web analytics
 
 
29.05.2024 Превента България

5 често допускани грешки при борба с хлебарките

5 често допускани грешки при борба с хлебарките

Въпреки наличието на широка гама от различни продукти за борба с хлебарките, много хора не успяват да изгонят тези пълзящи натрапници от домовете си. Една от основните причини за това е недостатъчна информираност, което води до допускане на някои стратегически грешки. В тази статия ще разгледаме най-често срещаните грешки, допускани при борбата с хлебарките, за да можем да ги избягваме и да се отървем по-лесно от тези досадни, но и опасни вредители.

Подценяване на проблема с хлебарките

Освен да всяват смут и отвращение, хлебарките могат и да предизвикат сериозни здравословни проблеми. Известно е, че те пренасят редица болести – най-често чревни посредством заразена храна, и могат да предизвикат или влошат алергична реакция и астма. Така че присъствието им в дома или офиса не е за подценяване.

И като споменахме „присъствие“, трябва да отправим още едно предупреждение – това, че не виждаме хлебарките, не означава, че ги няма – те са активни предимно нощем и са много умели в това да остават незабелязани. Появата на една единствена може да означава, че има десетки, които се крият зад кухненския шкаф или в канала.

 

Разбира се, не искаме да всяваме излишен страх и паника, затова най-добре да прегледате щателно за следи от хлебарки – така ще придобиете представа за сериозността на проблема. Огледайте тъмните и влажни кътчета на дома си, особено тези в близост до хранителни източници като под мивки, в и зад кухненски шкафове, около кошчета за боклук и труднодостъпни места, където се събира мръсотия. При наличие на нашествие от хлебарки, сигурно ще забележите техни изпражнения, яйца, отчупена антена или свалена хитинова обвивка. Откриването на такива следи ще ви помогне и в борбата с тези отвратителни насекоми – ще знаете къде да пръскате или поставите капан например.

Нередовно или недостатъчно щателно почистване, недобра поддръжка

Независимо какъв подход и средства сте избрали за унищожаване на хлебарките, редовното и щателно почистване е задължително условие за избавянето от тази напаст. Препоръчително е също така да се вземат и някои други мерки.

Хлебарките проникват в нашите сгради поради няколко основни причини – защото има храна, влага, топлина и удобни скривалища. Почистването е важно, защото ако не елиминира, то значително намалява хранителните източници на тези насекоми, които са пословично известни със своята всеядност. Поради същата причина е важно да съхранявате правилно храни от всякакъв вид, така че хлебарките да нямат достъп до тях. Също така, редовно изхвърляйте боклука, както и мъртвите хлебарки, ако вече сте третирали помещението, защото те могат да послужат за храна на живите.

 

 

Що се касае до топлината, не можем да направим много, без да нарушим комфорта си, но можем да проверим за течове – както казахме, влагата също е мощен фактор, който предразполага развъждането на хлебарките. Добра идея е също да проверим за пролуки и пукнатини в стени, подове или дограми и да ги запушим с подходящ материал, за да възпрепятстваме проникването на още насекоми отвън.

Използване на неподходящи продукти против хлебарки

Тъй като в търговската мрежа има много и най-различни продукти против хлебарки, е наистина трудно да се прецени кой от тях би бил най-ефективен в конкретна ситуация. Основните фактори, които трябва да вземем предвид, са сериозността на проблема, от къде проникват насекомите, къде са техните скривалища, има ли възможност да се ползват силно токсични отрови и други.

Много често допускана грешка е например използването на случайни леснодостъпни препарати против хлебарки като например спрейове или капани с лепило, които могат да бъдат намерени във всеки супермаркет. Бъдете сигурни, че при сериозно нашествие това няма да свърши работа – ефектът ще е частичен и краткотраен. Същият резултат би имало и ако изпаднете в другата крайност и се доверите единствено на естествени или „екологични“ решения като етеричните масла.

Дори да изберете препарат, който е качествен и подходящ съобразно вашите нужди, няма гаранция, че ще се отървете от хлебарките – известно е, че са способни да развиват резистентност към множество инсектициди.
Повече за различните препарати против хлебарки, тяхната ефективност, плюсове и минуси можете да прочетете ТУК. Имайте предвид, че специалистите препоръчват прилагането на няколко различни продукта против хлебарките едновременно – т.нар. интегриран подход.

Неправилна употреба на продуктите против хлебарки

От съществено значение за успешното справяне с вредителите е препаратите да се използват точно както е описано в инструкциите за употреба. Например, ако напръскате само веднъж, ефектът ще е краткотраен, защото отровата няма да засегне яйцата на хлебарките и новите попълнения скоро ще се излюпят.

Ако изпаднете в другата крайност и използвате прекалени количества отрова на закрито или пък в рамките на продължителен период от време, може да изложите на риск семейството и домашните любимци, както и да допринесете за развиването на резистентност към този вид инсектицид у хлебарките.

Непоследователност и/или недостатъчна упоритост в борбата с хлебарките

Като същества, оцелели в продължение на стотици милиони години на нашата планета, хлебарките са много упорити и устойчиви вредители. Ето защо справянето с тях изисква постоянство и последователност.

Например спорадичното пръскане с инсектициди или поставяне на капани може временно да намали броя на хлебарките, но без последващи действия и ясна стратегия е малко вероятно нашествието да бъде напълно елиминирано.

Аналогично, пренебрегването на основните фактори, които допринасят за присъствието на хлебарки, като наличие на влага или недостатъчно добра хигиена, може да доведе до повторно нашествие. За да се отървете от хлебарките са необходими редовно почистване и третиране, мониторинг, както и други подходящи превантивни мерки.

Не е нужно да се борите срещу хлебарките сами

Ако сте объркани, не сте сигурни как да подходите, за да се отървете от хлебарките, или сте опитали всичко без да постигнете желания резултат, алтернативата е да наемете професионалисти. Те имат необходимите знания, опит, и оборудване за ефективното унищожаване на хлебарки и могат да предложат дългосрочни решения за предотвратяване на бъдещи нашествия. Чрез комбиниране на собствените ни усилия с професионалните действия на експертите можем успешно да победим тези упорити вредители и да гарантираме спокойна и здравословна среда за нас и нашите близки.

 

Вижте още от нашия блог

, ,
Google рейтинг
4.8
На база на 409 отзива
js_loader
Call Now Button