web analytics
 
 
04.11.2025 Превента България!

Видове вредители по хранителните продукти и как да се справите с тях

Кой яде брашното, ориза и ядките в кухненския шкаф?

Открили сте дребни насекоми в кухненския шкаф или нещо като паяжини в кутиите с хранителни продукти? Спокойно, случва се във всяко домакинство. Това са вредители по хранителните продукти. В следващите редове ще научите дали са опасни, кои са основните видове, как да ги разпознавате и как да се справите с тях ефективно.

Информацията се базира на научни изследвания и публикации в авторитетни издания, както и на опита на Превента ДДДД ЕООД.

Какво представляват вредителите по хранителните продукти

Вредители по хранителните продукти - това са различни видове дребни бръмбари и молциВредителите по хранителните продукти (stored product pests) са различни видове насекоми, принадлежащи към 2 големи групи – бръмбари и молци. Бръмбарите, които нападат нашите кухненски шкафове, килери и складове са доста дребни – повечето видове не достигат и половин см. на дължина. Както бръмбарите, така и ларвите активно се хранят с хранителни продукти. За разлика от тях, при молците само ларвите нанасят щети. Възрастнитe насекоми – пеперудите – не се хранят.

В повечето случаи тези насекоми не идват отвън, а се внасят заедно със заразени продукти – брашно, ориз, ядки или подправки, закупени от магазина. А кухненските шкафове осигуряват идеални условия за развитието им – топло, закътано и с изобилие от храна.

Вредителите по хранителните продукти не са толкова опасни за хората, колкото други гадинки като кърлежи, хлебарки или гризачи например. Но са неприятни, досадни и замърсяват храната с екскременти, ларви и други отпадъци, което влошава вкусовите й качества.

Видове вредители по хранителните продукти

Различните насекоми, които нападат брашно, ориз, зърно, ядки и други сухи продукти, могат условно да бъдат категоризирани в пет основни групи. Ето кои са те:

1. Хранителни молци (Lepidoptera)

Брашнен молец (Ephestia kuehniella)Тези молци са няколко вида нощни пеперуди, чиито ларви се хранят с брашно, зърно, сушени плодове и ядки. Замърсяват продуктите с екскременти и нишки, подобни на паяжини (при навлизането в стадия на какавидата).

По-конкретно, става дума за сивия брашнен молец (Ephestia kuehniella), зърновия молец (Sitotroga cerealella) и молеца по сушените плодове (Plodia interpunctella). Ако забележите паяжинести нишки в хранителните продукти, малки бели гъсеници, които се движат по стените на шкафовете или по опаковките или самите пеперуди, имате проблем с хранителни молци.

При благоприятни условия (топлина и влага, каквито обикновено са налични във всяка кухня), ларвите се развиват за около месец. Молците могат да имат няколко поколения годишно, така че действайте веднага щом ги забележите – иначе проблемът само ще става по-сериозен.

2. Гъгрици (Sitophilus spp.)

Оизова гъгрица (Sitophilus oryzae)Гъгриците са дребни кафяви бръмбари с характерно „хоботче“. Най-често срещаните видове у нас са житната (Sitophilus granarius) и оризовата гъгрица (Sitophilus oryzae). И двата вида се развиват в пшеница, ориз, царевица и други зърнени продукти (булгур, макарони, брашно и други).

Женските снасят яйцата си директно вътре в зърното, където се излюпват ларвите и започват да се хранят с него. Като приключи трансформацията си, възрастният бръмбар излиза, за да се размножи. Бръмбарите също ядат зърнени продукти, но не нанасят такива щети, както ларвите.

Гъгриците не могат да оцелеят без зърно, но в складове и кухни с по-топъл и влажен въздух се размножават изключително бързо. Ако ги забележите, изхвърлете незабавно заразените продукти, защото дори малко количество може да съдържа стотици яйца, невидими с просто око.

3. Зърнови бръмбари (първични вредители)

Trogoderma granarium - вид зърнов бръмбарПодобно на гъгриците, зърновите бръмбари нападат различни видове зърнени продукти. Такива са Rhyzopertha dominica и Trogoderma granarium. Ларвите им унищожават зърното отвътре.

Могат да причинят огромни икономически загуби, ако попаднат в големи складове или мелници, тъй като се развиват бързо и трудно се забелязват в ранните етапи на заразяване.

4. Брашнени бръмбари (Tribolium spp.)

Тази група бръмбари са вторични вредители – най-често се появяват там, където има активна инфестация от други насекоми, които вече са нападнали хранителните продукти.

Най-често срещаните видове у нас са Tribolium confusum и Tribolium castaneum. Нападат продукти като брашно, овесени ядки или трици, както и някои подправки.

5. Други вредители по хранителните продукти

Тази група включва по-специфични видове, които нападат ограничен кръг продукти, но също могат да причинят значителни щети. Такива са фасулевият зърнояд Acanthoscelides obtectus, тютюневият бръмбар (Lasioderma serricorne), суринамският брашнояд (Oryzaephilus surinamensis) и мавританският бръмбар (Tenebroides mauritanicus).

