web analytics
 
 
18.10.2015 Превента България

10 любими анимационни гризачи

 

Всички имаме сантиментални спомени за онези сладки мишлета от анимационните филми, които са способни да забавляват хората, неависимо от кое поколение са. Още в двайсетте години на миналия век, когато звездата на Мики Маус изгрява, малките бозайници стават любимци на малки и големи. И докато в реалния живот гризачите могат да направят куп поразии, то в света на анимацията те често са онези, които се борят срещу злото и несправедливостта. Техните образи често са на малки, безобидни, но хитри и добродушни животинки, които с ловкост успяват да победят по-силните от тях. И го правят с такъв финес и чувство за хумор, че няма как човек да не ги заобича. Уви, забързаното ежедневие често ни кара да забравим за тези симпатични образи. А за да Ви подсетим, ние подбрахме дестетте най-емблематични анимационни мишока. Пригответе се, почваме!

10. Мегаволт

Макар че повечето анимационни мишки са положителни герои, нашата класация започва с един малък злосторник. Мегаволт е „лошият“ в култовия сериал на Уолт Дисни „Чернокрилия паток“, излъчван през деведесетте години.

Героят придобива суперсилата да контролира електричеството, след като побойник саботира един от научните му експерименти. В резултат, Мегаволт става доста откачен и започва да използва електричеството като свое основно оръжие. Костюмът му е доста оригинален – той се състои от предпазен комбинезон, ботуши, ръкавици и предпазни очила, както и гигантска батерия, която да съхранява енергията му. Шапката му пък представлява нещо подобно на огромен контакт.

Мегаволт е най-популярният „лош“ от поредицата за Чернокрилия паток, а неговите забавни обръщения към опонента му, като например „Чернокрилия тъпок“, го правят наистина една незабравима, макар и малко откачена мишка. Жалко само, че неговите електроспособности са неутрализирани от водата – оръжие, което Чернокрилия винаги използва, за да го победи. И винаги успява.

9.  Мини Маус

df72e4cfff853cf9b072de872f72f24bМини е създадена през 1928 година като героиня, олицетворяваща провокативната младежка култура през онези години. Една от нейните особени характеристики са килотите ѝ, които често се подават изпод мини роклята ѝ и над огромните ѝ обувки. Нейният дизайн е променен през 40-те години, заедно с този на Мики Маус. Вместо маргаритка, шапката ѝ вече е красена от огромна панделка, а две по-малки закачливо стърчат на обувките ѝ.

Първата поява на Мини е в епизода Plane Crazy, където е поканена от Мики Маус, за да сподели излитането на новия му самолет. Тя приема поканата, но не и онази част, в която Мики настоява за романтична целувка в полунощ. Когато Мики се опитва да я целуне, тя грабва парашута и скача от самолета. Каква жена, нали?

8. Пинки и Брейн

0Пинки и Брейн е поредица кратки анимации, които са излъчвани по Animaniаcs. Шоуто е правено в периода между 1995 и 2001 и е презентирано от Стивън Спилбърг.

Пинки и Брейн са генетично подобрени лабораторни мишки, които живеят в клетка, намираща се в изследователския център  Acme Labs. Брейн е целенасочена и рационално ориентирана мишка, докато Пинки е добър по природа, но леко глуповат. Във всеки епизод Брейн измисля нов план, с който да завладее света, който неминуемо се проваля заради глупостта на Пинки, или просто защото планът е нелеп. В духа на много други анимации на Animaniаcs, и тук епизодите често са пародии на популярни книги и филми, което прави шоуто харесвано от деца и от възрастни.

7. Дейнджър Маус

Дейнджър Маус е британска телевизионна анимационна поредица, в центъра на която е едноименният Дейнджър Маус – английски мишок, който работи като шпионин и супергерой и живее в червена пощенска кутия. Поредицата е забавна пародия на британските шпионски филми, най-вече на култовте ленти за Джеймс Бонд.

Помощникът на Дейнджър Маус е свит, очилат хамстер на име Пенфолд. Други герои, периодично появяващи се в сериала, са летящият офицер Бъгълс гълъбът, който помага на супердвойката, както и най-големият противник на шпионите – самият Дракула. В един от епизодите именно Дракула се опитва да хипнотизира членовете на Парламента, а Дейнджър и приятелите му трябва да го спрат. Шоуто се излъчва от 1981 до 1992 и е една от най-любимите анимации на поколения великобританци.

6. Стюърт Литъл

0Кое дете не се е забавлявало страхотно с филмовата поредица за бялото мишле Стюърт Литъл? Стюърт е толкова благороден, че във всеки филм спасява по някой свой враг и го превръща в приятел. Той е приятелски настроен, невинен, срамежлив, тих, с добър характер и чудесни маниери, смел, обичащ веселбата, енергичен и игрив малък мишок, който не се страхува да бъде себе си и да изпробва големи неща, въпреки малкия му размер. Тези качества го правят една от най-симпатичните мишки от големия екран, а влечението му към червената му кола, самолета и скейтборда го правят и доста, доста забавен.

