web analytics
 
 
27.04.2024 Превента България

5 признака, по които да разберем, че в един апартамент има хлебарки

5 признака, по които да разберем, че в един апартамент има хлебарки

Търсите апартамент под наем или такъв, който да купите? Със сигурност не искате заедно с него да получите и хлебарки като съквартиранти, нали?

В тази статия ще намерите ценни съвети как да избегнете подобна ситуация – за какво да внимавате, къде да търсите и изобщо всичко което трябва да знаете за тези отвратителни гадинки.

Обща информация за хлебарките

Нито един дом не е имунизиран срещу тази напаст, дори и най-чистият. Хлебарките са насекоми, които принадлежат към разред Blattodea, и пъплят по Земята в продължение на повече от 300 милиона години.

Доказали са умението си да развиват успешни стратегии за оцеляване и да процъфтяват в най-разнообразни условия и среди – от буйни тропически гори до канализацията в някой град в северна Америка или Европа. Размножават се бързо и ядат всичко.

 

 

Освен, че по естествен начин предизвикат у нас отвращение и тревога, тези насекоми също така крият реални рискове за нашето здраве. Известно е, че хлебарките пренасят редица болести като салмонела, дизентерия, холера и коремен тиф, а също така причиняват астма и алергии – или ги влошават.

Ето защо е важно да избягваме места, където има нашествия от хлебарки, да взимаме превантивни мерки срещу тях и при първи индикации за проблем с тях да действаме, и то решително.

Как да разберем, че в един апартамент има хлебарки?

Никой не иска да са бори с нашествие от хлебарки, още по-малко когато е новодомомец. Затова преди да се нанесете в новия си апартамент, направете щателен оглед и проучете внимателно ситуацията.

За какво да внимавате?

Ето 5 сигурни признака, които издават наличието на хлебарки в апартамента:

  • Специфична неприятна миризма

Ако сте имали проблем с хлебарките преди, със сигурност знаете, че местата, обитавани от тях, имат много специфична неприятна миризма, която се дължи основно на феромоните в изпражненията им. Ако усетите такава при оглед– бъдете нащрек.

  • Изпражнения от хлебарки и странни петна

Друг признак, че в апартамента има хлебарки, е наличието на техни изпражнения или петна, които оставят по които оставят по стените и по други повърхности, където са най-активни. Фекалиите на по-дребните екземпляри приличат на смляно кафе или черен пипер. Изпражненията на големите хлебарки са цилиндрични, тъмни на цвят и имат заоблени краища и ръбове отстрани.

  • Яйца на хлебарки

Можете да сте сигурни, че ако в апартамента, на който правите оглед, има яйца на хлебарки, то положението никак не е розово.

Ориенталската хлебарка

Как да ги разпознаете? Те са по много и са обвити в твърди капсули, познати още като оотеки. Имат специфична форма – дълги, плоски и кафяви на цвят. Обикновено ги снасят на влажни, труднодостъпни места като например задната част на кухненските шкафове или под тях, или пукнатини в стените и пода.

  • Части от телата на хлебарки

Друг неоспорим признак за присъствието на хлебарки в, а вероятно и за нашествие, е наличието на свалени хитинови обвивки, отчупени антени или крайници от тях.

  • Живи (или мъртви) екземпляри

Разбира се, ако по време на огледа видите хлебарки, живи или мъртви, работата е повече от ясна. По принцип огледите се организират през светлата част на деня, когато хлебарките обикновено не са активни. Така че ако някоя изпълзи в банята или кухнята, то определено в апартамента има нашествие, и то сериозно.

  • Къде да търсите?

Хлебарките обичат да се крият на тъмни и влажни места в близост до храна. Така че, прегледайте щателно кухнята, банята, мокро помещение или килер – ако има такива, като обръщате специално внимание на зоните под мивките, в кухненските шкафове и около кошчета за боклук, в по-затънтени ъгълчета, особено ако има мръсотия.

 

 

Питайте съседи

Дори ако апартаментът изглежда чист и не забележете нищо обезпокоително, ви съветваме да продължите с малкото си “разследване” като разпитате съседите за проблеми с хлебарки и други вредители.

Апартаментите, както знаем, са в етажна собственост, и ако в едно жилище има хлебарки, те много лесно и бързо – през канализационната система, вентилационни отвори или други общи части – могат да се разпространят и из другите.

Заключение

Няма начин да сте 100 % сигурни, че в апартамента, който купувате или наемате няма хлебарки, или че такива няма да се появят впоследствие. Без значение къде живеете, такава опасност винаги съществува, затова поддържайте дома си чист, прибирайте храната, поправяйте навреме възникнали течове и бъдете нащрек за следи от хлебарки – вече знаете къде да гледате и какво да търсите.

Ако все пак имате проблем с тези гадинки, който не успявате да решите – свържете се с Превента, за да ви оттървем от хлебарките.

 

Вижте още от нашия блог

,
Google рейтинг
4.8
На база на 399 отзива
js_loader
Call Now Button