web analytics
 
 
11.05.2017 Превента България

Argyroneta aquaticа – паякът, живеещ във водата

Argyroneta aquatica воден паяк

Argyroneta aquatica воден паяк

Водният паяк (Argyroneta aquatica) е единственият паяк в света, който прекарва почти целия си живот във водата, излизайки на повърхността само един път на ден. Във водата се чифтосва, там снася яйцата си и улавя плячка в мрежите си. Тялото на този паяк е специално пригодено от природата да оцелява под водата: гъсто покрито е с фини косми, които улавят въздух, когато паякът се потапя, и пренасят въздушните балончета в мехур, който паякът прави от коприна. Този въздушен мехур паяците закрепват за растения под водата.

 

Как изглежда и къде се среща паякът Argyroneta aquaticа?

Извън водата, паякът има кадифено-сив цвят, но когато е във водата, уловеният около него въздух му придава сребрист цвят. Този паяк е един от малкото видове, при които мъжкият е по-голям от женските. Той е с дължина от 7.8 до 18.7 мм, докато женският е с рамери от 7.8 до 13.1 мм. Може би това се свързва с факта, че мъжките ловуват по-активно от женските, преследват жертвите си, докато женските прекарват по-голямата част от времето си пасивно във въздушния мехур и улавят плячка, която се намира близо до него. Argyroneta aquaticа е активен през нощта. Плячката му се състои от малки водни безгръбначни. Паякът плете копринените си мрежи, захващайки ги между стъблата на подводните растения. Среща се в малки езера, басейни и бавнотечащи води в Северна Азия и Европа. В плен живеят две години.

 

Как паякът Argyroneta aquatica изгражда водния мехур?

diving-bell-spiderВодният паяк първоначално изгражда копринена конструкция, която закрепва за водни растения. След това плува до повърхността на водата, където по тялото, между фините косъмчета, улавя въздушни балончета. Благодарение на специалната позиция на прибиране на задните крака до корема, балончетата се задържат по тялото и паякът ги пренася в строящия мехур. Така постепенно пълни мехура с въздух, укрепва и разширява стените му и мехурът нараства.

 

Как така водният паяк може да изкара цял ден с въздуха от един мехур?

Преди учените били на противоречиво мнение относно това колко често водният паяк се налага да излиза на повърхността, за да обновява запасите си от въздух. За да разгадаят този въпрос, експертите по безгръбначни животни д-р Щефан Хетц и проф. Роджър Сеймур взели екземпляри от р. Ейдер и създали в лабораторни условия малко застояло и обрасло езерце, където чрез уреда оптод наблюдавали как живеят паяците, както и колко често излизат на повърхността. Докато преди учените мислели, че паякът излиза на повърхността на всеки половин час, сега установяват, че един път на ден му е достатъчно да се запаси с въздух.

А ето и как водният паяк си набавя кислород от въздушния мехур с форма на звънец: учените изследвали разликата в съдържанието на кислород във въздушните балони на паяците и в околната вода и засичат газова обмяна, сходна на тази, която се случва при хрилете на животните, дишащи под вода. Когато водният паяк диша, концентрацията на кислород в балона постепенно намалява. В един момент спада под тази на кислорода във водата и тогава в мехура влиза нов кислород. А колкото до въглеродния двуокис, който паякът издишва, това не е пречка, тъй като се разтваря във водата наоколо и не се натрупва никога.

В сравнение с животните с хриле, водните паяци трябва да се борят и с други газове в балона. При консумацията на кислорода в лесноразрушимия мехур, нараства концентрацията на други газове. При намаляване на кислорода и не натрупване на въглеродния двуокис, нараства концентрацията на азот. Когато той се разпръсне, балонът се спуква, но това обикновено се случва чак след цял ден – ето защо за този вид паяк е достатъчно да излезе на повърхността на водата само един път на ден, показват експериментите на учени. В горещите летни дни, метаболизмът на паяците се ускорява и те предпочитат да останат целия ден под водата, стига тя да е богата на кислород.

 

Argyroneta aquaticа
Други интересни факти за живота на Argyroneta aquatica

Дългият престой под водата помага на водните паяци да намалят шанса да бъдат уловени от птици. Така те могат дълго и спокойно да стоят в засада, чакайки своята плячка.

Мъжките се чифтосват с женските, след като са изградили въздушен мехур в близост до тях. Когато изградят балона, прегризват част от него и отиват при женските. Женските увиват пашкул около яйцата в горната част на въздушния балон. Когато паячетата се излюпят след няколко седмици, те бързо се разпръскват.

При студено време, водните паяци изпадат в хибернация. Те се спускат по-надълбоко във водата и изграждат по-здрави въздушни мехури. Те са напълно запечатани и осигуряват въздух на паяка от ноември до февруари. Освен в мехури, водните паяци презимуват и в празни черупки от охлюви, които запълват с въздух и запечатват с коприна.

 

Значение на водния паяк за хората

Водният паяк има положително значение за хората с намаляване на популацията на ларвите на комарите – тяхна храна. Няма негативно въздействие върху хората, освен болезнено ухапване.

 

 

,
Google рейтинг
4.8
На база на 384 отзива
js_loader
Call Now Button