web analytics
 
 
15.06.2015 Превента България

Колко хлебарки изяждаме всеки ден?

В кои хранителни продукти се откриват следи от хлебарки?

Знаете ли, че е възможно всеки ден да изяждаме части от хлебарки – макар и микроскопични? Ако искате да знаете в кои храни най-често се откриват следи от хлебарки и какви рискове крие това, прочетете следващите редове.

Според съобщение на телевизия ЕЙ БИ СИ, която се позовава на изследвания на американска агенция за контрол на храните, какаото официално не е основният причинител на алергиите към шоколада. Истинските причинители на появата на алергични симптоми са хлебарки. Заразата на шоколада с хлебарките и техните екскременти се случва във фермите за какаови зърна. Предотвратяването на такъв тип зараза, би означавало използване на повече пестициди във фермите, което е немислимо за биофермите. В крайна сметка пестицидите са много по-опасни и вредни от поглъщането на малко количество частици от хлебарки.

шоколад-с-хлебаркиВ едно средностатистическо блокче шоколад има осем части от хлебарки. Според тази агенция, това количество не е проблем за хората, които не страдат от алергии.

С други думи, ако в 100 грама шоколад има под 60 частици хлебарки, той не е проблемен за консумация. В най-масовите шоколади има под 50 частички.

Специалистите казват, че в повечето храни, които консумираме, има от така наречените естествени замърсители.

„Хлебарки на части” можем да открием и в макароните, пшеницата, плодовете, пуканките, сиренето и във фъстъченото масло. Те могат да спомогнат за влошаване състоянието на хора, които имат астма, и да предизвикат спазми, мигрена, копривна треска и сърбежи у човек с алергии.

През 1943 година е отчетена първата алергия към хлебарки, но тестове за нея са започнали да се правят чак през 1959 година. Казват, че тази алергия се лекува с медикаменти, в които има малки дози от материала на гадините.

Ето и малко статистика за любителите на сладки изкушения:

20141103142229-1

„Хлебарки на части” в шоколада, които причиняват алергии

  • Въпреки че България не е в челните места по консумация на шоколад в Европа, българинът средно консумира между 2.1 кг шоколад годишно – според данни на на НСИ за 2023г.
  • Най-големите износители на шоколад в Европа са Германия, Нидерландия и Полша, като по данни на Евростат през 2022 г. всички страни от ЕС за изнесли 2,5 милиона тона шоколад.
  • Препоръчително е да не се надвишава дневната доза прием на сладко, максимум 200 ккал или около 40 грама шоколад.

А както казахме по-горе, в един шоколад, който средно е 100 грама, има към 50 частички от хлебарки.

Като обобщение можем да кажем, че средно българинът изяжда за една година около 18 кг шоколад, в който се съдържат 900 000 частици от хлебарки.

Вижте още от нашия блог

, , , , , , , , ,
Google рейтинг
4.8
На база на 541 отзива
Call Now Button
Viber контактViber контакт
Превента | ДДД услуги
Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.