web analytics
 
 
13.10.2016 Превента България

15 ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНИ ФАКТИ ЗА ПЕПЕРУДИТЕ

пеперуда монарх

пеперуда монарх

 

Една индианска легенда гласи, че ако имаш най-съкровено желание, трябва да хванеш пеперуда и да го споделиш с нея. Истинските желания винаги трябва да останат скрити, за да не се погуби магията на силата им. А пеперудите не могат да говорят – те не издават и звук дори. Ако искаш желанието ти да се сбъдне, трябва първо да уловиш пеперуда и да й го прошепнеш, а след това да я пуснеш на свобода. Така желанието ти ще полети и ще достигне до знанието на Великия Дух. А той ще ти го сбъдне, защото си повярвал и защото си подарил свобода.

пеперуда trophaneura-semperi

ATROPHANEURA SEMPERI

Пеперудите са едни от най-красивите същества на Земята. Ефирността и цветовите окраски на крилата им са вдъхновение за хората. Подражавайки на лекотата им, съчетанието от цветове и нежната структура на крилата им, ние се стремим да постигнем тяхната съвършеност в много аспекти от живота ни като изкуството и производството на материи.

Ето някои уникални факти за тези удивителни насекоми:

1. Пеперудите не могат да чуват. Но те са толкова чувствителни на движения, че усещат всяка вибрация.

2. Част от вкусовите рецептори на пеперудите се намират на задните им крака. С краката си пеперудите „опитват” дали дадено листо е подходящо за снасяне на яйца и дали е добро за храна на бъдещите гъсеници.

пеперуда-banded-orange-heliconians

BANDED ORANGE HELICONIANS

3. Пеперудите нямат бели дробове. Те дишат през отвори, разположени на корема, откъдето въздухът преминава през дихателна система от тръбички като през техните стени се осъществява газообмен с тъканите. Тази дихателна система е част от техният екзоскелет, какъвто притежават всички насекоми. Там те задържат и водни пари, за да се предпазят от сушата при липса на вода.

4. Крилата на пеперудите са покрити с микроскопични люспи, подредени като керемиди на покрив.

5. Женските пеперуди обикновено са по-големи и живеят по-дълго, отколкото мъжките пеперуди.

пеперуда-common-indian-crow-butterfly

COMMON INDIAN CROW

6. В горите на Амазония пеперудите се хранят със сълзи на костенурка, за да си набавят липсващи минерали. По другите части на света, пеперудите набавят необходимите им минерали и соли от почвата, като пият от калните локви след дъжд. Това поведение е характерно най-вече за мъжките пеперуди, защото те складират тези соли и минерали в спермата си. Когато се чифтосват, хранителни вещества се прехвърлят към женската чрез спермата. Тези допълнителни соли и минерали, подобряват жизнеспособността на яйцата, увеличавайки шансовете на двойката да предадат гените си на следващото поколение.

LEOPARD LACEWING BUTTERFLY

LEOPARD LACEWING 

7. Пеперудата Монарх извършва миграционен полет в продължение на два месеца като изминава разстояние от около 4000 км. Това пътешествие правят само пеперудите от четвъртото поколение, което се ражда в продължение на една година заедно с още три, чиято продължителност на живота е само няколко седмици. Мигриращото поколение живее близо осем месеца.

8. Пеперудите наброяват около 180 000 вида, разделени на 127 семейства. Антарктида е единственият континент, на който няма пеперуди.

9. Единствената задача на гъсеницата, преди да се превърне в какавида, е да се храни. Първото, което изяжда, е обвивката на яйцето, от което излиза. Гъсеницата има 4000 мускула в своето тяло.

пеперуда APPOLO

APPOLO BUTTERFLY

10. Пеперудите имат две фасетни очи с по 15 фоторецептори. Тяхното зрение е отлично едва на разстояние до 4 м. Всичко, разположено по-далеч, е размазано за погледа им. Пеперудите разчитат на зрението си, за да си намерят партньор от същия вид, както и да намерят цветя, от които да се хранят. Пеперудите виждат широка гама от ултравиолетови цветове, невидими за човешкото око. Самите пеперудите могат да имат ултравиолетови петна по крилата си, за да им помогнат да се идентифицират един с друг и да намерят потенциални партньори.

11. Някои пеперуди имат недоразвито хоботче, защото не им се налага да се хранят – те използват натрупаните вещества от периода, в който са били гъсеници. Такава е пеперудата Нощно пауново око. Тя е най-голямата пеперуда в Европа, размахът на крилата й достига 15 см и живее едва няколко дена, през които създава ново поколение.

AUSTRALIAN PAINTED LADY

AUSTRALIAN PAINTED LADY

12. Пеперудите са студенокръвни насекоми и се нуждаят от топлината на слънцето, за да могат да летят. Температурата на тялото им трябва да е не по-малко от 30 градуса по Целзий. В противен случай, те остават неподвижни.

13. Продължителността на живота на пеперудите обикновено е около от две до четири седмици. Най-дълголетната пеперуда е Лимонницата. Тя живее от 9 до 10 месеца.

COMMON LIME BUTTERFLY

COMMON LIME BUTTERFLY

14. Съществуват пеперуди, които могат да отровят нападателите си при самозащита, но производството на токсични вещества е по-често срещано при гъсениците,където отровата се отделя от жлеза и достига до врага през косматата им обвивка.

15. Максималната скорост на пеперудата в полет е 20 км/ч. Някои молци могат да летят със скорост до 40 км в час. Женските при някои видове молци въобще не могат да летят, защото нямат крила. Начинът, по който се предвижват, е чрез пълзене.

 

,
Google рейтинг
4.8
На база на 399 отзива
js_loader
Call Now Button