web analytics
 
 
15.03.2024 Превента България

Ябълковият оцет – унищожителят на бълхи

Ябълковият оцет - унищожителят на бълхи

Много домашни любимци биват нападнати от бълхи, които причиняват неудобство и дискомфорт не само на самите животни, но и на собствениците на домашни любимци.

Въпреки че в търговската мрежа има много продукти срещу бълхи, хората търсят естествени и бюджетни алтернативи за борба с тях. Едно от средства, което набира популярност през последните години, е ябълковият оцет.

Тук ще ви представим ефективни резултати от силата на ябълковия оцет. Ще разгледаме безопасни и екологични методи за контрол на бълхите.

Важна информация за бълхите и ябълковия оцет:

Бълхите имат четири жизнени етапа: яйце, ларва, какавида (в пашкул) и възрастен. Жизненият цикъл на бълхите може да бъде много бърз или да продължи много месеци или години в зависимост от условията на околната среда през жизнения етап.

Ябълковият оцет може да бъде чудесно средство за справяне с бълхите.

Поведението на бълхите е насочено към увеличаване на достъпа им до кръвоснабдяването на гостоприемника. Те са най-активни през нощта, когато домакинът спи и са склонни да се хранят в области, където кожата е тънка, предимно на глезените и китките.

Въздействието на бълхите върху домашни любимци и хора е вредно и опасно. Те се хранят с кръвта на хора и животни, предимно кучета и котки. Могат да прехвърлят болестите от един гостоприемник на друг. Известно е, че бълхите пренасят ларви на тения и  болестта миши тиф, макар и рядко. Бълхите използват широк кръг от гостоприемници.

 

Здравословни проблеми, свързани с бълхите:

 • Дерматити

Някои кучета и котки са алергични към слюнката на бълхите. Дерматитът или възпалението на кожата е алергична реакция към бълхи. Това може да направи кожата на вашия домашен любимец червена и силно сърбяща.

 • Тения

Тези паразити живеят в тънките черва на вашия домашен любимец. Тениите в крайна сметка преминават през изпражненията и рядко разболяват вашия домашен любимец, но той трябва да се лекува.

 • Косопад

Получава се от цялостния сърбеж и ухапване. Бълхите могат да предизвикат алергии, които са от силен сърбеж, когато домашният любимец надрасква козината си и прави плешиви петна.

Болести, предавани от бълхи:

Случаите на болести, пренасяни от бълхи, е относително малък.

 • Чума: Най-известната болест, предавана от бълхи, е бубонната чума.
 • Миши тиф
 • Тунгиазис
 • Туларемия
 • Алергии

Бълхите, като вектори на паразити

Бълхите са опасни, като вектори на болести в много части на света. Здравните работници са най-загрижени за бълхите, които пренасят бубонна чума и миши тиф от плъхове на хора или на дивите гризачи и понякога на хората.

Ябълковият оцет – състав и употреба

Ябълковият оцет е 94% вода и 5% оцетна киселина с 1% въглехидрати и не съдържа мазнини и протеини. В състава на ябълковия оцет влизат оцетна киселина и полифенолни химикали. Той съдържа други органични киселини като янтарна, аскорбинова, мравчена, лимонена и оксалова киселина. 

Ябълковият оцет се образува от ферментацията на ябълки. Съдържа оцетна киселина и хранителни вещества, витамини от група В и витамин С. Ябълковият оцет се използва широко в готварството, но също така се използва традиционно като лекарство.

Как действа ябълковият оцет срещу бълхи?

Ябълковият оцет е естествен репелент срещу бълхи.  Можете лесно  да направите разтвор от равни части ябълков оцет и вода, който да използвате. Ябълковият оцет не убива бълхите, но може да ги отблъсне, защото бълхите не харесват миризмата и вкуса му. 

Ако имате домашни любимци, можете да използвате този разтвор и да ги третирате с него. Ябълковият оцет има леко киселинно ниво на рН, което помага да се предотврати животът и размножаването на бълхите върху козината на вашия домашен любимец.

Ползи от ябълков оцет срещу бълхи:

 1. Естествен и нетоксичен: с различен състав от продуктите за контрол на бълхи на химическа основа.
 2. Икономически ефективен: ябълковия оцет е лесно достъпен в сравнение с търговските препарати за лечение на бълхи.
 3. Многофункционален: Освен, че помага в борбата с бълхи, той предлага различни ползи за здравето на домашните любимци.
 4. Пропорции и съотношение на ябълков оцет срещу бълхи

Първо – разредете ябълковия оцет във вода и го добавете в бутилка с пулверизатор.

Второ – ако вашият домашен любимец не обича да го пръскате, потопете четка в сместа и я разпределете по козината му с плавни движения. Яйцата на бълхи могат да попаднат и в леглото на домашния любимец.

