web analytics
 
 
26.05.2024 Превента България

7 признака, че имате нашествие на хлебарки вкъщи

7 признака, че имате нашествие на хлебарки вкъщи

Ако се съмнявате, че може да имате нашествие от хлебарки вкъщи, тази статия е за вас.

В нея сме изброили основните признаци, по които да разпознаете проблема, което е ключово за ефективното и навременно справяне с него.

Накратко: Какво трябва да знаем за хлебарките?

Нито един дом не е имунизиран срещу хлебарките, дори и най-чистият. Тези умели и упорити нашественици са способни да превземат всяко пространство, което им предоставя благоприятни условия за живот.

 

Важно е да се подчертае, че тяхното присъствие не само причинява отвращение и тревога – то носи реални рискове за здравето ни. Известно е, че тези гадини пренасят редица болести, като салмонела, дизентерия, холера и коремен тиф, а също така причиняват алергии. И като се има предвид скоростта им на размножаване, хлебарките в никой случай не трябва да бъдат подценявани.

Присъствието им много бързо се превръща в напаст. Ето защо е изключително важно да “хванем” проблема с хлебарките преди да е станало късно. Как? Като следим за няколко неща, които подсказват, че тези гадинки са се заселили в дома ни – дори да не ги виждаме.

Седем признака, които подсказват, че имате проблем с хлебарките вкъщи

  • Необичайна миризма

Местата, обитавани от хлебарки, имат много специфична миризма, която се дължи на феромоните в изпражненията им. Ако се появи нова неприятна миризма в дома ви – на влага, мухъл, мазнина или комбинация от тези– бъдете нащрек.

  • Драскащи шумове нощем

Хлебарките не са особено тихи същества и обикновено нощем можем да доловим леки драскащи или шумолещи звуци, докато се движат по стени, тавани или подове. Разбира се, тези шумове могат да бъдат предизвикани и от други насекоми.

  • Изпражнения от хлебарки и странни петна

Друга следа, която издава наличието на хлебарки в дома ви, са техните изпражнения. Фекалиите на по-дребните екземпляри приличат на смляно кафе или черен пипер. По-големите хлебарки оставят след себе си тъмни, цилиндрични изпражнения със заоблени краища и ръбове отстрани.
В допълнение към изпражненията, хлебарките отделят мазен секрет и често оставят след себе си петна – малки, тъмни и с неправилна форма. Обикновено оставят такива по стените и по други повърхности, където са най-активни.

 

 

Яйца на хлебарки

Неоспорим признак за присъствието на хлебарки в дома ви, а вероятно и за нашествие, са яйцата им. Те са на групи, обвити в твърди капсули, познати още като оотеки. Имат специфична форма – дълги, плоски и обикновено са кафяви на цвят. Обикновено ги снасят на влажни, труднодостъпни места като например задната част на кухненските шкафове или под тях, пукнатини в стените и пода и т.н.

 

  • Следи от гризане

Хлебарките могат да оставят следи от гризане или дупки на опаковки на храни, картон, хартия или други материали. Въпреки че не са толкова често срещани, колкото при гризачите, нито толкова забележими, тези следи все пак могат да подскажат, че гадинките са се промъкнали в дома ви.

  • Свалена хитинова обвивка

Хлебарките сменят хитиновата си обвивка между 5 до 8 пъти в живота си. Този процес се нарича линеене и им позволява да растат и да се развиват. Така че, ако откриете такава обвивка, то това е сигурен знак за тяхното присъствие.

Живи (или мъртви) екземпляри

Най-очевидният признак, че имате проблем с хлебарка, всъщност е да видите такава. Най-често това се случва като светнете лампата нощем, когато тези насекоми са активни. Не се плашете, хлебарките не хапят. И все пак, тук не остава място за съмнение – имате хлебарки вкъщи.

Същото е положението и когато се натъкнете на умряла хлебарка вкъщи. Тя вероятно изглежда по-малко заплашителна от живата, но трябва да знаете две неща: първо, има вероятност само да се прави на умряла, така че грабвайте чехъла; и второ, веднага след това изхвърлете трупа, както и кофата за боклук. Известно е, че мъртвите хлебарки привличат живи екземпляри и им служат за храна.

Как да действате

Ако забележите някой от тези признаци, или няколко, не губете време – важно е да действате бързо. Ранното откриване на нашествията от хлебарки и противодействието са ключови за предотвратяване на разпространението им и рисковете за здравето, свързани с тях.

Преценете сериозността на проблема с хлебарките и вземете мерки веднага. Какъвто и подход на действие да изберете, е важно да поддържате чистота и ред в дома си, за да ограничите достъпа на хлебарките до храна, да опитате да запечатате пролуки и отвори, през които проникват в дома ви, и да бъдете постоянни и упорити.

Ако имате сериозно нашествие от хлебарки вкъщи, е най-добре да се обърнете към специализирана фирма за борба с вредителите като Превента ДДДД ЕООД. Ако решите да се доверите на Превента, получавате 100% гаранция за трайно решаване на проблема с хлебарките.

 

Вижте още от нашия блог

, ,
Google рейтинг
4.8
На база на 409 отзива
js_loader
Call Now Button