web analytics
 
 
01.06.2015 Превента България

22 Интересни факта за змиите

интересни факти за змиите
[dt_gap height=”30″]

Любопитно за змиите

[dt_gap height=”30″][dt_vc_list style=”1″ dividers=”true”]

Сигурни сме, че не искате да имате прекалено близки срещи със змии, но за да сте по-добре информирани, ще ви запознаем с няколко любопитни факта за тях:

 1. Змиите не притежават уши и нос.
 2. За сметка на това имат много добре развито зрение и обоняние.
 3. На отровните змии зъбите се считат за една от най-добрите системи на биологични оръжия в природния свят.
 4. Една кралска змия е възможно да погълне по-дълга змия от нея. Тя рязко я напада, после свива тялото си , което става като акордеон, и на финала изплюва една част от несмляната змия.
 5. При змиите се наблюдава следродов канибализъм. Майките змии изяждат някои от яйцата си и част от новоизлюпените малки. Така те се възстановяват от времето, в което са затопляли яйцата си.
 6. Когато се премества от дърво на дърво, райската змия изглежда сякаш лети.
 7. Когато се хранят, възрастните питони не допускат да оставят отпадни хранителни продукти. Те дори притежават способността да изсмукват калций от костите на своята жертва. Така храната им става още по-питателна и те могат да живеят следващите 3 месеца без да се хранят.
 8. Кобрите не могат да плюят, а така свиват мускулатурата си, че притискат жлезата, която изработва отровата. По този начин, отровата пръска жертвата на близо 2 метра разстояние.
 9. Ако отрова от кобра ви влезе в очите, това може да доведе до ослепяване, поради невротоксините, които са в нея.
 10. Кобрата има отрова, която може да уцели и двете ни очи, защото тя не излиза във вид на струя, а като един особен и различен геометричен рисунък.
 11. Учените приемат , че една от най- смъртоносните змии е кралската кобра, защото отровата й е много опасна. Съществуват много случаи, в които хора са умирали от ухапване за 1 час. Конкуренция й е тигровата змия, която живее в Австралия. И нейната отрова действа много, много силно, но пък има ограничено количество от нея.
 12. Смята се, че една от най-големите змии в света е анакондата. Тя живее в Южна Америка и достига до 9 метра.
 13. Съществуват видове змии, които могат да родят до 75 малки змийчета. Някои пък видове снасят яйца.
 14. Индийският питон отлага до 107 яйца.
 15. Според учените змиите са произлезли от някои видове гущери. Гущерите са били с къси крака или изобщо са нямали крака. Но когато змиите изгубват краката си, те не загубват умението си да се движат. За придвижването им помагат специални пластинки, които са разположени на стомаха.
 16. Змиите се придвижват по 4 начина: странично вълнообразно движение, праволинейно движение, спирално движение и странично движение.
 17. Отровата на някои змии е много силна,така че тя е способна да убие един слон. При други е много слаба и убива едва малък гущер. Много опасни за хората са не повече от двеста вида отровни змии.
 18. Змии „вегетарианци” няма, те са хищни животни.
 19. При някои от змиите, към съчленения им гъвкав гръбначен стълб са прикрепени към 145 двойки ребра.
 20. Бъбреците на змиите са един след друг, а белият им дроб е съставен само от един дял.
 21. Човек може да разбере каква змия го е ухапала, според вида на белезите, които тя е оставила. Пепелянката например, оставя две дупчици, ако ви е ухапал смок, се получават две успоредни полудъги от много малки дупчици, които са гъсто разположени.
 22. Едно време , хората, покрай оградите на дворовете си, са садили чесън. Те вярвали, че така прогонвали змиите. Войниците пък изхвърляли около лагерите обелен чесън.

[/dt_vc_list]

[dt_gap height=”30″], , ,

Comments are closed.

Google рейтинг
4.8
На база на 399 отзива
js_loader
Call Now Button