web analytics
 
 
11.05.2015 Превента България

Що за създание е това? Вижте един от най-странните паяци в света

пеликанов паяк
[dt_gap height=”15″]

Този красавец е познат като пеликанов паяк и обитава Австралия, Южна Африка и о-в Мадагаскар.

Храни се с други паяци, може да разтваря челюстта си на 90 градуса, като същевременно инжектира отрова докато държи жертвата далеч от себе си, за да не бъде ухапан. Перфектният убиец.

Може би виждате, че този паяк сякаш има врат, но паяците нямат вратове. Предната част на паяка се нарича цефалоторакс, където се намират краката, очите и устата. Там се намира и т.нар. раковина, която се е видоизменила във формата на тръба. Очите и челюстите са най-отгоре, докато самата уста на паяка остава в долната част на тялото. Фактически подoбието на врат се намира по средата на лицето.

Тези паяци прекарват почти целия си живот висейки с главата надолу от листа и други растения. За тях е почти неестествено да са в нормалната за повечето видове позиция – с главата нагоре.

[dt_gap height=”30″][dt_call_to_action content_size=”normal” text_align=”left” background=”plain” line=”true” style=”0″ animation=”none”]

Невидимият екзекутор с безпогрешни движения

[/dt_call_to_action][dt_gap height=”30″]

Въпреки странната им форма и тромавост, тези паяци са топ специалисти в убиването. Пеликановите паяци са невидими нинджи, които използват предните си крака като антени, за да усещат копринените нишки на други паяци. Тези паяци никога не правят собствена паяжина – те са номади.

Когато усетят паяжина, те се придвижват предпазливо, така че жертвата да не усети тяхното присъствие. Наближавайки целта си, те спират на ръба на мрежата или се спускат над нея с копринена нишка, подобно на супергерой. Целият процес е изключително бавен, за да не позволят на жертвата да засече каквото и да е движение. Достигайки удобна позиция, започват да придърпват паяжината с предните си крака симулирайки уловена плячка. Будалите се хващат на въдицата и идват, за да видят какво се случва и точно тогава пеликановият паяк атакува с огромните си челюсти. Зъбите в края на челюстите инжектират отрова, докато паякът държи жертвата си далеч от себе си, за да предотврати контраатака. Малко след инжектирането, убиецът използва предните си крака, за да се увери, че жертвата не мърда и я сваля към устата си. Храненето започва.

[dt_gap height=”30″][dt_call_to_action content_size=”normal” text_align=”left” background=”plain” line=”true” style=”0″ animation=”none”]

И най-коравите убийци имат нужда от любов

[/dt_call_to_action][dt_gap height=”30″]

Тези странни челюсти не са само оръжия – те са и сексуални виолини.

Когато два пеликанови паяка се привличат един друг, те флиртуват чрез вибрации в коремите си. Също така използват косъмчетата на предните си крака, за да ги търкат в челюстите си и да издават звуци. Веднъж решили да се чифтосват, те застават един до друг, мъжкият паяк взима сперма от гениталния си отвор и я поставя в гениталния отвор на женската. Не е особено романтично, но върши работа.

Когато женският паяк снася яйцата си, той ги носи в „торбичка“, залепена за един от краката си. Така малките й са винаги с нея. Дори след като се излюпят те прекарват няколко дни с майка си, докато станат напълно готови за лов и тероризиране на другите паяци.

[dt_gap height=”30″][dt_small_photos lightbox=”true” height=”210″ margin_top=”10″ margin_bottom=”10″ number=”12″ orderby=”recent” category=”%d0%bf%d0%b5%d0%bb%d0%b8%d0%ba%d0%b0%d0%bd%d0%be%d0%b2-%d0%bf%d0%b0%d1%8f%d0%ba”][dt_gap height=”30″]
, ,

Comments are closed.

Google рейтинг
4.8
На база на 399 отзива
js_loader
Call Now Button