web analytics
 
 
07.10.2016 Превента България

Четири страшни насекоми!

дяволска богомолка

На нашата планета съществуват около 10.000.000.000.000.000.000 (десет трилиона) насекоми във всеки един момент. На всеки човек се падат по 1,5 милиарда насекоми. Описани са около един милион вида, но се смята, че броят им е между 6 и 10 милиона. Всички тези видове са разделени в около 32 разреда, от които най-големият е на бръмбарите, с 125 различни семейства и около 500 000 вида, те са изключително разнообразна група от животни. В действителност, един на всеки четири животински видове на тази планета е бръмбар. Насекомите са най-големият клас в света на животните, като техният общ брой надхвърля броят на всички други животни. По размер, насекомите проявяват големи вариации. Някои от малките паразитни насекоми са по-малки от 0.025 см по дължина, докато има открити вкаменелости на насекомо от вида на водните кончета с размах на крилата от 60 см. Най-големите насекоми днес са около 30 см дълги и някои молци са с размах на крилата около 30 см. Насекомите са прецизно адаптирани към средата, в която живеят и симбиозата, която са изградили, с растения, други насекоми или животни е от голяма важност за баланса в природата.
Това, което ни изумява е тяхното съвършенство в структурата им, физиологията, природната окраска, начинът, по който се хранят и приспособяват, всичко това – изваяно и програмирано в миниатюрните им и не чак толкова тела. Цялото това разнообразие е причина да сме свидетели на изумителни видове, които, ако бъдат уголемени, биха били достойни обитатели на извънземни светове, родени от нашето въображение. А може би и на най-страшните ни кошмари.

БРАЗИЛСКИ TREEHOPPER

treehopperБразилският Treehopper е странно създание, наподобяващо хибрид между животно и хеликоптер. На главата си има нечетен брой антени с кръгли придатъци, които приличат на очи, но всъщност са с декоративна функция – служат за сплашване на хищници, което със сигурност работи.

Това насекомо води самотен живот и се храни по върховете на дърветата с долната част на листата. Обитава Северна Америка, Южна Америка, Австралия, Африка и Азия и е доста често срещано там и никога не е попадало в списъка на застрашените или изчезващи видове. В Европа са открити само три вида от него. Открити са вкаменелости на Бразилският Treehopper върху парчета кехлибар, чиято възраст е определена на близо 40 милиона години.
Интересно е, че когато снесе яйца, при някои видове женската остава да ги пази, но при други, възлага тази отговорна задача на пазачи-мравки като в замяна произвежда чрез слюнката при храненето си медена роса за мравките.

ГИГАНТСКА УЕТА

гигантска уета

10 изключителни факта за Гигантската уета:

Гигантската уета е едно от най-големите насекоми на Земята. Толкова е голяма, че в сравнение с нея повечето насекоми и дори някои дребни гризачи изглеждат твърде малки.

 1. Теглото й може да надвиши това на мишката. Гигантската уета може да тежи до 70 гр.
 2. Името на това насекомо означава “бог на грозни неща.”
  Името идва от маорската думата wetapunga и в превод означава “богът на грозните неща”. Названието на рода, deinacrida, от португалски, в превод означава “ужасен скакалец.”
 3. Гигантската уета обича моркови.
 4. Гигантската уета има десетки братовчеди.
  Има над 70 вида уети в Нова Зеландия. Някои видове са месоядни.
 5. Гигантската уета не може да скача.
  Въпреки, че прилича на голям щурец, Гигантската уета е твърде тежка, за да скача или да лети.
 6. Гигантската уета е застрашена от изчезване, защото е предпочитана храна за плъховете.
 7. За да увеличат броя на вида, през 2013 г. природозащитници започват да отглеждат Гигантската уета в зоологическа градина в Оукланд, където са се излюпили толкова много екземпляри, че е трябвало да наемат допълнителни служители, за да ги хранят.
 8. Подобно на други насекоми, Гигантската уета не разполага с бели дробове, а диша чрез своя екзоскелет.
 9. Отворите, които служат като Гигантската уета за уши са разположени точно под колянната става на предните й крака.
 10. Вкаменелости, които поразително приличат на Гигантската уета, са изчислени като възраст на 190 милиона години. Това прави вида по-стар и от някои динозаври.

 

ДЯВОЛСКА БОГОМОЛКА (DEVIL’S FLOWER MANTIS)

дяволска богомолка
Това може би е един от най-известните видове богомолки:
The Devils Flower Mantis или дяволска богомолка. Тя впечатлява с красива комбинация от цветове и зашеметяващи размери.

Този вид богомолки се срещат в Африка, най-вече в Танзания. Новородените са лъскави и черни на цвят. Това ги защитава от хищници. Като възрастни, обаче, те се разгръщат в прекрасни цветове. От външната си страна дяволската богомолка е украсена в бяло-зелено райе. А от вътрешната страна на своите хищни ръце, богомолката има ярко червени, бели, сини и черни петна. Когато е в покой,тези цветове не могат да се видят, но когато се почувства застрашена, тя повдига предните си крайници нагоре и цветовете й изгряват заплашително. Заради красотата си и внушителните си размери, тя е наричана кралицата на богомолките. По размер женските достигат 13 см, а мъжките – 10 см. Дяволската богомолка се храни с пчели, оси, дребни гризачи и влечуги, а както всички знаем – и със себеподобни.

СКОРПИОННА МУХА (MECOPTERA)

скорпионна муха
Mecoptera (от гръцки: Meco – “дълги”, -ptera – “крила”). Мъжките са с уголемен купулационен орган, който се оприличава на жилото на скорпион, откъдето произлиза и името на това насекомо. Този разред включва около 550 вида. Съвременните видове са предимно хищници и трупоядни, но по-ранните са изигравали важна роля при опрашването на голосеменните растения. Скорпионните мухи са малки до средни насекоми с тънки, продълговати тела. Те имат сравнително просто устройство на устата, която се състои от дълги челюсти и месесто хоботче, които наподобяват тези на по-примитивните обикновени мухи. Подобно на много други насекоми, те притежават фасетни очи от двете страни на главата си и три прости очи на върха й.

Google рейтинг
4.8
На база на 384 отзива
js_loader
Call Now Button