приложението му

Айкън е използван за премахване на кърлежите. Има проучвания, които потвърждават, че е ефективен при селски стопанства, окосени, отстранени отпадъци, контрол на изобилието и евтаназия на изоставени котки и кучета.

Резултатите от изследвания показват, че ламбда-цихалотринът има токсичен ефект върху кърлежите и може да се използва като ефикасен акарицид за борба с тях, въпреки че ефикасността му зависи от формулировката, характеристиките на терена и методите на приложение. Действа на определени видове кърлежи, като Ixodes ricinus и Dermacentor marginatus, но не при всички.

В допълнение, 50 mg/L ламбда-цихалотрин може напълно да попречи на напълнелите женски от 3 вида кърлежи да снасят яйца. Тези резултати показват, че ламбда-цихалотрин има най-висока ефикасност и най-широк спектър срещу 3 вида кърлежиHyalomma asiaticum , Haemaphysalis longicornis и Rhipicephalus sanguineus, мyxи, ĸoмapи, мpaвĸи, xлeбapĸи, бълхи, дървеници.

Защо да НЕ използваме препарата

  • Резистентност от страна на буболечките
  • Вреден за хората и околната среда

Ламбда-цихалотринът е умерено токсичен при ядене, вдишване или излагане на кожата, но не е алерген.

Няма неблагоприятни последици за човешкото здраве. Не се очакват странични ефекти в резултат на излагане на незначителните нива, използвани при контрола на плодовата муха. При неправилна употреба на много по-високи нива в сравнение с тези, използвани за борба с плодови мушици, ламбда-цихалотрин може да причини на човек световъртеж, главоболие, гадене, изтръпване на кожата, слюноотделяне, тремор и други. Влизането в контакт с много високи нива може да доведе до гърчове, загуба на съзнание, или много рядко смърт.

Ламбда-цихалотринът е синтетичен пиретроиден инсектицид, използван в световен мащаб в селското стопанство, борбата с домашните вредители, защитата на хранителните продукти и борбата с векторите на болести.

Прилагането му от неспециалист не е ефективно, защото дозировката може да не е точна. Защитното облекло е задължително.

Какво да направим все пак за да се отървем от неприятните посетители в дома ни? Да се обърнем към специализирана фирма за борба с вредителите, каквато е Превента.

Вижте още от нашия блог

,
Google рейтинг
4.8
На база на 399 отзива
js_loader
Call Now Button