web analytics
 
 
10.10.2025 Превента България!

Хлебарки в заведенията: причини, рискове и ефективни решения

Знаете ли кои са най-нежеланите посетители в един ресторант? Пияни клиенти и … хлебарки. За съжаление, тези насекоми са един от най-честите проблеми в заведенията за хранене. Дори и в първокласните.

В тази статия ще разясним подробно причините, поради които често има хлебарки в заведенията, какви рискове носят и най-важното: как да се отървете от тях.

Според проучване на списание Quality Assurance & Food Safety, проведено в хранителни обекти в САЩ, почти половината от анкетираните съобщават за проблем с хлебарки. В повечето случаи става дума за немски хлебарки (Blattella germanica), които са известни със своята устойчивост и способност да създават стабилни популации само за няколко месеца. Този вид хлебарки са най-разпространени и у нас. И макар Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), която отговаря за качеството и безопасността на храните у нас да не поддържа такава статистика, вероятно ситуацията в България е сходна.

Какво привлича хлебарките в заведенията

Не само ние, хората, обичаме да ходим по заведения. Хлебарките също ги обожават! Разбира се, последното, което искаме да видим в един ресторант, е отвратително кафеникаво насекомо с дълги антени. За да се справим с този проблем, трябва първо да си дадем сметка какво привлича хлелбарките на тези места.

Храна и органични отпадъци

За разлика от много клиенти в ресторантите, хлебарките не са претенциозни. Шепа трохи, няколко мазни петна по пода или кухненския плот са достатъчни, за да изхранят цяла колония.

Влага и топлина

Кухните и санитарните помещения осигуряват идеалната комбинация от топлина и постоянен достъп до вода за хлебарките. А последното е по-важно за тях дори от храната.

Убежища на труднодостъпни места

Хлебарките се крият в тесни, тъмни и труднодостъпни места близо до източниците си на храна и вода. В кухните и складовите помещения на ресторантите обикновено има изобилие от такива зони – под мивките, около кошчета за отпадъци, под и зад кухненските шкафове, във и под картонени кутии в склада или дори в уредите.

И понеже всяко заведение предлага всичко това накуп, тези търговски обекти са същински рай за хлебарките: топло е, има изобилие от храна, вода както и безброй потенциални скривалища.

Хлебарките: кошмар за всяко заведение

Знаете ли, че дори в някои от най-добрите ресторанти зад лъскавото фоайе и безупречно чистите маси се крие кухня в пълен безпорядък? Персоналът е затънал в работа, мръсна посуда и остатъци от храна, а из тъмните кътчета хлебарките чакат да свърши работното време, за да пируват.

Такива пропуски в поддържането на хигиената и управлението на персонала обаче може да имат доста неприятни последици.

Здравословни рискове за клиентите и персонала

На първо място, хлебарките не са никак безобидни. Тези насекоми неслучайно будят отвращение и дори страх у нас, хората – те пренасят над 30 вида болести. Заразяването става главно чрез замърсена храна или повърхности.

Освен, че пренасят болести като E.Coli, салмонелоза, дизентерия, лептоспироза и куп други заболявания, хлебарките са опасни и като алерген.

Репутационни рискове и финансови загуби

Последното, което клиент на ресторант иска да види, е хлебарка близо до храната. Или – не дай си Боже – вътре в чинията му. А такива случаи има и не са съвсем изолирани.

Достатъчна е една публикация в социалните мрежи, съпроводена с уличаваща снимка, и имиджът на заведението е сринат. Знаем, че негативните отзиви и новини се разпространяват най-бързо.

Проверки и санкции от РЗИ

Хлебарките нямат място в заведенията. Нещо повече, наличието им в тези търговски обекти е нарушение на санитарно-хигиенните норми във всички цивилизовани държави, включително нашата.

Компетентните органи, които следят за спазването на тези правила, са Районните Здравни Инспекции (РЗИ). Те извършват проверки и при установяване на нарушения, налагат глоби и могат дори временно да затварят обекти.

Законът изисква ефективна защита от вредители в търговски обекти, където се приготвя и сервира храна. В практиката това често се осигурява с абонаментен договор с лицензирана ДДД фирма, която да извършва регулярни обработки по установения за това ред.

Как да се отървем от хлебарки в заведенията

За съжаление, наличието на хлебарки в заведенията не е рядкост.Борбата с хлебарки в заведенията не е никак лека задача. В много случаи отговорниците на обектите спазват всички хигиенни норми и въпреки това не могат ефективно и трайно да се отърват от тези нашественици.

