web analytics
 
 
07.04.2024 Превента България

Хлебарки в автомобила: 5 лесни стъпки да се отървем

Хлебарки в автомобила: 5 лесни стъпки да се отървем

Всеки е откривал по някоя буболечка в колата си и обикновено това не е причина за тревога. Когато обаче тази буболечка е не каква да е, а хлебарка, нещата стоят по различен начин.

В тази статия сме събрали всичко, което трябва да знаете за нашествията от хлебарки в автомобила: какви рискове носят, защо и как се случват и най-важното – как да се отървем от тях в няколко конкретни стъпки.

Защо е важно да се отървете от хлебарките в колата си

Наличието на хлебарки в колата и жилищата ни е причина за тревога не само защото ни отвращава. Доказано е, че тези твари разнасят различни патогени и могат, най-често като заразят храната ни, да причинят болести като салмонела, дизентерия и гастроентерит например.

Също така могат да доведат до алергични реакции и да обострят симптомите на астма у хронично болните. Така че, не ги подценявайте като риск за здравето.

Защо има нашествия от хлебарки и в автомобилите?

 

 

Наистина, най-често хлебарките създават проблеми в домовете ни, но нерядко се заселват и в превозни средства. И причината да влязат в автомобила е същата, поради която проникват и в апартамента или къщата: за да намерят храна, подслон и място, където да снасят яйцата си. А като се замислим, един автомобил, особено ако не се почиства редовно, предоставя перфектната среда за тези гадини – във всяка кола има трохи или отпадъци, които да послужат за храна на хлебарките, а те ядат всичко. Освен това са налице множество пролуки и отвори, които да им послужат като скривалища.

Как се промъкват и къде най-често се крият?

За съжаление, хлебарките могат да се промъкнат в автомобилите по много начини: на собствен ход през прозорец или врата, оставени отворени или недобре затворени, а също и през други пролуки; като бъдат внесени заедно с предмети, които се слагат в колата – багажи, кутии или кашони, мебели и други.

Колкото до любимите им скривалища в колите, хлебарките най-често се свират в ъглите, в тапицериите или калъфите на седалките, под самите седалки, в багажника, жабката, колоните на стерео уредбата, и в най-различни пролуки и отвори, включително вентилационните.

Как да се отървем от хлебарки в автомобила?

В повечето случаи можем да се справим с този проблем сами, но трябва да се има предвид, че хлебарките са много упорити и адаптивни гадинки. Ето няколко стъпки за унищожаване на хлебарки в колата, които да следвате:

1. Инспектирайте внимателно автомобила си и идентифицирайте скривалищата и гнездата им.

2. Почистете щателно колата си отвътре, за да ги лишите от храна – с прахосмукачка, или парочистачка.

3. Поръсете с натурални средства срещу хлебарки като борна киселина и диатомична пръст, особено местата, на които сте забелязали инсекти или следи от тях (изпражнения, яйца, и др.) Оставете боракса или диатомичната пръст да подействат за известно време (няколко часа или най-добре едно денонощие), след което почистете колата отново с прахосмукачка, за да се премахнете, както натуралната отрова, така и мъртвите хлебарки – това е важно, защото тези гадинки ядат всичко, включително и мъртвите си събратя.

Ако горното не помогне, изберете по-мощно оръжие срещу хлебарките – гел примамките са може би най-добрият избор в този конкретен случай. Тъй като пазарът е залят от различни инсектицидни средства и продукти, ТУК може да прочетете кои са 10-те най-продавани и ефективни препарати срещу хлебарки.

 

 

NB!!!: Не препоръчваме използването на димки или аерозолни спрейове срещу хлебарки в автомобили, защото освен силно токсични в тесни затворени пространства, са и лесно запалими.

Вземете превантивни мерки

Превенцията в борбата с хлебарките често е подценявана, но е ключова за трайното справяне с проблема. Не забравяйте редовно да почиствате колата си, особено след консумация на храна вътре. Също така, старайте се да паркирате на места, които са сравнително чисти и винаги затваряйте плътно вратите, прозорците и вентилационните отвори.

Друга стъпка, която може да предприемете в тази посока е употребата на етерични масла като ароматизатор в автомобила и естествен репелент срещу хлебарки. Много етерични масла действат отблъскващо на насекомите, включително на хлебарките. Повече за тези масла и приложението им срещу гадините може да прочетете ТУК.

Ако имате сериозно нашествие на хлебарки в автомобила си и искате да се отървете от тях незабавно и завинаги, най-доброто решение би било да се обърнете към специализирана фирма за борба с вредителите.

Доверявайки се на Превента, получавате 100% гаранция за трайно решаване на проблема с хлебарките.

Вижте още от нашия блог

Google рейтинг
4.8
На база на 399 отзива
js_loader
Call Now Button