Тези вредители се срещат най-често в ядки, бобови, сушени плодове, билки, чай и тютюн. Макар и по-рядко срещани в домовете, те могат да се развиват незабелязано дълго време, особено при неправилно съхранение на продуктите.

Група вредители Най-често срещани видове Тип храна / място на заразяване Кой стадий вреди най-много Характерни белези
Хранителни молци Plodia interpunctella (молец по сушени плодове), Ephestia kuehniella (сив брашнен молец), Sitotroga cerealella (зърнов молец) Брашно, зърно, ядки, сушени плодове, подправки Ларви Образуват паяжини и слепват храната на бучки
Гъгрици Sitophilus granarius (житна), Sitophilus oryzae (оризова) Цели зърна пшеница, ориз, царевица Ларви (вътре в зърното) Зърното има малки кръгли отвори; вътрешността е куха
Брашнени бръмбари Tribolium confusum, Tribolium castaneum Брашно, трици, тестени изделия, подправки Ларви и възрастни Причиняват потъмняване и неприятна миризма на брашното
Зърнови бръмбари Rhyzopertha dominica, Trogoderma granarium Складирани зърна и семена Ларви и възрастни Унищожават вътрешността на зърната, оставят прахообразни остатъци
Други вредители Oryzaephilus surinamensis (суринамски брашнояд), Acanthoscelides obtectus (фасулев зърнояд), Lasioderma serricorne (тютюнев бръмбар), Tenebroides mauritanicus (мавритански бръмбар) Ядки, бобови, сушени плодове, тютюн, шоколад Ларви и възрастни Дребни кафяви бръмбари, често откривани в опаковките на сухи продукти

Как да се справим с вредители по хранителните продукти?

Превенцията е най-добрата защита срещу бръмбарчетата и молците, които нападат хранителните продукти у дома. В следващите редове ще дадем полезни съвети в тази насока, както и конкретни мерки за справяне с нашествие на вредители по тези продукти.

Инспектиране на храни след покупка

Първата превантивна мярка е при самото закупуване на хранителни продукти. Не взимайте такива с изтекъл срок на годност или с компрометирана опаковка – има повишен риск от наличие на вредители по хранителните продукти. При отваряне на пакета, обърнете внимание дали няма нещо подозрително – малки дупчици, подозрителни нишки, насекоми или следи от тях. Ако откриете нещо такова, най-добре изхвърлете веднага въпросната храна или подправка.

Правилно съхранение на хранителни продукти

Друга много важна превантивна мярка е правилното съхранение на хранителните продукти. Брашното, ориза, ядките, сушени плодове, лещата, боба и подобни продукти трябва да бъдат поставяне в кутии или контейнери, които се затварят плътно. Както казахме, тези насекоми са дребни и могат да се проврат през съвсем малки отвори.

Редовно почистване и инспекции

Поне веднъж месечно почиствайте кухненските шкафове с топла вода и оцетен разтвор или сапун. Не пропускайте фугите, ъглите и задните части на рафтовете, където често се развиват какавиди на някои от тези вредители.

Изхвърляне на заразени продукти и дезинфекция на зоната

Ако откриете вредители в хранителните продукти или следи от тях, е най-добре да ги изхвърлите, а след това почистите внимателно целия шкаф и да проверите и останалите продукти. Макар да не пренасят болести, тези насекоми влошават вкусовите качества на храната.

В никакъв случай не използвайте инсектициди в зоните, където се съхранява храна. Ако имате сериозен проблем, най-добре се обърнете към специалицирана фирма като Превента ДДДД ЕООД.

Термична обработка при съмнение

Друг начин, по който можете да се справите със заразени хранителни продукти, която по някаква причина не сте склонни да изхвърлите, е да ги подложите на термична обработка. Можете да ги замразите във фризер за 3–4 дни или да ги пъхнете във фурната на 60 – 70°C за около час. Това би трябвало да унищожи насекомите във всичките им фази на развитие, включително и яйцата.

Ако обаче храната има неприятна миризма или видими следи от насекоми, не я консумирайте – по-добре я изхвърлете.

Употреба на естествени репеленти и други средства

След почистване можете да използвате естествени ароматни средства, които отблъскват молци, бръмбари и други насекоми. Такива са например дафиновия лист и чесъна и ги има във всяка кухня. Можете да ползвате и етерични масла като например такова от мента, лавандула или чаено дърво.

Ако имате проблеми с молци, можете да пробвате и феромонни капани с леплива повърхност – привличат мъжките пеперуди, които се залепват там и и са неспособни да се размножат. Така се прекъсва жизненият цикъл.

Вижте още от нашия блог

, ,
Google рейтинг
4.8
На база на 552 отзива
Call Now Button
Viber контактViber контакт
Превента | ДДД услуги
Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.