5. Майти Маус

Оригинално създаден като пародия на Супермен, той се появява за първи път пез 1942 в кратка кино анимация, наречена Мишката на утрешния ден. Първоначално, името му било Супер Маус, но скоро то било сменено на Майти, тъй като се оказало, че мишка с подобно име вече съществува в един комикс.

В началото костюмът на Майти бил син с червено наметало – като на Супермен, но с времето цветът му се променил и станал жълт, докато наметалото останало същото. Както и другите имитации на Супермен, и Майти има суперсили, които включват летене, огромна мощ и практическа неуязвимост. Рентгеновото зрение и телекинезата само допълват фантастичния му арсенал.

Обикновено епизодите на Майти Маус се развиват по една и съща схема: светът е застрашен от опасност, която не може да бъде решена по друг начин, освен чрез суперсили. Естествено, Майти се появява и носи на всички спасение и мир.

Майти Маус е особено добър да наказва големи котки, които подвиват опашки и изоставят пъклените си планове, след като супер мишката се появи. Едно от специалитетите му е да излети светкавично към брадичката на много по-големия си опонент и да му нанесе бърза серия от свръхестествени удари. Продължаваме напред!

4. Реми от Рататуй

0Реми е парижки плъх, който мечтае да стане главен готвач от световна величина като идола му Гастино. За разлика от семейството и приятелите му, които се ровят из боклуците за храна, той има истински вкус за изискани вечери и скъпи сирена, които краде право от масите на реномираните ресторанти. Реми и приятелите му говорят помежду си, но хората не могат да разберат езика им. Въреки това, Реми постига мечтата си, удовлетворявайки вкуса на един от най-суровите ресторантски критици. Наистина вдъхновяваща история с наистина симпатичен градски плъх.

 

3.  Спийди Гонзалес

0Една от жертвите на поликоректността безспорно е Спийди Гонзалес. Най-бързата мишка в цяло Мексико е редовен герой в анимациите на Уорнър от 1955 насам. Спийди обикновено носи огромно жълто сомбреро, бяла риза и бели гащета, както и червена кърпа около врата – същински мексикански омбре. Понякога,
братовчед му Слоупоук (бавния) Родригез, също се появява в анимацията. Родригез постоянно се оказва във всякакви неприятности, от които Спийди трябва да го измъква.

През 1999 обаче, Cartoon Network спира излъчването на Спийди Гонзалес. В интервю за FOX през 2002 гоорителят на Cartoon Network Лори Голдбърг кометира, че шоуто е свалено, поради „етнически стереоптипи“. Много хора вярват, че причината за спирането на епизодите са приятелите на Спийди, всички до един представени като много бавни, мързеливи и понякога дори пияни до козирката. Това със сигурност важи и за братовчеда на Спийди, който е изключително муден и ленив.

2. Джери…

…от Том и Джери.

0

Едва ли има някой, който да не обожава кутлтовата анимация, която продължава да забавлява деца и възрастни почти 80 години.

Филмчетата за Том и Джери са създадни от Уилям Хана И Джоузеф Барбара за MGM през 40-те години и от тогава не слизат от малкия екран.

Изключотелно смешната и забавна анимация е истинска класика, която разказва враждата между глупавата домашна котка Том и умната мишка Джери. Понякога те са най-добри приятели. Но по-често взаимоотношенията им се изчерпват с летящи тигани, бомби и изобщо всичко, което може да попадне под ръка на героите. Според някои, насилието в анимацията подсказва, че тя е създадена по-скоро за възрастни и предричат, че излъчванети ѝ скоро ще спре, заради някои закони, касаещи медиите. Но каквото и да се случи, едно е сигурно – Том и Джери ще продължат да бъдат гледани поне още толкова години, от колкото съществуват.

1. Мики Маус

10 любими гризачиНомер едно? Да! Все пак Мики е първата анимационна мишка, която вълнува зрителите още от далечната 1928. Мики се появява за първи път в чернобели анимации като Plane Crazy и Steamboat Willy и оттогава не е напускал индустрията. Отличителните бели ръкавици, обаче, били добавени известно време след това, защото черните му ръце не могли да се различават на фона на също черното му тяло. Първоначално замислен под името Мортимър, Мики е глобален феномен и лицето му е един от най-разпознаваемите символи в света. От първата си поява до днес, Мики Маус е използван почти за всичко – от бранд за голф стикове, до милионите торти за рожден ден, които радват децата, независимо в коя точка на Земята се намират. Симпатичната мишка е най-популярният анимационен герой в целия свят, а популярността му е по-голяма от тази на много реални личности.

 

 

,
Google рейтинг
4.8
На база на 384 отзива
js_loader
Call Now Button