Ние от Превента имаме над 15 години опит в унищожаването на хлебарки, включително в множество реномирани заведения в столицата и страната, и знаем кое наистина работи. Тук ще изложим подробно стъпките, които да следвате, за да държите хлебарките далеч от ресторанта или кафенето.

Поддържане на безупречна хигиена

За да няма проблеми с вредители като хлебарки, гризачи и мравки, в заведенията трябва да се поддържа чистота навсякъде, не само в зоните за клиенти. Това важи с особена сила за кухните и складовите помещения.

Въвеждането на ясни процедури и правила за почистването на посуда, машини, плотове, подове и изхвърляне на отпадъците след всяка смяна би помогнало много в борбата с хлебарките.

Правилно съхранение на храна и хранителни продукти

Друга много важна стъпка за ограничаване достъпа до храна на хлебарките е правилното съхранение на храната – в хладилници, фризери или плътно затворени контейнери.

Контрол на влагата

Както разбрахме, влагата е ключова за хлебарките, затова е важно да се подсушават всички плотове, съдове и уреди в кухнята и самото заведение. Ако е възможно, и мивките. При наличие на течове, своевременно да се отстраняват.

Мониторинг и елиминиране на „входни точки“

Правете редовни инспекции за наличие на хлебарки и следи от тях в заведението, като обърнете специално внимание на рисковите зони – под мивки, около кошчета за отпадъци, зад и под кухненски шкафове, в складови и санитарни помещения. Използвайте фенерче, за да забележите малките следи от тях – изпражнения, обвивките, в които са яйцата им, отчупени крайници и антени, хитинови обвивки и други.

Оглеждайте и за потенциални „входни точки“ – местата, през които хлебарките проникват в заведението. Най-често това са фуги и процепи около тръби или електрически кабели, пукнатини в пода или стените, недобре уплътнени дограми, както и канализация и вентилационни отвори. Ако забележите такива „входни точки“, се погрижете да елиминирате достъпа на вредителите през тях.

Преглеждайте и стоките, доставени от снабдители. В редки случаи заразяването с хлебарки може да стане и така.

Превенция и профилактика срещу хлебарки

Паралелно с изброените по-горе стъпки, е добра идея да предприемете и други превантивни мерки – поставяне на капани срещу хлебарки или гел с атрактант и отрова на ключови места. Така при поява на вредителите ще можете да ги „хванете“ и реагирате веднага. Ранното разпознаване на проблем с хлебарки е ключово за решаването му.

Употреба на препарати срещу хлебарки

При поява на хлебарки, повечето собственици на заведения опитват сами да се справят с проблема. На пазара има изобилие от препарати срещу хлебарки, но трябва да знаете, че те не винаги са ефективни.

Причините за това са много. Едната е, че активните съставки в тези препарати са в много по-ниска концентрация от тези в професионалните. Другата е, че хлебарките развиват резистентност към инсектицидите, използвани срещу тях. И не на последно място, препаратите може да не свършат работа или да имат само временен ефект заради неправилна употреба.

Ако въпреки това решите да пръскате сами, четете етикетите, спазвайте дозировки и третирайте само в неоперативни часове.

Професионална ДДД обработка срещу хлебарки

При сериозни или персистиращи инфестации в заведения за хранене е препоръчително да се обърнете към специализирана фирма за борба с вредителите като Превента ДДДД ЕООД.

Професионалните ДДД обработки се извършват от специално обучени дезинсектори, които познават биологията и поведението на хлебарките и знаят как да подходят и на кои зони да наблегнат. Използва се професионално оборудване, както и високоефективни препарати, които няма да намерите в търговската мрежа.

Екипът на Превента има над 15 години опит в унищожаването на хлебарки, включително в някои от най-посещаваните заведения в България. Работим с доказано ефективни препарати, одобрени от Министерството на здравеопазването, и прилагаме индивидуален подход за всеки обект. Неслучайно сме една от най-препоръчваните фирми в страната за борба с хлебарки – защото знаем как да осигурим траен резултат, без компромис с качеството и безопасността. Доверете ни се – заявете обработка онлайн или се свържете с нас за абонаментно обслужване.

Вижте още от нашия блог

, ,
Google рейтинг
4.8
На база на 547 отзива
Call Now Button
Viber контактViber контакт
Превента | ДДД услуги
Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.