Отървете се от досадните бълхи. Използвайте бутилката  с пулверизатор, като я напълните с дестилирана вода и ябълков оцет в съотношение 1:1. Напръскайте със сместа из къщата, под мебелите, върху килимите и особено върху постелята на домашните любимци.

Методи на приложение на ябълков оцет срещу бълхи

 • Спрей

Направете разтвор от шест чаши оцет и четири чаши вода (в съотношение 6:4). За да го направите още по-ефективен, добавете щипка сол и старателно напръскайте сместа върху козината и корема на вашето куче или котка, като избягвате очите или раните, които може да имат.

 • Водна баня

Смесете две части топла вода с две части ябълков оцет (1:1) с ¼ чаша или ½ чаша препарат за съдове и ги сложете във ваната на вашето куче. Поставете кучето си във водата и разтрийте водната смес по цялата му козина. Опитайте се да покриете колкото можете повече от пространство с разтвора.

 • Накисване

За да накиснете лапите на вашето куче, напълнете плитка вана с топла вода и ябълков оцет. Най-често използваното съотношение е 50/50 смес от ябълков оцет и вода. Накиснете лапите му за около 3 минути, но не повече от 5 минути.

 • Ябълков оцет за пиене

Поглъщането на малки количества ябълков оцет няма да навреди на вашето куче, но няма доказани ползи за здравето и лечението му. В някои случаи може дори да създаде здравословни проблеми.

Можете да добавите оцет към питейната вода на вашето куче или котка. Сложете около една чаена лъжичка на 1 литър вода. Не всички домашни любимци ще приемат вкуса, затова сложете две купички за вода, една с оцет и една без, за да може вашият домашен любимец да получава достатъчно вода.

Домашни спрейове и шампоани с ябълков оцет срещу бълхи:

 • Спрей с ябълков оцет против бълхи

Това е средство против бълхи и кърлежи:  240 мл ябълков оцет, 120 мл топла вода, 1/2 чаена лъжичка сол, 1/2 чаена лъжичка сода за хляб. Смесете първо сухите съставки, след това бавно добавете към мокрите, тъй като оцетът и содата за хляб ще си взаимодействат. Поставете в бутилка с пулверизатор и напръскайте домашните любимци.

 • Домашен шампоан с ябълков оцет срещу бълхи

Направете си домашен шампоан против бълхи с 1 литър вода, 1 чаша оцет и 1 чаша бебешки шампоан или препарат за съдове. За малък домашен любимец използвайте ½ чаша вода, ¼ чаша оцет и ¼ чаша бебешки шампоан или препарат за съдове.

 • Предпазни мерки

Веднъж седмично пръскайте козината на вашето куче със спрей с ябълков оцет. Въпреки че не е научно доказано, че ще се отърве от бълхите, киселият вкус на оцета може да отблъсне други паразити от вашия домашен любимец.

За по-добро здраве на вашето куче, използвайте спрея с оцет един или два пъти седмично.

Ефектът на ябълковия оцет ще варира при различните породи кучета. 

Съществуват потенциални рискове за котките и кучетата при използване на ябълков оцет срещу бълхи.

Ако те погълнат неразреден ябълков оцет, могат да се появят диария и повръщане, понеже той може да бъде абразивен за нежната кожа на котките. Някои котки може да имат алергии към ACV, което може да доведе до сърбеж и обриви.

Ябълковият оцет се счита за безопасен за кучетата, ако се използва умерено. Въпреки, че не съдържа никакви сурови съставки, голямо количество ябълков оцет може да раздразни стомаха на вашето куче.

Ябълковият оцет е отличен продукт за предпазване на кучета от бълхи като домашно лекарство. Въпреки това не го използвайте върху кожата прекалено често, защото ще причини сухота и дразнене.

Направете консултация с ветеринарен лекар преди започване на лечение с оцет, особено за домашни любимци със съществуващи здравословни проблеми.

Заключение

Ябълковият оцет не убива бълхите, но може да ги отблъсне, защото не харесват миризмата и вкуса му. Един от най-лесните начини за използване на този естествен репелент срещу бълхи е да се направи разтвор от равни части ябълков оцет и вода.

Ябълковият оцет ще отблъсне бълхите, но той е само мек почистващ препарат и не е най-доброто лекарство срещу тях. Също така, важно е да се направи консултация с ветеринарен лекар за съвети и насоки в борбата с бълхите на домашния ви любимец.

Ветеринарните лекари твърдят, че високата киселинност на ябълковия оцет може да причини болка и дразнене на вашето куче, когато го прилагате локално. Някои собственици се опитват по този начин да лекуват сериозни състояния, за които са необходими антибиотици, противовъзпалителни средства и други медикаменти.

Вашият ветеринарен лекар най-добре ще ви посъветва относно правилното съотношение и честотата на употреба на ябълковия оцет, отговарящ на нуждите на вашето куче.

, , ,
Google рейтинг
4.8
На база на 420 отзива
js_loader
Call Now Button