web analytics
 
 
27.04.2016 Превента България

10 страшни болести, които можем да хванем от домашните си любимци

насекоми-паразити-болести-пренасяни-от-кучетата

болести, които можем да хванем от домашните любимци   Голям процент от хората имат домашни любимци. Дори някои от тях имат по повече от един любимец. Гледането на домашни животни обаче – било то куче, котка, папагалче и каквото се сетите още, освен носещо удоволствие, радост, любов, любвеобвилност, енергия, вярно приятелство до живот, разведряване след тежък работен ден и т.н, носи и своя риск от гледна точка на пренасяне и евентуално заразяване с редица болести, които не са безобидни за човек, дори да са причинени от безвредни бактерии за самото животно. Много често лекарите не могат да предположат, че причинител на дадена болест е домашният любимец. Хората обикновено започват самолечение и смятат, че за два-три дни ще се справят с неприятните симптоми – загуба на апетит, тежест в стомаха, болки, повръщане, температура и т.н….

Спането с домашен любимец, целуването, позволяването да ви облизва или одраскването от него, водят след себе си вероятността да се заразите с някоя инфекция. Дори малките кученца и котенца могат да се считат като причинители на инфекции, тъй като има вероятност да бъдат преносители още от корема на майка си или от първите дни на раждането, заразявайки се с млякото на майка си.

кучешка тения   Често срещана болест, пренасяна от домашният любимец вкъщи, е кучешката тения или още наричана с професионално име ехинококоза. Това е тежка паразитна болест, чиито преносител са кучетата. Симптомите на заразени хора са кашлица, болка и тежест при ребрата в дясно. Често поразен е черният дроб, белият дроб бива засегнат в по-редки случаи, но като цяло кучешката тения спомага за образуването на множество кисти по тялото, които могат да седят с години и да са в различни размери. Лечението е оперативно, но има случаи, в които се повлиява и медикаментозно.

Друга известна инфекция, предавана от домашно животно към човек или по-точно казано предавана от котка, отглеждана вкъщи, към нейният стопанин човека, е токсоплазмоза. Заразяването може да се случи само чрез пряк контакт с котката. Тази болест е изключително опасна за бременни жени, защото засяга директно плода. Често заразяването протича безсимптомно. В по-тежки случаи, които са рядкост, протичането е като грип с възпаление на дихателни пътища, увеличение на лимфни възли и сливици, както и висока температура. Процента на спящи котки в леглото на стопаните си е двойно по-голям от този на кучетата, правещи същото нещо.
токсоплазмоза   Котките пренасят и болестта Кел. Това е гъбично заболяване. Заразяването отново е чрез директен контакт, а причинителят на заболяването е доста устойчив и е възможно да оцелее в околната среда дълго време. Симптомите на Кел са червени петна, обхващащи цялото тяло. Лечението е чрез противогъбични препарати. Ясен белег за наличие на болест в котето е неговото безпричинно отслабване.
Ако ви одраска котка, може да се разболеете от фелиноза. Това довежда до инфекция на лимфните възли и предизвиква възпаление. Мястото на одраскване става червено и с времето загноява. Това довежда до висока температура и увеличени лимфни възли, придружени с треска, гадене, мускулна слабост, дори гърчове понякога. Лечението е с антибиотици.
От 1975 година насам, са документирани множество случаи в САЩ на хора, заразени с чума. Този факт е установен, след като са направени изследвания и се е стигнало до извода, че бълхите, обитаващи тялото на котката, са били заразени. Те били преносители на чума.

Инфекциозно заболяване е и бясът. Той се пренася от кучета, котки и топлокръвни животни. Пренасянето на болестта и инфектирането се случва чрез ухапване или одраскване. Много често домашните любимци са единствено преносители на болест и инфекции, но не са заразени с тях, нямат симптоми на болестта, а само я предават лесно на човек. При заразяване, доста бързо се проявяват нервни смущения, силни болки и потене, увеличено слюноотделяне. В по-късен етап, причинителя на бяса, т.е вируса, се превръща в енцефалит. Може да настъпят парализи, довеждащи от усложнения до смърт.

По-леки варианти на заразяване от домашен любимец са зачервяванията и придружаващите ги сърбежи, причинени от бълхи в козината на пухкавият ни приятел. Получава се алергичен дерматит.

Има риск и от кърлежите, които не само биха навредили на нашето куче главно и по-рядко котка, защото тя не винаги има досег с външна среда, но и на нас самите.
кърлеж   Кърлежите пренасят няколко болести, по-известната между които е Лаймската болест. Тя се причинява от представители на рода Борелия. Кърлежите, причинители на тази зараза, са малки и често ухапването остава незабелязано. Температура може да не се появи, но бактериите навлизат в кръвта и ако не се лекува на време, органите получават трайни възпаления.
Освен тази болест, кърлежите може и да доведат до спад в имунната система и пълно изтощение, чрез което се развива анемия.
Марсилска треска и Ку-треска също са причинени от насекоми като кърлежите. Името им говори само по себе си, че симптомите им са треска и повишена телесна температура.

Позволяването на кучето или котката вкъщи да спи на леглото при нас, може да доведе до бактериална инфекция, която да протече изключително остро и да доведе до пневмония, гнойни възпаления и кръвни инфекции. Най-често уязвими са хората с отслабена имунна система и малките деца.

Предпазването трябва да бъде приоритет номер едно за всички, отглеждащи домашни любимци. Облизването от страна на животното по всяка една част на тялото на човек, особено по места с отворени рани или обелена кожа, а и на хора, които са податливи на заболявания, трябва веднага да се отмие със сапун и вода.

Месеците май и септември са времето, през което бълхите и кърлежите са в своя пик. Топлото време и влагата са благоприятна среда за развитие, затова разходките на открито би следвало да се правят с повишено внимание.

Поддържането на добра външна хигиена на самият човек, отглеждащ куче, котка или какъвто и да било домашен любимец, а и добра хигиена на самото животно от гледна точка на обезпаразитяване, поддържане на козина без бълхи и прегледи желателно най-малко 2 пъти годишно, е добър старт и гарантирана превантивна мярка срещу болести, пренасяни от домашните любимци.

, , ,
Google рейтинг
4.8
На база на 399 отзива
js_loader
Call Now Button