web analytics
 
 
22.08.2016 Превента България

Чаша кафе с мляко от хлебарки, моля!

бяла чаша с хлебарка

бяла чаша с хлебаркаВ последните години стана модерна и все по-широко разпространена употребата на млека с неживотински произход. За някои хора това е необходимост с оглед на непоносимост към млечни изделия или към вещества, съдържащи се в млякото. За други пък това е начин на живот – веганите не консумират никакви животински продукти. За трети пък вкусовите предпочитания определят избора или пък имат съображения от гледна точка на диетичното хранене. Независимо от причините, тенденцията за употреба на млека с неживотински произход е явна.
Най-често употребяваните млека от този тип са соево мляко и бадемово мляко. Предимството в тези млека са хранителните вещества, калоричността, съпроводени с наличието на полезни микро и макро елементи.
Тук ще представим една нова и доста необичайна идея за мляко. То не е растително. Може да се каже, че е животинско, доколкото насекомите и инсектите спадат към животинския свят. Става въпрос за мляко от хлебарки. Явно млякото отдавна вече не е само краве, овче, биволско и т.н. Сякаш вече и растителните млека не ни правят голямо впечатление, защото са навлезнали достатъчно широко в ежедневието ни. В такъв случай, щом има мляко от соя и от бадеми, защо да няма мляко от хлебарки. Да, точно така, има мляко от хлебарки! Сега ще разясним що е то?
Беспорно идеята за мляко от насекоми звучи, меко казано, странно. А пък и идеята за мляко от хлебарки звучи по-скоро отблъскващо, тъй като първата асоциация при споменаването на хлебарки никога не е позитивна. Едва ли при мисълта за хлебарки някой си представя мляко, по-скоро се сеща за неравностойната битка с тези нежелани и неприятни гости в сградите, които обитаваме. Но ето че можем да погледнем на хлебарките и по един по-различен и нов начин.
Всичко започнало с изследването на Нейтън Къзънс, изследовател от университета в Айова. Той забелязал, че хлебарките, които използвал за свои експерименти, отделят течност, с която хранят малките си. Това са хлебарки от вида Diploptera punctate. Всъщност млякото на този вид хлебарки представлява протеинови кристали, с които се хранят малките на хлебарките. Този вид е единственият вид хлебарка, която произвежда подобна субстанция.
Подобно на млекопитаещите животни, явно и хлебарките отделят мляко, колкото и странно да е това. Е, това мляко не е веган, но пък си има всички предимства от здравословна гледна точка.

 

хлебарка черна
Установено е, че млякото от хлебарки съдържа протеини, аминокиселини, мазнини и захари. Млякото от хлебарки е три пъти по-калорично от биволското мляко. Поради това то не е добър вариант за хора на диета. Но за такива, които не се борят с излишни килограми, млякото от хлебарки би могло да бъде част от менюто. Кафе с мляко от хлебарки, например, защо не!?

 

Изследователи от Индия също са се заели с изследването на млякото от хлебарки. Те са се насочили към проучване на гените, отговорни за производството на мляко от хлебарките. Това би помогнало за разработването на система за създаването на такова мляко в изкуствени лабораторни условия. Това съответно ще доведе до възможността за производството на много по-големи количества. Очевидно хлебарките не могат да произвеждат мляко в промишлени количества. Затова се търси по-ефективен начин за добиване на мляко, идентично с това от хлебарки.
Усилията са насочени в тази посока, защото млякото от хлебарки се оказва ценно, но хлебарките не могат да осигурят кой знае колко големи количества. Невъзможно е добиването на мляко от хлебарки в количества, необходими за по-широка употреба, вън от лабораторните условия. Една от възможните бъдещи употреби е в областта на фармацията и производството на лекарства. Другата възможна масова употреба е млякото да се използва като храна, да бъде част от дневното меню на хората. Благодарение на богатото съдържание на протеини и мазнини, както и високите калорийни стойности, млякото от хлебарки е новата потенциална суперхрана. Тази нова суперхрана ще дава достатъчно енергия, ще набавя немалко от необходими макроелементи за човека, при това при консумация на малки количества от нея.
Екип от изследователи от САЩ, Канада, Франция и Индия е открил вещество, което наподобява по своите качества белтъка от млякото от хлебарки. Това все още не означава, че е открит заместител на млякото от хлебарки, тъй като неговите предимства не се състоят само в съдържанието на белтък.
Все още не е ясно дали и кога ще се достигне до времето, в което да пием кафе с мляко от хлебарки или да имаме сладолед, произведен с такова мляко. Но постъпки по въпроса вече се правят и рано и ли късно ще видим (хапнем) резултата.

 

 

, ,

Comments are closed.

Google рейтинг
4.8
На база на 420 отзива
js_loader
Call Now Button