web analytics
 
 
30.03.2024 Превента България

10-те най-продавани и ефективни препарати против хлебарки

10-те най-продавани и ефективни препарати против хлебарки

Най-продаваните продукти за борба с хлебарките са химични и натурални инсектициди, които могат да бъдат намерени на пазара под различни форми и търговски наименования.

Попитахме експерти по контрол с вредителите, кои от тези препарати са най-популярни, и потенциално най-ефективни, и как да ги прилагаме, за да се отървем от хлебарките завинаги.

Първото, за което специалистите предупреждават, е че в борбата с хлебарките се изправяме срещу противник, който е усъвършенствал уменията си за оцеляване в продължение на стотици милиони години – поради което никой препарат сам по себе си не може да ни гарантира успех.

Кои са 10-те най-продавани препарати против хлебарки?

  • Инсектицидни спрейове и разтвори

Безспорно сред множеството продукти за борба с хлебарките в търговската мрежа, най-популярни са и инсектицидните спрейове и разтвори. Вероятно основните причини за това са, че те съдържат силно токсични отрови за насекомите, лесни са за употреба, сравнително достъпни и могат да се използват както за както за третиране на конкретни зони, така и за цялостно пръскане на апартамент, къща или офис.

Едни от най-известните търговски марки инсектицидни спрейове са Raid, Hot Shot и ICON.

 

 

  • Борна киселина

 

 

Борната киселина е натурален и бюджетен инсектицид, който унищожава хлебарките отвътре – поради което е едно от най-популярните и ефективни средства за контрол над тези отвратителни насекоми. Повече информация за борната киселина, както и някои изпитани рецепти и полезни трикове можете да намерите ТУК.

 

 

 

  • Гелове-примамки

Този продукт комбинира храна, като примамка, с известно количество отрова (като абамектин или фипронил) и е подходящ за конкретно целево приложение в определени зони.

Поставя се със спринцовка или подобен апликатор директно в пукнатини, цепнатини и други закътани места, където има вероятност да се крият хлебарките. За разлика от инсектицидните спрейове, геловете не оставят силна неприятна миризма и не са толкова токсични за хората.

Advion Pest Control Gel, Raid Roach Gel и Combat Max Roach Killing Gel са примери за гелове, които са сред най-продаваните в търговските мрежи.

 

  • Инсектицидни таблетки

 

Те могат да бъдат ефективни в борбата срещу хлебарките, особено когато се използват в зони, където прилагането на гел или пръскането по някаква причина не се препоръчва.

Тези таблетки обикновено съдържат активни съставки, които се освобождават постепенно с течение на времето, осигурявайки дълготраен ефект в затворени пространства като шкафове, килери и чекмеджета.

 

 

 

  • Диатомична пръст

 

 

Диатомичната пръст е естествен продукт, състоящ се от фино смлени фосилизирани водорасли, който унищожава екзоскелета на хлебарките. Сравнително безопасен е за употреба, но не така мощен, както синтетичните инсектициди.

 

 

 

 

  • Етерични масла

 

 

Етеричните масла са концентрирани растителни екстракти, които имат приложение не само в козметиката и народната медицина но и като натурално средство за отблъскване на хлебарки и други насекоми.

Кои масла имат ефект срещу хлебарките и как се използват може да прочетете ТУК.

 

 

  • Отрова на прах

 

 

Инсектицидните прахове и пудри не са така популярни, както в миналото поради появата на по-нови, по-ефективни и по-безопасни препарати. Въпреки това, някои хора избират да ползват именно продукти като Baygon Powder или Cimexa – последният се използва предимно срещу дървеници, но е ефективен и срещу хлебарки.

 

 

  • Лепкави Капани

 

Както името им предполага, тези капани имат лепкава залепваща повърхност, която улавя насекомите, обикновено привлечени с примамка. Често се използват като част от интегриран подход за контрол на хлебарките, тъй като само по себе си не са особено ефективни.

 

 

 

 

  • Други натурални репеленти

 

Вече споменахме най-популярните естествени решения за борба с хлебарките, но има и други (като например дафинов лист и утайка от кафе), както и редица домашни рецепти за справяне с тях, повечето от които комбинират няколко различни съставки.

 

 

 

 

 

  • Електронни (ултразвукови) устройства

В борбата с хлебарките своето място имат електронните устройства, които най-общо казано действат негативно на вредителите с помощта на ултразвукови или електромагнитни вълни. Разбира се, тези уреди не унищожават хлебарките, а само ги прогонват, докато са включени.

Специалистите препоръчват:

Независимо какво средство от изброените изберете да ползвате за унищожаване на хлебарки, специалистите препоръчват интегриран подход. Иначе казано, не залагайте само на един препарат или продукт, а приложете едновременно няколко.

Много е важно да бъдете постоянни и последователни в мерките, които предприемате срещу тези упорити нашественици – те са оцелели в продължение на стотици милиони години и нищо чудно да продължат да съществуват дори след като човечеството изчезне.

Също така, редовно почиствайте дома си, като превантивна мярка, защото хлебарките биват привлечени основно от източниците на храна в него. Четете внимателно инструкциите на продуктите за борба с хлебарките, които ползвате, и ги спазвайте, особено мерките за безопасност при употреба на инсектициди.

Не на последно място, експертите подчертават, че срещу хлебарките се действа “на едро”. Известно е, че те се придвижват по канализационни и вентилационни отвори, така че изолирано третиране на на апартамент в блок или на етаж от къща, няма да доведе до справяне с проблема.

Разбира се, най-бързото и трайно решение за справяне с хлебарките е да възложите тази задача на специализирана фирма за борба с вредителите.

Експертите в тези компании имат знанията и опита да определят най-ефективния метод за унищожаване на хлебарки във Вашия случай и да го приложат по най-добрия начин – да използват определен препарат или комбинация от продукти ĸaĸтo тpябвa, ĸъдeтo тpябвa, ĸoгaтo тpябвa и в точното ĸoличecтвo.

Ако решите да се доверите на Превента, получавате 100% гаранция за трайно решаване на проблема с хлебарките.

 

Вижте още от нашия блог

,
Google рейтинг
4.8
На база на 384 отзива
js_loader
Call Now Button