web analytics
 
 
22.10.2015 Превента България

Хлебарки с дистанционно управление – новите герои

0

Хлебарките – „добрите приятели“ на хората, като мухите, комарите и червеите, но по-скромни и възпитани. Хлебарките няма да се качат на масата, докато се храните или да се търкат в краката Ви и взискателно да жужат или мяукат, а смирено ще изчакат реда си, който ще дойде, когато изключите светлините и оставите кухнята сама с тези насекоми.

А какво ще кажете да наречем хлебарките ”супер герои” ?

Та те са просто пълзящи буболечки, които плашат хората!  Нима някой би намерил нещо положително в тях ? Каква полза биха могли да имат тези същества?

Да, такава реакция се очаква от 95% от хората по света. Но нещата всъщност не са такива каквито изглеждат и е време да погледнем на тези малки създания от друг ъгъл.

Всички сме чували историите, че хлебарките са оцелявали без глави, че вече са се приспособили към отровите срещу тях или това, че изпълзявали даже след атомните бомби. Оказва се, че голяма част от тези легенди са истина и че точно това същество може да оцелее и в най-суровите условия – опасни за човека и другите животни.

Може дори и да не сте подозирали, но тези същества са вече в първите редици, що се отнася до подпомагане на човечеството.

Работата на учени върху изследването на новите технологии върху животни, вече достигна до там, че хлебарките са управлявани с дистанционно. Благодарение на това изобретение, малките буболечки биха могли да откриват местонахождението на катастрофи и бедствия, а целта е намирането и в последствие спасяването на оцелели.

 

Изследователи от Тексаския университет A&M University, прикрепили миниатюрен компютърен чип към нервната система на истинска хлебарка. Това позволило дистанционно управление на животните от човек-оператор и направата на снимки в неизползваеми канализационни системи. Изследователите са създали малки раници, които са закрепили на гърба на насекомите. Раницата е малък чип, който изпраща сигнали до нервите, които контролират краката на хлебарката. Електрическите импулси на чипа нарушават естествените движения на краката на хлебарката, заставяйки средния от трите крака да няма синхрон с другите два. В резултат – хлебарка завива на ляво или дясно. Мощността на чипа се поддържа с миниатюрна литиево-йонна батерия, така че общото тегло на товара на хлебарката да не надвишава три грама. Инженери посочват, че въпреки че някои видове хлебарки са способни да издържат товар до пет пъти повече от теглото си, това води до намаляване на тяхната издръжливост. Засега системата далеч не е перфектна. По време на експериментите успешните напътствия на насекомите са около 70 % от опитите. В бъдеще учените искат да научат хлебарките да се движат и да се спират по команда.

Хун Лян, ръководител на работата в Тексас, обяснява мотивацията си и изброява предимствата на подобен експеримент. „Управляемата хлебарка може да носи миниатюрни камери, микрофони и други сензори. Тя може да проникне на място, където хората или роботите не биха могли. Също така, виждайки опасност, хлебарката може да избяга от нея, много по-ефективно“. Хун Лян признава, че работата над насекомите променила възгледите й за хлебарките. “Когато за първи път ги видях, косата ми настръхна. Но сега се е стигнала до там, че държа няколко хлебарки, като домашни любимци в кабинета си. Те са много красиви създания.”

За първи път управление над хлебарките е създадено през 1997 г. от Исао Симояма от университета в Токио. Той въздействал с импулси на антените на насекомите, което ги кара да мислят, че са се сблъскали с препятствие и така се обръщат. Но с течение на времето, ефектът изчезнал, защото хлебарките се научили да игнорират импулсите.

Вече в цял свят учени прилагат програмиране на чипове, камери и проследяващи устройства върху хлебарки с аргумент, че са най-добрите от съществуващите днес мини роботи. Те твърдят, че риск от увреждане на насекомите няма да има. Правят се и проекти за масова продажба на такива чипове за обикновените домакинствата, които се очаква да са на стойност около 100$.

Разбира се има противоречиви мнения относно това как трябва да се третират животните и дали това е хуманно. Организации за защита на животните, вече негодуват по повод  такъв вид „нормално“ отношение към живи същества и претендират за спиране на всякакви подобни опити. „Това е престъпление и всеки, който го подкрепя, трябва да изпробва такава раница, та да види как би се чувствал, ако няма избор на действие“, споделят те.

С разрастването на новите технологии нищо чудно, ако хлебарките станат например новите ни домашни любимци или даже герои на новото време.

 

,
Google рейтинг
4.8
На база на 399 отзива
js_loader
Call Now Button